Otvoren Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš

Published by JUPP Kopački rit on

5.svibnja 2022. godine Javna ustanova „Park prirode Kopački rit“ obilježila je završetak velikog projekta Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš kojim je kompleks Tikveš, koji obuhvaća 3 objekta: Novi dvorac s aneksom I Ladanjsku vilu, obnovljen i prenamijenjen u suvremeni izložbeni postav u kojem se interpretira bogata prirodna baština Parka i kulturno-povijesna baština područja.

Na svečanom otvorenju novog centra bili su nazočni izvođači radova i brojni suradnici Parka, kao i predstavnici Ministarstava, Osječko-baranjske županije i lokalne vlasti.

Okupljenima su se obratili

Ivo Bašić, ravnatelj JUPP Kopački rit

Željko Cickaj, načelnik općine Bilje

Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije

gđa Sandra Herman, državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta

Dr.sc. Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja i

Gđa Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske koja je i službeno otvorila novi Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš.

Nakon konferencije, sudionici su se uputili u obilazak novog centra, a stručni vodiči Parka su ih upoznali s novim interaktivnim postavom.

 

Projekt „Prezentacijsko edukacijski centar Tikveš“ je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“. Ukupna vrijednost projekta iznose 61.066.740,42 HRK, od čega je Europska unija sufinancirala 43.847.721,07 HRK, a Javna sredstva iznose 7.737.833,13 HRK.

U okviru projekta provedene su sljedeće aktivnosti:

  • rekonstrukcija Staroga i Novoga dvorca, pri čemu vanjski izgled dvoraca zadržava izvorni oblik, dok je unutrašnjost uređena kao suvremeni prezentacijski prostor;
  • adaptacija i prenamjena Aneksa Novoga dvorca u centar za interpretaciju prirode, u kojemu teme i eksponati primjenom najmodernije tehnologije postaju interaktivni i atraktivni za posjetitelje;
  • edukativni programi osmišljeni i razvijeni za djecu predškolske dobi, učenike osnovnih i srednjih škola te za odrasle posjetitelje; te je provedeno educiranje i osposobljavanje stručnih vodiča;
  • omogućen pristup osobama s invaliditetom, postavljen je i specijalizirani postav s taktilnim trakama i stazama namijenjen slijepim osobama.

Modernizacijom sadržaja i programa povećana je privlačnost za posjetitelje i tako omogućena revitalizacija i razvoj jednoga od najvećih potencijala Parka prirode. Infrastrukturno ulaganje i opremanje sadržaja unutar kompleksa dugoročno doprinosi zaštiti prirodne i kulturne baštine, proširenju ponude izložbenih i edukativnih sadržaja, kao i znatno većoj posjećenosti.