Dvorci Tikveš

Posjet Kompleksu dvorca Tikveš trenutno nije moguć jer je u tijeku obnova dvoraca. Molimo posjetitelje za razumijevanje i poštivanje oznaka na gradilištu. 

Kompleks dvorca Tikveš čini prostor šuma i perivoja unutra kojeg su smješteni rezidencijalni objekti: Novi dvorac s Aneksom, Stari dvorac, kapelica te prateći objekti s restoranom.

Povijest ovog područja povezana je s upravljanjem i gospodarenjem prirodnim resursima toga područja o čemu postoji povijesna dokumentacija još od 1697. godine kada je posjed za iskazane zasluge dodijeljen princu Eugenu Savojskom od cara Leopolda I. Sam kompleks dvorca datira iz 19. stoljeća, a izgradili su ga članovi Teschenske loze obitelji Habsburg. Tijekom povijesti dvorci su bili rezidencijalno lovačko središte poznato u europskim i svjetskim razmjerima, ali isključivo zatvorenog tipa za goste dvora i vladare.

Projektom “Prezentacijsko edukacijski centar Tikveš” će se obnoviti, prenamijeniti i opremiti postojeći kompleks dvorca Tikveš u Prezentacijsko-edukacijski centar s jedinstveno oblikovanim postavom kao ishodištem edukacije o prirodnim značajkama Kopačkog rita i važnosti njegova očuvanja.

Projekt se sufinancira sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020“. Završetak provedbe projekta planiran je 2021. godine.