INFO:
++385 31 445 445

Facebook

Get Adobe Flash player

Usvojite životinju

Posadi drvo

Kupite karte

Gdje smo?

Učestala paitanja


Donatori

Naši donatori


Međunarodna suradnja

Danube Parks

Vrste Kopačkog rita
No 1 No 2 No 3 No 4
Hrast lužnjak

Hrast lužnjak (Quercus robur L.)

je najplemenitije i najcjenjenije drvo naših krajeva. Može doseći visinu od 40 m, debljinu 2,5 m i starost 500 do 800 godina. Više »

       next

Crna roda

Crna Roda (Ciconia nigra L.)

je ptica selica koja u naše krajeve stiže u ožujku, a napušta ih u rujnu i listopadu. U gnijezdo polaže 4 do 6 jaja, a najčešće othrani dva mlada. Više »

       next

Obični jelen

Obični jelen (Cervus elaphus)

Kopački je rit jedno od najpoznatijih stanišnih područja običnog jelena. Važnu ulogu u dinamici kretanja populacije jelena imaju poplave. Više »

       next

Grimizni kaćun

Grimizni kaćun (Orchis purpurea Huds.)

je zeljasta trajnica s podzemnim stabljikama, gomoljima. Visine je 30 do 80 cm. Cvat joj je velik i upadljiv s mnogo cvjetova. Više »

       next

Vijesti

Promotivni vikend u Kopačkom Ritu

stu '14
21


Promotivni vikend u Kopačkom Ritu Pred nama je jedan sunčani zimski vikend te Vas pozivamo da se uputite u Park prirode Kopački rit jer za vikend, Subota i nedjelja, 13. i 14.prosinca 2014. organiziramo promotivnu vožnju novim turističkim vlakićem sa početkom u: Subota, 13.12.2014. – dvije vožnje: 11h i 13.30h
Nedjelja, 14.12.2014. - jedna vožnja: 14h
Promotivna cijena za program Stazama Kopačkog rita uz gratis vožnju vlakom iznosi 35,00 kuna (redovna cijena programa je 70,00 kuna za odrasle, a 50,00 kuna za djecu).
Program počinje na Prijemnom centru u Kopačevu i traje oko 2h.
Svoju posjetu molimo najavite barem dan ranije na telefon parka 031/445-445 ili mobitel 099/263-6771. Radno vrijeme Prijemnog centra je od 8 do 16h.
Promotivna akcija se ne odnosi na program Panorama Kopačkog rita (vožnja brodom).
Naš vlakić je zatvoren i ima grijanje, tako da se program provodi bez obzira na vremenske uvjete i uključuje stručno vođenje našeg vodiča.

Pronađene nove vrste riba Kopačkog rita

stu '14
21


Pronađene nove vrste riba Kopačkog rita U sklopu međunarodnog IPA projekta "Aljmaški rit & Drávakeresztúri", Javna ustanova „Park prirode Kopački rit“ u suradnji sa Poljoprivrednim fakultetom Osijek provodila je istraživanje ihtiofaune. Nakon uzorkovanja i prikupljanja podataka rezultati su objedinjeni u Ihtiološkoj studiji koju je izradio Zavod za lovstvo, ribarstvo i pčelarstvo, Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. Među navedenim vrstama riba koje su ulovljene u uzorcima nalaze se dvije vrste riba koje do sada nisu zabilježene u Kopačkom ritu. To su: sivi tolstolobik (Hypophthalmichthys nobilis, Richardson, 1845) – vrsta koja je alohtona i balonijev balavac (Gymnocephalus baloni, Holcìk & Hensel, 1974) . – vrsta koja je svrstana u kategoriju CR (kritično ugrožena) u Crvenoj knjizi slatkovodnih riba Hrvatske. Tako je popis, do sada zabilježenih vrsta riba u Kopačkom ritu obogaćen za dvije vrste i sada broji 46 vrsta riba.

Cijeli vikend kroz Kopački Rit novim turističkim vlakićem

stu '14
06


Cijeli vikend kroz Kopački Rit novim turističkim vlakićem I ove subote i nedjelje, 8. i 9.11.2014. Park prirode Kopački rit organizira promotivne vožnje novim turističkim vlakićem sa početkom u 11h i u 14 h.
Promotivna cijena za program Stazama Kopačkog rita uz gratis vožnju vlakom iznosi 35,00 kuna (redovna cijena programa je 70,00 kuna za odrasle, a 50,00 kuna za djecu).
Program počinje na Prijemnom centru u Kopačevu i traje oko 2h30min.
Svoju posjetu molimo najavite barem dan ranije na telefon parka 031/445 445 ili mobitel 099/263-6771. Radno vrijeme Prijemnog centra je od 8 do 16h.
(Promotivna akcija se NE ODNOSI na program Panorama Kopačkog rita - vožnja brodom).
Naš vlakić je zatvoren i ima grijanje, tako da se program provodi bez obzira na vremenske uvjete i uključuje stručno vođenje našeg vodiča.

Info dan „Pronađi najbolju fotografiju“

stu '14
03


Info dan „Pronađi najbolju fotografiju“ 03. studenog 2014. godine u Parku prirode Kopački rit u sklopu projekta "Razvoj ekoturizma na području Drave i Dunava" održan je Info dan „Pronađi najbolju fotografiju“.

Cilj ove aktivnosti je bio jednodnevno druženje učenike mađarskih i hrvatskih partnera iz gore navedenog projekta u Parku prirode Kopački rit. U sklopu jednodnevnog izleta naši učenici su se vozili turističkim vlakom po Kopačkom ritu, fotografirali pejzaže rita. Nakon vožnje i odmora izabrali su najbolje fotografije i spremili u „Album fotografija Kopačkog rita“ za 2014. godinu. Fotografije iz albuma biti će postavljene u bio-ekološkoj stanici Kopačkog rita, u Nacionalnom parku Dunav Drava iz Mađarske te u prostorijama DDVIZIG iz Mađarske.

Promotivna akcija novim turističkim vlakićem kroz Kopački Rit

lis '14
30


Promotivna akcija novim turističkim vlakićem kroz Kopački Rit Zbog velikog interesa posjetitelja i ove nedjelje, 2.11.2014. Park prirode Kopački rit organizira promotivne vožnje novim turističkim vlakićem sa početkom u 11h i u 14 h.
Promotivna cijena za program Stazama Kopačkog rita uz gratis vožnju vlakom iznosi 35,00 kuna (redovna cijena programa je 70,00 kuna za odrasle, a 50,00 kuna za djecu).
Program počinje na Prijemnom centru u Kopačevu.
Svoju posjetu molimo najavite barem dan ranije na telefon parka 031/445 445 ili mobitel 099/263-6771. Radno vrijeme Prijemnog centra je od 9 do 17h.
Promotivna akcija se ne odnosi na program Panorama Kopačkog rita (vožnja brodom).
Upoznajte prirodni fenomen Kopačkog rita iz topline vlakića, a sve uz stručno vođenje naših vodiča!

Zaplovite brodom ili isprobajte novi turistički vlakić u Kopačkom ritu

lis '14
23


Zaplovite brodom ili isprobajte novi turistički vlakić u Kopačkom ritu Za kraj tjedna prognoze najavljuju sunčane dane, te Vas stoga pozivamo da u nedjelju iskoristite lijepo jesenje vrijeme i provedete dan u Parku prirode Kopački rit sa svojim prijateljima i obitelji. U nedjelju, 26.10.2014. Park prirode Kopački rit provodi promotivnu akciju i to za naša dva programa:

  • Program Panorama Kopačkog rita koji uključuje vožnju brodom i posjet kompleksu Tikveš kao i za
  • Kopneni obilazak Stazama Kopačkog rita u sklopu kojeg ćemo posjetiteljima dodatno darovati besplatnu vožnju novim turističkim vlakićem.
Promotivna cijena za oba programa iznosi 35,00 kuna (redovna cijena programa je 70,00 kuna za odrasle, a 50,00 kuna za djecu). Svoju posjetu molimo najavite barem dan ranije na telefon parka 031/445-445 ili mobitel 099/263-6771. Budite među prvima koji će isprobati naš novi vlakić sa tri vagona koji ima čak i grijanje za slučaj hladnog vremena i provezite se prekrasnim predjelima Kopačkog rita, naravno sve uz našeg vodiča!

Završna konferencija IPA projekta

lis '14
20


Završna konferencija  IPA projekta „Razvoj ekoturizma na području Drave i Dunava\ Da su ustrajnost i timski rad ključevi uspjeha, pokazuje i dugogodišnja hrvatsko-mađarska suradnja po pitanju korištenja bespovratnih sredstava EU.
Dana 20.10.2014. u prostorijama Bio-ekološke stanice Parka prirode Kopački rit održana je završna konferencija IPA projekta „Razvoj ekoturizma na području Drave i Dunava". Na konferenciji su sudjelovali sa mađarske strane generalni konzul republike Mađarske u RH Antonio De Blasio, te predstavnici DDVIZIG koje je predstavio voditelj projekta Mosonyi Zoltan a sa hrvatske strane zamjenik župana Dragan Vulin, Predstavnik Hrvatskih voda voditeljica projekta Jelica Držaljević te predstavnici JUPP Kopački rit Ravnatelj Damir Opačić i voditeljica projekta Vesna Hrvojević. Skupu je prisustvovao i Predsjednik JTS Mađarska-Hrvatska Márton Szűcs.
U projektu, osim važnih i potrebnih aktivnosti poboljšanja infrastrukture kroz modernizaciju kruna nasipa, razgranatost i povezivanje kapilarnih biciklističkih ruta, istaknuta je važnost razvoja cikloturizma na području velikih rijeka. Ovim projektom osim razvoja cikloturizma ostvarena je i nabavka turističkog vlaka koji će prometovati po moderniziranoj kruni nasipa u organizaciji JUPP Kopački rit koji je i Projektni partner u ovom projektu. Nabavkom turističkog vlaka, obogaćuje se turistička ponuda Kopačkog rita te se ujedno produžuje sezona u Parku.

3. Simpozij "Kopački rit jučer, danas, sutra"

lis '14
10


3. Simpozij Kopački rit jučer, danas, sutra Dana 03. listopada 2014. godine održan je 3. Simpozij pod nazivom „Kopački rit jučer, danas, sutra“. Skup je organizirala Javna ustanova "Park prirode Kopački rit" u suradnji sa Poljoprivrednim fakultetom u Osijeku. Pokrovitelji skupa su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Privredna Banka Zagreb.

Ovom prigodom predstavljene su znanstvene i stručne djelatnosti koje su se provodile, provode se ili se planiraju provoditi u Kopačkom ritu ili su vezana za njega. Održavanjem skupa predstavljena su sva područja djelovanja istraživačkih, edukativnih i gospodarskih djelatnosti koja se provode u Parku prirode.

Ciljevi skupa su povezivanje i promicanje interdisciplinarnog i inovativnog pristupa u zaštiti prirode, te dobrobiti i koristi koje ona donosi kroz suradnju s održivim gospodarenjem prirodnim resursima, a sa svrhom poboljšanja konkurentnosti i općeg razvitka društva.
Rad Skupa odvijao se kroz, usmena priopćenja uz prezentacije. Objavljen je „Zbornik sažetaka 3. Simpozija Kopački rit jučer, danas, sutra“, u kojem su objavljeni svi sažeci usmenih priopćenja iz djelatnosti predstavljenih na simpoziju.

Danubeparks završna konferencija

ruj '14
16


Nova vrsta Kopačkog rita Na završnoj konferenciji projekta DANUBEPARKS STEP 2.0, održanoj 11. do 13.09.2014., u Budimpešti, predstavljeni su rezultati projekta i završno izvješće. Ujedno je održana i prva generalna skupština novoosnovane organizacije DANUBEPARKS. Organizacija predstavlja mrežu zaštićenih područja na rijeci Dunav i njenim pritokama. Glavna uloga organizacije bit će povezivanje svih spomenutih zaštićenih područja i nakon završetka projekta, ali i koordinacija novih projekata. Na prvoj generalnoj skupštini organizacije, JUPP Kopački rit je primljena kao punopravni član, a izabran je i upravni odbor organizacije u kojem i JUPP Kopački rit ima svog predstavnika.

Noć šišmiša u Kopačkom ritu

kol '14
28


Nova vrsta Kopačkog rita Javna ustanova Park prirode Kopački rit i ove godine obilježava Međunarodnu noć šišmiša koja se u mnogim zemljama tradicionalno organizira zadnjeg vikenda u kolovozu sa ciljem da se javnost podsjeti na važnost očuvanja ove skupine. Međunarodna noć šišmiša obilježiti će se u Kopačkom ritu, u subotu, 30.8.2014. na pristaništu jezera Veliki Sakadaš, 1 km od ulaza u Park prirode u Kopačevu, sa početkom u 18 h.

Program:
18 h – kreativna radionica za djecu (izrada šišmiša i ukrasa na temu šišmiša)
19 h – prezentacija na brodu zanimljivosti iz života šišmiša i potraga za šišmišima pomoću "bat detektora"
(u slučaju kiše program će se održati u paviljonu Prijemnog centra u Kopačevu)

U sklopu obilježavanja Međunarodne noći šišmiša, Park prirode Kopački rit također organizira:

Obiteljsko popodne, u subotu, 30.08.2013. u vremenu od 12 h do 17 h, kada će cijele obitelji moći na obilazak posebnog zoološkog rezervata brodom po cijeni od 100,00 kuna (max 5 osoba). Redovita cijena izleta je 70,00 kuna za odrasle, a 50,00 kuna za djecu. Nakon obilaska parka djeca, ali i roditelji, mogu se pridružiti našem programu Noći šišmiša.

Obiteljska nedjelja u Kopačkom ritu

srp '14
17


Nova vrsta Kopačkog rita U nedjelju, 20.7.2014. u vremenu od 9 h do 18 h u Parku prirode Kopački rit provodi se OBITELJSKA NEDJELJA kada će obitelji moći koristiti Program Panorama Kopačkog rita koji uključuje obilazak zoološkog rezervata brodom i posjet kompleksu dvorca Tikveš po promotivnoj obiteljskoj cijeni od 100,00 kuna za obitelj od 2 do max. 5 članova (redovna cijena programa je 70,00 kuna za odrasle i 50,00 za djecu, studente i umirovljenike).
Mjesto na brodu najbolje je rezervirati ranije na telefonske brojeve: 031/445-445, 031/752-320 ili 099/263-6771.
Molimo rezervirajte termin Vaše posjete parku na telefone našeg Prijemnog centra u Kopačevu: 031/445-445 ili 031/752-320 ili 099/263-6771. Svakako posjetite i Tikveš, gdje će djeca imati priliku sudjelovati u dječjoj radionici i uživanju u legendama i pričama.
Pozivamo Vas da provedete jedan ugodan dan u prirodi, zabavite se i saznate nešto više o prirodnom bogatstvu Kopačkog rita!

Promotivna akcija i obilježavanje Dana Dunava u Parku prirode Kopački rit

lip '14
26


Nova vrsta Kopačkog rita U Parku prirode Kopački rit Dan Dunava obilježiti će se u nedjelju, 29.6.2014. na pristaništu brodova na jezeru Veliki Sakadaš (1 km dalje od Prijemnog centra u Kopačevu), gdje će se s početkom u 10 h održati likovna radionica za djecu – oslikavanje malih drvenih čamaca, zatim izložba slika sa temom Kopačkog rita našeg djelatnika Arpada Eđeda.
U 10.30 h stručna služba Parka će održati prezentaciju o značaju rijeke Dunav, a u 11h KUD mladih iz obližnjih mjesta Kopačeva, Luga i Vardarca izvesti će plesni program.
Također u vremenu od 9 do 18 h, posjetitelji će moći uživati u posjetu Parku prirode po promotivnoj cijeni od 35,00 kuna (redovna cijena je 70,00 kuna za odrasle, a 50,00 kuna za djecu). Program uključuje jednosatnu vožnju brodom uz vodiča kroz Posebni zoološki rezervat i posjet kompleksu dvorca Tikveš.
Mjesto na brodu najbolje je rezervirati ranije na telefonske brojeve: 031/445-445, 031/752-320 ili 099/263-6771.

Projekt Aljmaški rit & Drávakeresztúri

lip '14
05


Nova vrsta Kopačkog rita U sklopu IPA projekta "Aljmaški rit & Drávakeresztúri" na području Parka prirode Kopački rit izvršeno je uzorkovanje riba potrebno za izradu ihtiološke studije. Uzorkovanje provodi Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Zavod za lovstvo, ribarstvo i ekologiju uz pomoć djelatnika Javne ustanove Park prirode Kopački rit. Prvi rezultati uzorkovanja su vrlo dobri. Ukupni rezultati će biti prikazani u ihtiološkoj studiji koja će objediniti više uzorkovanja tijekom 2014. godine

Nova vrsta Kopačkog rita

lip '14
04


Nova vrsta Kopačkog rita Djelatnici Parka prirode Kopački rit u suradnji s doc.dr.sc. Sinišom Ozimecom s Poljoprivrednog fakulteta determinirali su novu biljnu vrstu orhideja imena Crvena vratiželja, Anacamptis pyramidalis (L.) Rich., sinonim: Orchis pyramidalis L., bazionim (baz.. Prema službenoj botaničkoj bazi podataka (Flora Croatica Database) ova vrsta orhideje do sada nije zabilježena na području Kopačkog rita i cijele Baranje.
Crvena vratiželja nalazi se u Crvenoj knjizi vaskularne flore Hrvatske sa kategorijskom oznakom (NT) – gotovo ugrožena svojta. Raste uglavnom na vapnenačkom tlu, na suhim i sunčanim kamenjarskim travnjacima, prorijeđenim makijama i garizima te uz rubove šuma od morske obale do 1200 m nadmorske visine. Rasprostranjenost u Hrvatskoj – čitava Hrvatska, a posebno njen primorski dio, Lika, Gorski kotar i Velebit. Pronalazak ove predivne vrste orhideja upućuje na iznimno veliku biološku raznolikost Parka prirode Kopački rit.

Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u RH

svi '14
22


Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u RH Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibanj Međunarodnim danom bioraznolikosti kako bi utjecali na povećanje svijesti o važnosti bioraznolikosti u održivom razvoju i skrenuli pozornost na očuvanje bioraznolikosti kao temeljno međunarodno načelo u zaštiti prirode i zajedničku obavezu čovječanstva. Republika Hrvatska se 2003. godine pridružila globalnim nastojanjima za očuvanjem bioraznolikosti i unaprjeđenjem zaštite prirode, kad je Hrvatski sabor 22. svibnja proglasio Danom zaštite prirode u Hrvatskoj.
Dan zaštite prirode bio je u znaku poplava koje su pogodile Hrvatsku. „Katastrofa koja nas je zadesila pokazala je koliko može biti razorna snaga prirode. U poplavama su uništene kuće, imovina koju su ljudi mukotrpnim radom gradili i stjecali tijekom života. Izgubili smo i najdragocjenije, dva ljudska života. Danas nam je priroda protivnik, ali ne smijemo zaboraviti da je ona i čovjekov veliki saveznik i to upravo i u slučaju nepogoda. U teškim situacijama poput poplava s kakvima smo ovih dana suočeni vidi se koliko su važna prirodna retencijska područja kao što su Lonjsko polje ili Kopački rit. Ona omogućuju da priroda za čovjeka odradi važan dio posla u borbi protiv poplava kroz prihvaćanje i zadržavanje poplavnih voda. Kako bi ta važna funkcija ostala učinkovita važno je ta vrijedna područja održavati i očuvati.“ - rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.
Tradicionalno i ove godine Javna ustanova "Park prirode Kopački rit" pridružuje se obilježavanju ovog važnog datuma, održavanjem prigodnog predavanja i prezentacije u OŠ „Dr. Franjo Tuđman“ u Belom Manastiru.

Ministra turizma posjetio Park prirode Kopački rit

svi '14
13


Parkovi Dinarskog luka – radionica Ministar turizma Darko Lorencin u sklopu službenog posjeta Osječko-baranjskoj županiji, posjetio je i Park prirode Kopački rit. U pratnji župana Osječko-baranjske županije Vladimira Šišljagića i ravnatelja Javne ustanove "Park prirode Kopački rit" Damira Opačića, obišao je radove na prijemnom centru Parka prirode "Mali Sakadaš", te Kompleks Dvorac Tikveš. Za radove na prijemnom centru "Mali Sakadaš" Ministarstvo turizma je izdvojilo značajna sredstva iz programa Fonda za razvoj turizma. Ministar je naglasio da ovom dijelu zemlje vidi velik potencijal za razvoj proizvoda kao što su eno i gastro, eko i ruralni turizam, ali i velike mogućnosti za nadogradnju sadržaja i atrakcija kroz izgradnju i opremanje vinskih cesta te biciklističkih i pješačkih staza. Ravnatelj Parka Prirode Kopački rit predstavio je projekte koji se u tijeku, te najavio nekoliko novih projekta vezane za razvoj turizma u Parku prirode.

Parkovi Dinarskog luka – radionica

tra '14
14


Parkovi Dinarskog luka – radionica WWF je 2012. godine započeo trogodišnji projekt "Parkovi Dinarskog luka" s ciljem umrežavanja ljudi koji rade na zaštićenim područjima Dinarskog luka. Jedna od ključnih tema u zaštiti prirode postalo je prepoznavanje vrijednosti zaštićenih područja i vrednovanje ekosustava. U okviru spomenutog Projekta 03.04.2014. godine, u Bio-ekološkoj stanici Kompleksa Dvorac Tikveš, održana je i radionica u Parku prirode Kopački rit na kojoj se uz primjenu metodologije za procjenu vrijednosti zaštićenih područja (PA-BAT), predstavnike parka obučavalo kako vrednovati vlastito zaštićeno područje. Na radionici su sudjelovali predstavnici Javne ustanove Parka prirode Kopački rit, predstavnici dionika koji djeluju na prostoru Parka prirode i u okolici, predstavnici lokalne zajednice i javne uprave, te predstavnici nevladinih organizacija.

Akcija uklanjanja otpada

ožu '14
14


Akcija uklanjanja otpada Obilježavanju Svjetskog dana voda pridružili su se i djelatnici Javne ustanove Park prirode Kopački rit. Djelatnici su ovaj važan datum obilježili na najbolji način, tako da su samostalno organizirali akciju uklanjanja otpada sa ribolovnog područja. U akciji su sudjelovali svi djelatnici Parka. Tijekom akcije očišćene su velike površine uz Vemeljski Dunavac, te je prikupljeno više od 500 kg krutog otpada. Ovim putem apeliramo na sve ribiće koji koriste ovu ribolovnu zonu da odlažu otpad na za to predviđena mjesta. Osim što se na taj način onečišćuje područje, direktno se otpadom zagađuje i voda. Zagađivanje vode dovodi do smanjenja broja živih organizama u njoj, što u krajnosti znači i manje riba. Ovakve akcije organizirati će se i dalje stoga pozivamo sve zainteresirane da nam se priključe.

Svjetski dan voda

ožu '14
21


Svjetski dan voda Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka. Tako se tradicionalno obilježava i ove godine, kako u Hrvatskoj tako i u cijelome svijetu. Ovogodišnji Svjetski dan voda obilježava se pod motom „Voda i energija“ s ciljem pokazivanja pozitivnih aspekata te veze, te načina na koji se ona može bolje i djelotvornije iskoristiti suradnjom svih zainteresiranih strana.
Povodom Svjetskog dana voda, u prostorima Poljoprivrednog fakulteta, Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, 20.03.2013. održan četvrti po redu znanstveno-stručni skup "Voda za sve". Predavači na skupu bili su s različitih strukovnih i znanstvenih područja. Na skupu je ukazano na problematiku vezanu uz pročišćavanje otpadnih voda, rješenja vodno-energetskih problema u Hrvatskoj te utjecaji čovjeka na vodne resurse.
Javna ustanova „Park prirode Kopački rit“ u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Osijek je svojim predavanjem „Analiza kvalitete vode u Parku prirode Kopački rit“ ukazala na problematiku antropogenih utjecaja na kvalitetu vode u zaštićenom području.

Zaplovite vodama Kopačkog rita povodom Svjetskog dana voda 22. ožujka!

ožu '14
20


Otvaranje nove turističke sezone Javna ustanova "Park prirode Kopački rit" povodom Svjetskog dana voda organizira promotivnu akciju u subotu i nedjelju, 22. i 23. ožujka kojom se osim promocije zaštite i očuvanja vodnih resursa, pojedinačnim posjetiteljima omogućuje posjet Kopačkom ritu po promotivnoj cijeni. Posjetitelji će moći uživati u izletu „Panorama Kopačkog rita“ po cijeni od 35,00 kuna (Redovna cijena programa je 70,00 kuna za odrasle, 50,00 kuna za djecu i umirovljenike.) Izlet uključuje vožnju brodom uz vodiča kroz Posebni zoološki rezervat i posjet Kompleksu dvorca Tikveš. Radno vrijeme parka je od 8-16 h.
Zainteresirani se mole da svoju posjetu najave na telefonske brojeve Prijemnog centra u Kopačevu 031/445-445 ili 031/752 320 i 031/752 322.
Eko gospodarstvo Orlov put i restoran Citadella za ovaj vikend su priredili posebne ponude.
Za vikend je predviđeno jako toplo i sunčano vrijeme, pa pozivamo sve da prve dane proljeća provedu u bogatoj prirodi Kopačkog rita!

Otvaranje nove turističke sezone

ožu '14
13


Otvaranje nove turističke sezone Sa buđenjem prirode i Park prirode Kopački rit otvara svoja vrata posjetiteljima. U proljetno doba Kopački rit oduševljava svojom ljepotom - priroda je u buđenju, vraćaju se ptice selice, polako izviruju i prvi proljetni cvjetovi raznih boja. Povratak sunca u svakome će probuditi radost življenja.
Ljepotu proljeća ovog područja posjetitelji mogu doživjeti koristeći aktivnosti koje Park nudi, poput vožnje turističkim brodom ili čamcem kroz Posebni zoološki rezervat uz vodiča koji će Vas uvesti u čaroban svijet netaknute prirode i biljnog i životinjskog svijeta, kao i obilazak Kompleksa dvorca Tikveš. U Parku možete i iznajmiti bicikle i otvoriti biciklistički sezonu. Za dašak romantike pobrinut će se predivne šume, livade, kanali i jezera, u kojima možete uživati šetajući poučnim stazama. Sa zadovoljstvom Vas pozivamo da sudjelujete u našim akcijama „Posvoji Pticu“ i „Posadi drvo nastat će drvored“.
Vaš posjet možete najaviti na telefonske brojeve: 031/752-320, 031/752-321 i 031/445-445 ili jednostavno možete doći na Prijemni centar "Mali Sakadaš" u Kopačevu.
Kopački rit skriva toliko lijepih stvari, samo trebate otvoriti oči i uživati u jednom od najbolje očuvanih močvarnih područja Europe!

Projekt Aljmaški rit & Drávakeresztúri

velj '14
27


Projekt Aljmaški rit & Drávakeresztúri U sklopu IPA projekta "Aljmaški rit & Drávakeresztúri" na području Parka prirode Kopački rit izvršeno je prvo uzorkovanje riba potrebno za izradu ihtiološke studije. Uzorkovanje provodi Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Zavod za lovstvo, ribarstvo i ekologiju uz pomoć djelatnika Javne ustanove Park prirode Kopački rit. Rezultati će biti prikazani u ihtiološkoj studiji koja će objediniti više uzorkovanja tijekom 2014. godine.

02. veljače Svjetski dan vlažnih staništa

velj '14
03


Zimsko prebrojavanje ptica močvarica Obilježavanje Svjetskog dana vlažnih staništa Javna ustanova već tradicionalno svake godine održava u suradnji s Osnovnom školom iz Bilja. Tako i ove godine djelatnici JUPP Kopački rit objavili su rezultate zimskog prebrojavanja ptica močvarica a učenici OŠ Bilje održali su prezentaciju o zaštiti vlažnih staništa i njihovom značaju.
Ovogodišnja tema Svjetskog dana vlažnih staništa je: „Vlažna staništa i poljoprivreda“ uz slogan „Vlažna staništa i poljoprivreda: partneri za razvoj“, stavljajući naglasak na zajedničke potrebe vlažnih staništa i poljoprivrednog sektora (dakako i sektora vodnog gospodarstva) kako bi pojačali zajedničke napore u svrhu ostvarenja zajedničkih ciljeva.
Rezultati zimskog prebrojavanja
Ukupno je na području Parka prirode Kopački rit zabilježeno 13.467 ptica i to 62 vrste, od toga su zabilježene 12.290 ptice močvarice i to 24 vrste. U sklopu projekta DANUBEPARKS STEP 2.0 poseban je naglasak prilikom prebrojavanja dat zimskoj populaciji orla štekavca. Zabilježeni broj orlova štekavaca u parku je 135 jedinki.

Zimsko prebrojavanje ptica močvarica

sij '14
29


Zimsko prebrojavanje ptica močvarica Ptice močvarice se nalaze na tisuće ili čak desetke tisuća kvadratnih kilometara površine. Tako mnoge zemlje imaju zajedničku odgovornost monitoringa i upravljanja populacijama ptica močvarica. Organizacija Wetlands International prikuplja podatke dobivene nacionalnim programima monitoringa i objedinjuje ih u Međunarodni popis ptica močvarica. Projekt je pokrenut 1967. godine, a danas obuhvaća više od 25.000 lokacija u više od 100 zemalja. Ukupno, više od 15.000 ljudi šalju svoje rezultate u IWC bazu podataka. Ovaj projekt je jedan od najvećih globalnih programa monitoringa. Podaci se prikupljaju u svrhu podržavanja globalnih, međunarodnih i nacionalnih politika za očuvanje i upravljanje populacijama ptica močvarica i ključnih močvarnih područja kao što je Kopački rit.
Javna ustanova „Park prirode Kopački rit“ redovito vrši zimsko prebrojavanje ptica močvarica tijekom mjeseca siječnja. Ove godine prebrojavanje se vršilo u suradnji s Hrvatskim društvom za zaštitu ptica i prirode, a zajedničkim naporima pokriveno je cijelo poplavno i utjecajno područje rijeka Dunava i Drave. Rezultati prebrojavanja u Parku prirode Kopački rit biti će objavljeni 3. veljače prilikom proslave Svjetskog dana vlažnih staništa.

Arhiva vijesti:   2013.    |    2012.    |    2011.    |    2010.    |    2009.    |    2008.    |    2007.
VIP Konzum OTP banka Nexe rba Glas Slavonije Slavonski radio Rotaract Bornstein omv pbz centar kaptol