Dan biološke raznolikost

Published by JUPP Kopački rit on

U Parku su povodom Dana biološke raznolikost – 21.05.2021. godine Javna ustanova Park prirode Kopački rit i Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek održali promociju Zbornika radova 1. Međunarodne studentske GREEN konferencije uz sudjelovanje glavne urednice Zbornika, izv. prof. dr. sc. Mirne Habuda-Stanić i recenzenata akademika Ferde Bašića, prof. dr. sc. Dragana Kovačevića i izv. prof. dr. sc. Maria Šiljega i promatranje ptica uz djelatnike Stručne službe JU Park prirode Kopački rit, članove Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode te studente Odjela za biologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku.

Kopački rit je s preko 2600 zabilježenih vrsta prava oaza bioraznolikosti, a posebno je poznat kao važno ornitološko područje s preko 300 vrsta ptica.

Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava se kako bi utjecali na podizanje svijesti o važnosti bioraznolikosti u održivom razvoju, a Republika Hrvatska isti dan obilježava i Dan zaštite prirode.

Biološka raznolikost je živo tkivo našeg planeta, koje podržava dobrobit ljudi, a njegovo brzo opadanje prijeti i prirodi i ljudima. Bioraznolikost je najviše ugrožena zbog klimatskih promjena, invazivnih vrsta, pretjeranog iskorištavanja prirodnih resursa, zagađenja i urbanizacije. Da bismo zaustavili ili preokrenuli ovaj pad od ključne je važnosti preobraziti uloge, radnje i odnose ljudi prema biološkoj raznolikosti. Tema Međunarodnog dana biološke raznolikosti 2021. godine je “Mi smo dio rješenja” kako bi se naglasila uloga svakog od nas u očuvanju bioraznolikosti.

Categories: Vijesti