Priznanje Kopačkom ritu za uspješno poslovanje

Published by JUPP Kopački rit on

Naša Ustanova primila je priznanje nadležnog Ministarstva zaštite okoliša i energetike kao Park s najviše ostvarenih aktivnosti predviđenih Planom upravljanja i Godišnjim programom rada u odnosu na sve parkove prirode i nacionalne parkove u Hrvatskoj u prethodnoj godini. Ostvarili smo ukupno 92,09% planiranih aktivnosti, bez ijedne neodrađene aktivnosti, a osobito je važno što je ostvareno čak 98,06% aktivnosti prvog prioriteta, koje se odnose na temu Zaštita i očuvanje prirodnih vrijednosti.
Primljeno priznanje daje nam motivaciju za nove radne izazove, a u nastavku donosimo pismo ravnatelja djelatnicima Parka sa zahvalom za predan rad i postignute rezultate:

Poštovani djelatnici JU PP Kopački rit,

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Hrvatska agencija za okoliš i prirodu napravili su opsežnu analizu izvješća o ostvarivanju godišnjih programa javnih ustanova nacionalnih parkova i parkova prirode. Analiza je rađena s ciljem postizanja boljeg uvida u kvalitetu planiranja i izvještavanja na godišnjoj razini. Također, rezultati analize dali su odgovore na pitanja što se radi dobro, a što zahtjeva poboljšanje ili promjenu. Podaci o pojedinim nacionalnim parkovima i parkovima prirode prikupljeni su iz godišnjih programa i izvješća javnih ustanova za 2018. godinu. Izvješća obuhvaćaju podatke o javnoj ustanovi te različite teme upravljanja, kao što su razvoj kapaciteta ustanove, zaštita i očuvanje prirodnih vrijednosti, zaštita i očuvanje kulturne baštine, suradnja s lokalnom zajednicom, edukacija i interpretacija, posjećivanje i promocija, zaštita od požara, kao i evidenciju nadzora, ostvarenje koncesijskog odobrenja i rezultate projekata. Ministarstvo je 28. veljače 2019. godine zaprimilo Izvješće o ostvarivanju plana upravljanja i godišnjeg programa zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja Parka prirode Kopački rit za 2018. godinu, koje je Upravno vijeće usvojilo na sjednici održanoj 25. veljače 2019. godine.
Udio odrađenosti aktivnosti u temi Zaštita i očuvanje prirodnih vrijednosti je odličnih 98,06 %, što je među najvišim postocima od svih javnih ustanova. Od 139 aktivnosti, odrađeno ih je 128 (92,09 %), što je najveći udio odrađenosti od svih javnih ustanova. Djelomično je odrađeno osam aktivnosti (5,76 %), a jedina je javna ustanova bez ijedne neodrađene aktivnosti. Neizvještene su tri (2,16 %), a nema neplaniranih aktivnosti. Sve ovo ukazuje na odlično planiranje. Čak 115 aktivnosti imalo je prioritet 1, od kojih se 95 nalaze u temi Zaštita i očuvanje prirodnih vrijednosti, a odrađene su gotovo sve, njih 106 (92,17 %), što je među najboljim postocima od svih javnih ustanova. Najviše aktivnosti planiranih godišnjim programom, odnosno više od 70 %, odradile su JU PP Kopački rit (s najviših 92,09 %), JU PP Lonjsko polje (79,05 %), JU PP Medvednica (84,38 %), JU PP Velebit (83,33 %) te JU NP Paklenica (82,68 %) pa se može zaključiti kako konstantno vrlo dobro planira aktivnosti na godišnjoj razini te dosljedno provodi svoj godišnji program.
Ovom prilikom osobno se želim zahvaliti djelatnicima JU PP Kopački rit na ostvarenim rezultatima tijekom protekle dvije godine. Oni su plod zajedničkih napora i marljivog rada svih službi Parka. Također, trebaju nam biti motivacija i zvijezda vodilja na zahtjevnom putu koji je pred nama.

Želim Vam sve najbolje u 2020-toj!
Vaš ravnatelj

dr. sc. Tomislav Bogdanović, prof. biol. i kem.

 

Categories: Vijesti