Volonterska akcija povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Kopačkom ritu

Published by JUPP Kopački rit on

Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u RH obilježen je u Kopačkom ritu volonterskom akcijom čišćenja parka na području uz Vemeljski dunavac (pokraj crpne stanice Tikveš). Radi se o ribolovnoj zoni parka u sjevernom dijelu parka, koju posjećuje veliki broj posjetitelja.

Volonteri – učenici 2. razreda Prirodoslovne gimnazije „Ruđer Bošković“ Osijek, profesori, studenti i alumni Odjela za Biologiju iz Osijeka, lokalni ribiči te zaposlenici parka već su ujutro stigli na lokaciju. Nakon što su se opremili rukavicama i vrećama za skupljanje smeća, podijeljeni su u više manjih grupa volontera. Volonteri su prošli sva područja uz vodu, kao i šumske dijelove.

Volontersku akciju pratila je i ekipa slovenske nacionalne televizije, koja radi emisiju o zanimljivim područjima i projektima u Podunavlju.

Cijela akcija provedena je u dobrom raspoloženju, a svi sudionici pokazali su inicijativu i veliku želju da se područje očisti. Ovo je 2. volonterska akcija u okviru projekta DANUBEparksCONNECTED (Interreg Danube Transnational Programme) kojom se želi skrenuti pozornost i na inicijativu uspostave mreže „divljih otoka“ kroz cijeli tok Dunava. „Divlji otoci“ su otoci na Dunavu na kojima nema ili je zanemariv ljudski utjecaj i djelovanje i važni su za očuvanje bioraznolikosti.

Categories: Vijesti