Vrste Kopačkog rita
No 1 No 2 No 3 No 4
Hrast lužnjak

Hrast lužnjak (Quercus robur L.)

je najplemenitije i najcjenjenije drvo naših krajeva. Može doseći visinu od 40 m, debljinu 2,5 m i starost 500 do 800 godina. Više »

       next

Crna roda

Crna Roda (Ciconia nigra L.)

je ptica selica koja u naše krajeve stiže u ožujku, a napušta ih u rujnu i listopadu. U gnijezdo polaže 4 do 6 jaja, a najčešće othrani dva mlada. Više »

       next

Obični jelen

Obični jelen (Cervus elaphus)

Kopački je rit jedno od najpoznatijih stanišnih područja običnog jelena. Važnu ulogu u dinamici kretanja populacije jelena imaju poplave. Više »

       next

Grimizni kaćun

Grimizni kaćun (Orchis purpurea Huds.)

je zeljasta trajnica s podzemnim stabljikama, gomoljima. Visine je 30 do 80 cm. Cvat joj je velik i upadljiv s mnogo cvjetova. Više »

       next

Vijesti

Zima u Parku Prirode Kopački rit

pro '13
19


Zima u Parku Zbog niskih temperatura, turistički brodovi Parka prirode Kopački rit stavljeni su u zimovnik, te Park trenutno ne nudi programe obilaska rezervata brodom.
Zainteresiranim posjetiteljima na raspolaganju stoji kopneni obilazak Parka uz našeg vodiča, a prethodna najava je obavezna na telefon 031/752-320 ili 099/263-6771.
Posjetite nas - Park prirode je vrlo lijep i u zimskom ruhu!

DANUBEPARKS S.T.E.P. 2.0

pro '13
11


Posvećenje kapela U sklopu europskog projekta Danubeparks Step 2.0 i suradnje sa DCC–om (Danube Competence Centar) od 9. do 11.12.2013. u Budimpešti je održana prva međunarodna radionica sa temom Razvoj turističkog proizvoda. Polaznici radionice, među kojima su bili i predstavnici Kopačkog rita, imali su priliku upoznati se sa najnovijim trendovima u turizmu sa posebnim naglaskom na specifičnosti turističke ponude u zaštićenim područjima. Radionica je obuhvatila brojne teme kao što su analiza ciljane grupe, stvaranje turističke ponude od samog koncepta, upoznavanje sa prodajnim kanalima u turizmu. Kroz razmjenu ideja I iskustava u radu sa posjetiteljima, radionica je rezultirala kreiranjem nekoliko novih turističkih proizvoda koji će se plasirati na tržište u okviru suradnje DCC/Danubeparks.

Obilježavanje 10. godišnjice posvećenja kapele papinskog blagoslova u Tikvešu

stu '13
08


Posvećenje kapela Za vrijeme III. posjeta Pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj 2003. godine, kapela koja se nalazi sklopu Kompleks dvorca Tikveš preimenovana je u Kapelu Papinskog blagoslova. Prilikom tog posjeta Papa je osobno blagoslovio tekst o prirodi izrađen u drvetu koji se danas nalazi u kapeli.
Ove godine obilježavamo 10. godišnjicu posvećenja kapele u zajedničkoj organizaciji Veleposlanstva Republike Poljske u Hrvatskoj, Poljske udruge Wisla, Župe Bilje i JUPP Kopački rit.
Gradonačelnik poljskog grada Zakopane, gdje je Papa vrlo rado i često dolazio, poklonio je za kapelu umjetničku sliku sa likom Ivana Pavla II. koju je ovom prilikom posvetio župnik Župe Bilje, vlč. Ivan Petričević, a događaju je nazočio g. Janusz Tatera, prvi konzul Republike Poljske u RH. Posvećenje se održalo na svečanoj misi u Kapeli Papinskog blagoslova u Tikvešu.

Simpozij "Kopački rit jučer danas sutra"

lis '13
03


Simpozij Kopački Rit jučer, danas, sutra U vremenu od 02 do 03. listopada održan je 2. Simpozij pod nazivom „Kopački rit jučer, danas, sutra“. Skup je organizirala Javna ustanova "Park prirode Kopački rit" u suradnji sa Poljoprivrednim fakultetom u Osijeku. Pokrovitelji skupa su Privredna Banka Zagreb i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
Ovom prigodom predstavljene su znanstvene i stručne djelatnosti koje su se provodile, provode se ili se planiraju provoditi u Kopačkom ritu ili su vezana za njega. Održavanjem skupa predstavljena su sva područja djelovanja istraživačkih, edukativnih i gospodarskih djelatnosti koja se provode u Parku prirode.
Ciljevi skupa su povezivanje i promicanje interdisciplinarnog i inovativnog pristupa u zaštiti prirode, te dobrobiti i koristi koje ona donosi kroz suradnju s održivim gospodarenjem prirodnim resursima, a sa svrhom poboljšanja konkurentnosti i općeg razvitka društva. Rad Skupa odvijao se kroz, usmena priopćenja uz prezentacije. Objavljen je „Zbornik sažetaka 2. Simpozija Kopački rit jučer, danas, sutra“, u kojem su objavljeni svi sažeci usmenih priopćenja iz djelatnosti predstavljenih na simpoziju.

DANUBEPARKS S.T.E.P. 2.0 - Sastanak radne skupine za turizam

lis '13
02


Lonjsko polje turizam U sklopu projekta DANUBEPARKS STEP 2.0 u razdoblju od 30. rujna do 01. listopada 2013. godine u Parku prirode Lonjsko polje održan je sastanak radne skupine za turizam. Na sastanku se raspravljalo o procjeni turneje obilaska zaštićenih područja koja su uključena u projekt te razrada smjernica za povećanje kvalitete turističke ponude. Na sastanku su sudjelovali predstavnici svih Dunavskih parkova.
Sastanak je postigao odličan rezultat te je dobar pokazatelj uspješnog provođenja Projekta DANUBEPARKS STEP 2.0.

Ana Rucner posjetila Kopački rit

ruj '13
19


Ana Rucner Ana Rucner, naša poznata violončelistica svjetskog glasa, posjetila je ovog vikenda Kopački rit. Glazbenica je bila vidno oduševljena prirodom Kopačkog rita i izrazila žaljenje što je bilo vremena za obilazak samo jednog malog djelića parka. Vožnja čamcem kroz posebni zoološki rezervat podsjetila je Anu na plovidbu Nilom. Djelatnici Parka proveli su neko vrijeme u ugodnom druženju sa Anom, koja je obećala da će se vratiti u neko drugo godišnje doba - voljela bi da to bude zimi kada su jezera i kanali prekriveni ledom, a tko zna, možda se jednom i zvuci njene glazbe sjedine sa prekrasnom prirodom Kopačkog rita…

Promotivna akcija - "Rujan u Kopačkom ritu"

ruj '13
18


U nedjelju, 22.9.2013., u vremenu od 9 do 18 h posjetitelji će moći uživati u programu "Panorama Kopačkog rita" koji uključuje vožnju brodom uz vodiča kroz Posebni zoološki rezervat i posjet kompleksu dvorca Tikveš za samo 25,00 kuna po osobi. (Redovna cijena Programa je 70,00 kuna, za djecu 50,00 kuna.)
Svoje mjesto na brodu rezervirajte već danas na telefon 031/ 752 320 ili 285 394.
Prije ili nakon obilaska, osvježenje (sok, sladoled) po posebno povoljnim cijenama možete potražiti u cafe baru Lopoč koji se nalazi na samom ulazu u Park u Kopačevu.
Toga dana, uz ulaznicu Parka, možete besplatno uživati i u razgledanju Eko gospodarstva Orlov put u Bilju, Biljska šuma 1, a također i degustirati ukusne ekološke proizvode od voća i povrća koji se proizvode na tom gospodarstvu. Više informacija na www.eko-gospodarstvo.com ili na tel. 091 2255 886.
Restoran Citadela u Vardarcu (Lajoša Košuta 85) pripremio je posebnu ponudu uz narudžbu tradicionalnih baranjskih jela – fiš paprikaša i čobanca koja vrijedi uz predočenje ulaznice. Informacije i rezervacije na telefon 031/ 753 184.

Noć šišmiša

kol '13
28


Svjetski dan voda Javna ustanova Park prirode Kopački rit i ove godine se pridružuje obilježavanju Međunarodne noći šišmiša koja se u mnogim zemljama tradicionalno organizira zadnjeg vikenda u kolovozu sa ciljem da se javnost podsjeti na važnost očuvanja ove skupine. Noć šišmiša idealna prilika da mladi, ali i oni stariji, upoznaju ove zanimljive životinjice uz koje su se vezale strašne priče i praznovjerja, a sada su postale jedna od najugroženijih skupina.
U sklopu višednevnog programa „Patuljci dolaze ovdje“ kojeg organizira Udruga Breza, Kopački rit je priredio program Šišmiši u gradu koji će se održati,

  • U petak, 30.08.2013. u 18 h , u Drvengradu u Osijeku.
    (u slučaju kiše program će se održati u Esseker centru)
    Stručni djelatnici Parka će održati kratko predavanje. Nakon predavanja, djeca će novostečena znanja moći pokazati u kvizu o šišmišima i osvojiti zanimljive nagrade. Da li u parku ima šišmiša i kako se glasaju, otkriti ćemo pomoću uređaja „bat detector“ koji pretvara ultrazvučne eholokacijske signale šišmiša u frekvencije koje i ljudsko uho može čuti. Djeca će moći sudjelovati u utrci šišmiša, a plesni studio Shine će plesom dočarati svijet šišmiša.
U sklopu obilježavanja Međunarodne noći šišmiša, Park prirode Kopački rit također organizira:
  • Obiteljsko popodne, u subotu, 31.08.2013. u vremenu od 12 h do 18 h,
    kada će cijele obitelji moći na obilazak posebnog zoološkog rezervata brodom po cijeni od 100,00 kuna (max 5 osoba). Redovita cijena izleta je 70,00 kuna za odrasle, a 50,00 kuna za djecu. Stoga, pozivamo sve zainteresirane obitelji da iskoriste ovu promotivnu akciju i da posljednje dane do početka nove školske godine provedu zajedno u prirodi.

Rika jelena

kol '13
28


Svjetski dan voda S prvim danima rujna, u Kopačkom ritu, započinje ritska ljubavna rapsodija. Počinje sezona parenja, "rika jelena". Okrunjeni kraljevi rita kreću u borbu za naklonost ritskih djeva. Dok ženke biraju svoga izabranika, mužjaci se bore za njihovu naklonost. Rikom mužjaci čuvaju svoj teritorij i upozoravaju svoje suparnike da se ne približavaju. Rikanjem se izbjegavaju neravnopravne borbe, ali ako se susretnu dva jelena približno iste snage i hrabrosti, snaga se odmjerava borbom rogovima koje znaju potrajati i duže vrijeme.
Brod za posjetitelje ploviti će cijeli dan.
Posjetitelji Parka prirode riku jelena mogu čuti u rane jutarnje sate ili u predvečerje. Za ljubitelje prirode koji žele izbliza čuti i doživjeti riku jelena, Park organizira izlete uz pratnju našeg vodiča, a više informacija može se dobiti na telefon 031/752-320.
Službeni početak ovogodišnje sezone rike je 25. kolovoza, stoga molimo da se osigura mir u šumi tijekom cijelog devetog mjeseca.

Nastavak promotivne akcije jedan ljetni dan u Kopačkom Ritu

srp '13
12


Svjetski dan voda Zbog velikog interesa posjetitelja, a u sklopu obilježavanja prve godišnjice proglašenja Prekograničnog rezervata biosfere čiji je dio i Kopački rit, ponoviti ćemo promotivnu akciju JEDAN LJETNI DAN U KOPAČKOM RITU u nedjelju, 14.07.2013. od 9.00 do 19.00 h kada će se posjetiteljima nuditi program obilaska Panorama Kopačkog rita po iznimno povoljnoj cijeni od 25,00 kuna. Program uključuje jednosatnu vožnju brodom kroz Posebni zoološki rezervat uz vodiča i obilazak kompleksa dvorca Tikveš. Ukupno trajanje programa je 3 sata.
Brod za posjetitelje ploviti će cijeli dan.
Posjet najavite na telefon br. 031/752-320 ili 031/285-394 i rezervirajte svoje mjesto na brodu u vrijeme koje želite.
I ovoga puta akciji će se pridružiti restoran Kormoran, koji je smješten u Parku i u kojem će se toga dana uz predočenje ulaznice Parka služiti meniji po posebno povoljnoj cijeni. Nakon vremena provedenog u prirodi posjetiteljima će sigurno goditi osvježenje u prekrasnom okruženju cafe bara Lopoč na ulazu u Park koji će također imati posebnu ponudu za njih.
Ovaj tjedan se obilježava prva godišnjica proglašenja Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav između Republike Hrvatske i Republike Mađarske, koji je proglašen na 24. sjednici Međunarodnog koordinacijskog vijeća Programa „Čovjek i biosfera“ pri UNESCO-u održanoj od 09.-13. srpnja 2012. u sjedištu UNESCO-a u Parizu.
Uspostava ovog prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav prvi je korak ka uspostavi istoimenog rezervata biosfere koji bi, uz Hrvatsku i Mađarsku, uključio još tri države (Austriju, Sloveniju i Srbiju) te bi prema tome predstavljao prvi rezervat biosfere između pet država u svijetu. Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav je svakako potencijal za alternativni ekonomski razvoj i stvaranje Dravske ekoturističke zone, s prihvatljivim vidovima uređenja i korištenja.
Pristupanjem UNESCO-voj mreži rezervata biosfere prepoznata je izuzetna prirodna vrijednost ovog prostora na svjetskoj i europskoj razini.

Jedan ljetni dan u Kopačkom Ritu

srp '13
04


Svjetski dan voda U ovo ljetno doba, Park prirode Kopački rit oduševljava svojom ljepotom – visok vodostaj stvorio je nepregledne vodene površine u kojima se ogledaju krošnje drveća i brojne ptice močvarice. Temperature su ugodne, djeca su na praznicima pa je ovo idealno vrijeme za posjet Parku.

Kako bi što veći broj posjetitelja iz okolice došao vidjeti Kopački rit u punom sjaju, posjetiteljima se nudi promotivna cijena ulaznice za program obilaska parka pod nazivom Panorama Kopačkog rita koja uključuje jednosatnu vožnju brodom kroz Posebni zoološki rezervat uz vodiča koji će Vas uvesti u čarobni svijet netaknute prirode i bogatog biljnog i životinjskog svijeta, kao i obilazak kompleksa dvorca Tikveš. Ukupno trajanje programa je oko 3 sata. Posjetitelji se dodatno mogu odlučiti za šetnju jednom od poučnih staza i samostalno istraživati prirodu Kopačkog rita.

Posjetu možete najaviti na telefon br. 031/752-320 ili 031/285-394 ili jednostavno doći na Prijemni centar "Mali Sakadaš" u Kopačevu. Obilazak brodom umjesto 70,00 kuna, u nedjelju, 07.07.2013 samo 25,00 kuna. Akcija vrijedi cijeli dan od 9 do 19 h.

Našoj akciji pridružiti će se i restoran "Kormoran", koji se nalazi u samom Parku i koji se pobrinuo da posjetitelji toga dana mogu ručati u ugodnom ambijentu restorana jer će uz ulaznicu iz Parka posluživati meni po posebno povoljnoj cijeni.

Priuštite si jedan lijep ljetni dan u prirodi, povedite svoju obitelj, prijatelje i zajedno upoznajte Kopački rit - jedno od najbolje očuvanih močvarnih područja Europe!

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST – KOPAČKI RIT OTVARA SVOJA VRATA

lip '13
21


Nakon što je ukinuto izvanredno stanje zaštite od poplava, Park prirode Kopački rit ponovno otvara svoja vrata za posjetitelje. U poplavnom području Kopačkog rita i dalje je visok vodostaj i ovo je zapravo jedinstvena prilika za posjetu Parku koja se ne pruža često. Voda pridošla iz rijeka Dunava i Drave napunila je rukavce i kanale i prelila se preko ritskih livada i stvorila pejzaž nepreglednih vodenih površina iz kojeg izranjaju krošnje drveća i visoko raslinje. Stoga pozivamo sve zainteresirane da iskoriste ovu priliku i zakažu svoju vožnju brodom ili čamcem Posebnim zoološkim rezervatom Parka na telefonski broj 031 752-320 ili 031 285 394.
Radno vrijeme Parka je svaki dan, uključujući i blagdane od 8 do 20h.
Kako bismo omogućili što većem broju posjetitelja da vide Kopački rit u vrijeme visokog vodostaja, kada se najbolje vidi fenomen plavljenja zbog čega je područje i zaštićeno, u subotu i nedjelju, 22. i 23.06.2013. u vremenu od 14 do 20 h, posjetitelji će moći kupiti obiteljske ulaznice za vožnju brodom po cijeni od 100,00 kuna (do maksimalno 5 osoba). Pozivamo sve ljubitelje prirode i Kopačkog rita da iskoriste lijepo vrijeme i pogodnosti za kupnju ulaznica i uživaju u jednom prekrasnom izdanju rita.

Skup predstavnika poljske manjine u Hrvatskoj

lip '13
15


Svjetski dan voda U organizaciji Veleposlanstva Republike Poljske u Zagrebu i Poljske kulturne udruge "Wisla" iz Osijeka održan je skup predstavnika poljske manjine u Hrvatskoj. Skup se trebao održati u Parku Prirode Kopački rit u Tikvešu, gdje se nalazi i Kapelica papinskog blagoslova, nažalost, zbog zatvaranja Parka zbog opasnosti od poplave, skup je održan u centru "Emaus" u subotu, 15.06.2013.
Tom je prigodom prvi konzul Republike Poljske gospodin Janusz Tatera, uručio ravnatelju JUPP Kopački rit, Umjetničku sliku Ivana Pavla II koju je kao poklon poslao gradonačelnik grada Zakopane iz Poljske, mjesta koje je Papa posebno volio.
Slika će biti izložena u Kapelici u Tikvešu. Nadamo se da će ova lijepa gesta biti samo početak dobre suradnje sa Udrugom Poljaka u Hrvatskoj, a također da će potaknuti daljnje uređenje Kapelice u čast Papi koji je toliko omiljen među vjernicima u Hrvatskoj.

Posjet ministra zaštite prirode i okoliša Mihaela Zmajlovića

lip '13
14


Svjetski dan voda Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović i pomoćnik ministra Nenad Strizrep posjetili su u petak, 14.6.2013. Kopački rit, gdje su sa ravnateljem Javne ustanove Park prirode Kopački rit Damirom Opačićem i drugim djelatnicima Parka, čamcem obišli poplavljene dijelove Kopačkog rita. Poplavljeno je više od 15 tisuća hektara rita.
Ministar Zmajlović objasnio je kako je Kopački rit zapravo prirodna pomoć nabujalom Dunavu jer upija velike količine vode i rasterećuje Dunav. Riječ je o prirodnom fenomenu plavljenja rita koji je tako i nastao te njegov opstanak ovisi o plavljenju, te izrazio zadovoljstvo svime poduzetim u tome Parku prirode u svrhu zaštite od poplave.
'To je iznimno važno kako se ne bi uznemirivale životinje koje od poplave traže utočište na pašnjačkim dijelovima. Kada se visoke vode povuku, biljni svijet i šume dodatno ozelene', rekao je Zmajlović. Ravnatelj Javne ustanove Park prirode Kopački rit Damir Opačić istaknuo je kako njegovi djelatnici danonoćno dežuraju u ritu zbog eventualnog spašavanja ugroženih životinja, ali i da onemoguće nesavjesne pojedince da ulaze u Kopački rit. Podsjetio je kako je ključna uloga Kopačkog rita u ovakvim situacijama kada je ekstremno visok vodostaj Dunava jer rit na svoje područje prima velike količine vode te je i nastao plavljenjem.
'Vodenom cestom' u poplavljenom Kopačkom ritu ministar i ravnatelj su čamcem Javne ustanove potom obišli Kopački rit.

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

lip '13
10


Zbog proglašenja izvanrednih mjera zaštite od poplava i mogućeg proglašenja izvanrednog stanja zbog očekivanog vrlo visokog vodenog vala rijeke Dunav, Park prirode Kopački rit biti će do daljnjeg zatvoren za posjećivanje zbog sigurnosti posjetitelja.

O ponovnom otvaranju Parka za posjetitelje javnost će biti pravodobno informirana.

Uprava

JUPP Kopački rit

Danubeparks STEP 2.0 – 2.sastanak radne skupine za rij.morfologiju

lip '13
06


Svjetski dan voda U vremenu od 04. do 06. lipnja 2013. godine, u sklopu projekta DANUBEPARKS STEP 2.0, Javna ustanova „Park prirode Kopački rit“ i Uprava nacionalnog parka Dunav-Drava iz Mađarske zajedno su organizirali međunarodnu radionicu na kojoj su se prikazali dosadašnji rezultati provedbe. Projekt se temelji na prekograničnoj suradnji u zaštiti prirode rijeke Dunav, njegovih pritoka i poplavnih područja, a sastoji se od 6 radnih paketa. Na navedenoj radionici će se prikazati provedba radnih paketa 4 i 5, prikazat će se dosadašnji rezultati, te će se raspravljati o daljnjoj provedbi. Radni paket 4 obuhvaća mjere i aktivnosti zaštite orla štekavca i crne topole, dok radni paket 5 obuhvaća morfologiju rijeka, te monitoring ptica bregunica i kulika sljepčića, koji su indikatori „prirodnosti“ obala rijeka. U projekt je uključeno 14 projektnih partnera, koji upravljaju zaštićenim područjima na i uz rijeku Dunav i njegovih pritoka i to iz Njemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Srbije, Bugarske i Rumunjske.
U vrijeme održavanja radionice, 04. i 05.06. Park prirode Kopački rit posjetio je poseban tim za ocjenjivanje edukativnih programa i sadržaja za posjetitelje svih projektnih partnera. Ocjenjivački tim obilazi sva zaštićena područja uz rijeku Dunav od Njemačke do Rumunjske, a sve u svrhu procjene i unapređenja turističke ponude u zaštićenim područjima i njihovoj okolici.

Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u RH

svi '13
22


Svjetski dan voda Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibanj Međunarodnim danom bioraznolikosti kako bi utjecali na povećanje svijesti o važnosti bioraznolikosti u održivom razvoju i skrenuli pozornost na očuvanje bioraznolikosti kao temeljno međunarodno načelo u zaštiti prirode i zajedničku obavezu čovječanstva. Republika Hrvatska se 2003. godine pridružila globalnim nastojanjima za očuvanjem bioraznolikosti i unaprjeđenjem zaštite prirode, kad je Hrvatski sabor 22. svibnja proglasio Danom zaštite prirode u Hrvatskoj. Međunarodni dan biološke raznolikosti, 22. svibnja ove se godine obilježava s temom voda i bioraznolikost.
„Vrste danas izumiru 1000 puta brže nego što bi u prirodnim uvjetima, odnosno bez utjecaja čovjeka. U vremenu kada svijet upozorava na zabrinjavajuću ugroženost bioraznolikosti, iznimno bogatstvo bioraznolikosti Hrvatske predstavlja veliko priznanje, ali i izazov kako ostvariti kvalitetan i održiv suživot s prirodom, kao i obavezu koju imamo prema generacijama koje dolaze. Samo stabilni ekosustavi mogu odgovoriti na promjene u okolišu, oduprijeti se negativnim utjecajima i biti preduvjet za održiv razvoj.“ – izjavio je ministar Zmajlović povodom Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj.
Tradicionalno i ove godine Javna ustanova "Park prirode Kopački rit" pridružuje se obilježavanju ovog važnog datuma.

Ministar Mihael Zmajlović posjetio Park prirode Kopački rit

svi '13
15


Svjetski dan voda Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović posjetio je Park prirode Kopački rit, gdje je najavio ulaganja svojeg ministarstva u ukupnoj vrijednosti od četiri milijuna kuna u Park prirode Kopački rit.
U Parku prirode Kopački rit potpisani su ugovori o sufinanciranju Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti vrijedni 1.104.658 kn za prva četiri projekta. Ukupna vrijednost projekata je oko 4 milijuna kuna, a preostale iznose osigurava Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Park prirode Kopački rit i IPA.
U nazočnosti ministra Zmajlovića ugovore su potpisali ravnatelj Parka prirode Kopački rit Damir Opačić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost gospodin Dinko Polić.
Park prirode Kopački rit prepoznat je kao mjesto iznimne bioraznolikosti te najvažnija turistička atrakcija istočnog dijela Hrvatske. U svrhu izgradnje kvalitetne turističke infrastrukture i podizanje kvalitete usluge koju park nudi posjetiteljima, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u sljedećem će razdoblju uložiti značajna sredstva u: Sufinanciranje sanacije Prijemnog centra Mali Sakadaš; Izrada projektne dokumentacije – Unutarnje uređenje dvorca Tikveš – posjetiteljski centar; Nabava turističkog vlakića u okviru IPA projekta 'Razvoj infrastrukture kao preduvjet za razvoj ekološkog turizma na područjima Drave i Dunava'; IPA projekt - Jačanje mreže zaštićenih područja rijeke Dunav kao preduvjet za očuvanje prirodnih vrijednosti Dunava (DANUBE PARKS S.T.E.P. 2.0).

22. travnja, Dan planeta Zemlje

tra '13
22


Svjetski dan voda Svake godine 22. travnja više od jedne milijarde ljudi sudjeluje u obilježavanju Dana planeta Zemlje. Diljem svijeta, pojedinci, zajednice, organizacije, i vlade spoznaju da živimo na nevjerojatnom planetu koji zovemo domom i poduzimaju mjere za njegovu zaštitu. Ovogodišnje obilježavanje održava se pod sloganom "Lice klimatskih promjena". Zemlja nam pruža temelje za život, ona nas hrani, njen zrak udišemo, vodu pijemo, u njenoj prirodi uživamo. U isto vrijeme svojim uobičajenim obrascima ponašanja nesmiljenom žestinom trošimo prirodne resurse i opterećujemo okoliš. Krčimo šume kako bismo povećali prostor za izgradnju naselja, ispuštamo otpadne vode u rijeke i jezera, stvaramo velike količine otpada, zagađujemo atmosferu ispušnim plinovima iz svojih automobila, koristimo otrove i kemikalije bez puno razmišljanja. Staklenički plinovi u sve većim koncentracijama polako, ali sigurno povećavaju globalnu temperaturu, dok freoni ispušteni iz rashladnih sustava razaraju ozonski omotač oko Zemlje, čime površina našeg planeta postaje sve jače izložena razarajućem djelovanju UV zraka.
Za mnoge, klimatske promjene se često mogu činiti dalekima i maglovitima, kao nejasan i složen problem daleko u budućnosti koji će naši unuci možda morati riješiti. Klimatske promjene imaju vrlo stvarne učinke na ljude, životinje, ekosustave i prirodne resurse o kojima svi ovisimo. Zajedno, na ovaj dan, prikažemo rješenja i pokažimo kolektivnu moć pojedinaca u poduzimanju akcija diljem svijeta. Pri tome, nadamo se da ćemo potaknuti sve, da djeluju i sami udvostruče svoje napore u borbi protiv klimatskih promjena.

Pokazna vježba potrage HGSS stanice Osijek i JUPP Kopački rit

tra '13
20


Svjetski dan voda Hrvatska gorska služba spašavanja Stanica Osijek i Javna ustanova Park prirode Kopački rit u subotu, 20.04.2013. u Parku prirode Kopački rit su proveli vježbu za slučaj potrebe interveniranja u akcijama potrage za izgubljenim osobama i spašavanja na vodi. Kako se kroz Park prirode Kopački rit kreće velik broj posjetitelja, a u ponudi postoje razni načini obilaska parka: turističkim brodom, čamcima, biciklima ili kanuima u novom programu „Kanu pustolovine kroz Kopački rit“, Park prirode Kopački rit i HGSS Stanica Osijek su u cilju pružanja što veće sigurnosti za posjetitelje i djelatnike parka uspostavili suradnju čiji je rezultat i provođenje ove vježbe. Vježba se je podijeljena na dva dijela i održavala se u suradnji s Nadzornom službom Parka prirode Kopački rit. U prvom dijelu pripadnici HGSS Stanice Osijek upoznali su se sa specifičnostima terena Kopačkog rita, te uvježbali pretragu močvarnog područja i spašavanje iz plovila (čamci, kanui). Drugi dio vježbe održan je na prostoru parka Dvorca Tikveš, gdje su demonstrirane mogućnosti rada potražnih timova sa psima u izvanurbanim područjima.

Svjetski dan voda

ožu '13
22


Svjetski dan voda Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka. Tako se tradicionalno obilježava i ove godine, kako u Hrvatskoj tako i u cijelome svijetu. Opća skupština Ujedinjenih naroda je 2013. godinu proglasila Međunarodnom godinom suradnje na području voda. Ove godine se obilježava pod geslom "Gospodarenje otpadnim vodama". Povodom Svjetskog dana voda, u prostorima Poljoprivrednog fakulteta, Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, 21.03.2013. održan treći po redu znanstveno-stručni skup "Voda za sve". Predavači na skupu bili su s različitih strukovnih i znanstvenih područja. Sva predavanja bila su vezana uz ovogodišnju geslo "Gospodarenje otpadnim vodama". Na skupu je ukazano na problematiku vezanu uz pročišćavanje otpadnih voda te sustave za navodnjavanje. Javna ustanova „Park prirode Kopački rit“ je svojim predavanjem „Jačanje mreže zaštićenih područja na rijeci Dunav kao platforma za očuvanje prirodne baštine Dunava “ ukazala na značaj održivog upravljanja okolišem i vodama na međunarodnoj razini.

Prve crne rode u Kopačkom ritu

ožu '13
18


Prve crne rode u Kopačkom ritu Jučer je po prvi put ove godine viđena crna roda u Parku prirode Kopački rit. Crna roda (Ciconia nigra) je tipični stanovnik starih poplavnih hrastovih šuma ovog područja. Gnijezdi se na starim stablima. Tijekom seobe se često može vidjeti na ribnjacima Podunavlje, a tijekom jeseni nisu rijetka jata od više desetaka primjeraka. Crna roda je prvi pravi vjesnik da je zimi došao kraj. Zato kapute u ormare i pravac Kopački rit!

Svjetski dan vlažnih staništa

velj '13
02


Svjetski dan vlažnih staništa Tradicionalno i ove godine Javna ustanova "Park prirode Kopački rit" obilježila je Svjetski dan vlažnih staništa. Ovogodišnja tema Svjetskog dana vlažnih staništa je: „Vlažna staništa i upravljanje vodama“ uz slogan „Močvare čuvaju vode“, čime se želi naglasiti jedna od najznačajnijih funkcija močvara kao velikih prirodnih rezervoara slatke vode, gdje se odvijaju kemijski procesi taloženja, pročišćavanja i pohranjivanja vode, koja je osnova za život na Zemlji.
Obilježavanje se održalo 1. veljače 2013. u Osnovnoj školi Bilje. Djelatnici Javne ustanove „Park prirode Kopački rit“ predstavili su rezultate zimskog prebrojavanja ptica močvarica, te održali kratko predavanje o važnosti močvarnih staništa. Učenici OŠ Bilje održali su kratki igrokaz u kojemu su prikazali važnost čuvanja okoliša i prirode.

DANUBEPARKS S.T.E.P. 2.0 - Sastanak radne skupine za riječnu morfologiju

sij '13
22


Sastanak radne skupine za riječnu morfologiju U sklopu projekta DANUBEPARKS STEP 2.0 u razdoblju od 22. do 24. siječnja 2013. godine održan je prvi sastanak radne skupine za riječnu morfologiju. Na sastanku se raspravljalo o smjernicama za realizaciju paketa Projekta WP5 – Upravljanje riječnim sedimentom i monitoringom indikatorskih vrsta ptica: bregunica (Riparia riparia) i kulik sljepčić (Charadrius dubius). Prezentirani su analizirani podaci monitoringa bregunica i kulika sljepčića iz 2012. godine, te su predložene aktivnosti za naredni period monitoringa i zajedničke metodologije. U sklopu sastanka održan je i terenski obilazak restauracijskih radova na zaštićenim lokalitetima u Republici Mađarskoj, gdje su predstavljeni rezultati radova i uspješnost istih. Na sastanku su sudjelovali svi projektni partneri.
Sastanak je postigao odličan rezultat te je dobar pokazatelj dobre međunarodne suradnje i uspješnog provođenja Projekta DANUBEPARKS STEP 2.0.

Arhiva vijesti:   2013.    |    2012.    |    2011.    |    2010.    |    2009.    |    2008.    |    2007.
VIP Konzum OTP banka Nexe rba Glas Slavonije Slavonski radio Rotaract Bornstein omv pbz centar kaptol