Facebook

Usvojite životinju

Posadi drvo

Kupite karte

Gdje smo?

Učestala paitanja


Donatori

Naši donatori

Vrste Kopačkog rita
No 1 No 2 No 3 No 4
Hrast lužnjak

Hrast lužnjak (Quercus robur L.)

je najplemenitije i najcjenjenije drvo naših krajeva. Može doseći visinu od 40 m, debljinu 2,5 m i starost 500 do 800 godina. Više »

       next

Crna roda

Crna Roda (Ciconia nigra L.)

je ptica selica koja u naše krajeve stiže u ožujku, a napušta ih u rujnu i listopadu. U gnijezdo polaže 4 do 6 jaja, a najčešće othrani dva mlada. Više »

       next

Obični jelen

Obični jelen (Cervus elaphus)

Kopački je rit jedno od najpoznatijih stanišnih područja običnog jelena. Važnu ulogu u dinamici kretanja populacije jelena imaju poplave. Više »

       next

Grimizni kaćun

Grimizni kaćun (Orchis purpurea Huds.)

je zeljasta trajnica s podzemnim stabljikama, gomoljima. Visine je 30 do 80 cm. Cvat joj je velik i upadljiv s mnogo cvjetova. Više »

       next


Arhiva vijesti za 2012.DANUBEPARKS S.T.E.P. 2.0 - Sastanak radne skupine za upravljanje staništima

pro '12
13


Sastanak U sklopu projekta DANUBEPARKS STEP 2.0 u razdoblju od 10. do 12. prosinca 2012. godine održan je prvi sastanak radne skupine za upravljanje staništima. Na sastanku se raspravljalo o smjernicama za realizaciju Projekta WP4 - crna topola (Populus nigra) i orao štekavac (Haliaeetus albicilla). Za crnu topolu su određene metode i načini kartiranja i uspostave katastra te načine genetske analize prirodne populacije, a za orla štekavca su predstavljene metode zimskog prebrojavanja i sinhronizacija zajedničkog zimskog prebrojavanja. Na sastanku su sudjelovali predstavnici svih Dunavskih parkova.
Sastanak je postigao odličan rezultat te je dobar pokazatelj uspješnog provođenja Projekta DANUBEPARKS STEP 2.0.

Danubeparks S.T.E.P. 2.0

lis '12
25


Danubeparks2.0 DANUBEPARKS STEP 2.0 Projekt koji gradi svoj uspjeh na prethodne tri godine transnacionalne suradnje između zaštićenih područja duž rijeke Dunav. Prvi sastanak održan je 23. listopada, u gradu Ingolstadtu u Njemačkoj. Projektni partneri (14 ih je ovom projektu, među njima i Javna ustanova Park prirode Kopački rit) su dočekani s dobrodošlicom od strane domaćina, Landkreis Neuburg-Schrobenhausen, prvog i najvišeg zaštićenog područja Dunava, grada Ingolstadt i Ingolstadtskog Gradskog muzeja, kao i DANUBEPARKS glasnogovornika Carla Manzana. Nakon uvodnih riječi gospodin Georg Frank (voditelj projekta) dao je pregled projektnih aktivnosti, kao i pregled povijesti Projekta Danubeparks te predstavio ciljeve za budućnost.
Tijekom sastanka prezentirane su teme i aktivnosti Projekta, poput transnacionalnog zimskog prebrojavanja orla štekavca, uspostave katastra crne topole, uključujući i genetsku analizu, planova za izgradnju centralnog posjetilačkog centra i razvoja Akcijskog plana riječne morfologije.
Raspravljalo se o najvažnijim otvorenim pitanjima, procesima i rokovima, što se očekuje od projektnih partnera te njihovim doprinosima realizaciji Projekta. Osim toga, raspravljalo se i o osnaživanju mreže zaštićenih područja, proširenjem i suradnjom s važnim dionicima, te komunikacije s javnosti putem brojnih festivala, izložbi. U ovom trenutku je postalo sasvim jasno, da se intenzivna suradnja tijekom zadnjih godina višestruko isplatila.
Početni sastanak sa svim ostalim popratnim radionicama je postigao odličan rezultat i vrlo je dobar predznak da će uspješno biti i preostalih 23 mjeseci provedbe projekta.

Skup stručnih službi za upravljanje zaštićenim područjima

lis '12
19


Skup stručnih službi U organizaciji Državnog zavoda za zaštitu prirode održan je 6. po redu godišnji Skup stručnih službi javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima. Cilj okupljanja je informiranje, razmjena iskustava i edukacija djelatnika stručnih službi radi učinkovitije i ujednačene zaštite, očuvanja i promicanja te održivog korištenja zaštićenih područja. Redovita organizacija ovakvih susreta i sudjelovanje što većeg broja djelatnika stručnih službi javnih ustanova vrlo je važna za učinkovitost sustava zaštite prirode u RH.
Ovogodišnji skup organiziran je u Omišu a domaćin skupa je bila Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Splitsko - dalmatinske županije. Skup održan od 17. – 19. listopada u Kampu Galeb u Omišu. Uz cjelodnevna predavanja i radionice, sudionici su prisustvovali i terenskom obilasku zaštićenih područja Splitsko – dalmatinske županije.
Na skupu su sudjelovali i predstavnici JUPP Kopački rit.

Projekt "Obnova močvarnih staništa na području Mure, Drave i Dunava" - Konferencija za novinare

lis '12
16


Konferencija za novinare Predstavnici svjetske nevladine organizacije za zaštitu prirode WWF, Parka prirode Kopački rit i tvrtke Coca-Cola okupili su se u utorak u Bio-ekološkoj stanici u Tikvešu te predstavili novinarima svoje napore u obnovi Ribnjaka Podunavlje. Dio je to projekta „Obnova močvarnih staništa na području Mure, Drave i Dunava“, koji je WWF u suradnji s Hrvatskim društvom za zaštitu ptica i prirode provodio protekle dvije godine. Projekt je dio programa WWF-a za zaštitu poplavnih područja Dunavskog sliva. Cilj WWF-a je zaštititi i obnoviti poplavna područja i močvare Dunava za dobrobit i ljudi i prirode.
Projekt se provodi uz financijsku potporu Coca-Cole s kojom je WWF uspostavio partnerstvo s ciljem obnove poplavnih područja duž Dunava kako bi se javnosti i donosiocima odluka pokazale sve koristi močvarnih sustava te osigurala kritična staništa za bogatu floru i faunu Dunavskog sliva.
Na konferenciji je potpisana Deklaracija o suradnji između WWF-a i Parka prirode Kopački rit kojom će se osigurati dugoročno očuvanje močvarnog staništa i biološke raznolikosti na ribnjacima Podunavlje. „U Javnoj ustanovi smo sretni zbog suradnje nevladinih udruga i privrede u revitalizaciji Ramsarskih i područja bitnih za biološku raznolikost. To je primjer dobre prakse koji bi se trebao primjenjivati i u ostalim dijelovima Hrvatske i regije“, istaknuo je vršitelj dužnosti ravnatelja PP Kopački rit Damir Opačić.

Znanstveno-stručni skup "Kopački rit jučer, danas, sutra"

ruj '12
27


Jučer, danas, sutra U kompleksu "Dvorac-Tikveš" održan je znanstveno-stručni skup pod nazivom "Kopački rit jučer, danas, sutra". Skup je organizirala Javna ustanova "Park prirode Kopački rit". Na skupu su predstavljene znanstvene i stručne djelatnosti koje su se provodile, provode se ili se planiraju provoditi u Kopačkom ritu ili su vezana za njega Predstavljena su sva područja djelovanja istraživačkih, edukativnih i gospodarskih djelatnosti koja se provode u Parku prirode.
Ovim skupom su ostvareni ciljevi povezivanja i promicanja interdisciplinarnog i inovativnog pristupa u zaštiti prirode, te dobrobiti i koristi koje ona donosi kroz suradnju s održivim gospodarenjem prirodnim resursima sa svrhom poboljšanja konkurentnosti i općeg razvitka društva. Znanstveno-stručnom skupu su prisustvovali brojni znanstvenici iz različitih područja znanstvenog i stručnog rada te je održano 15 prezentacija koje su objavljene u "Zborniku sažetaka Znanstveno-stručnog skupa Kopački rit jučer, danas, sutra".

"Obiteljski vikend" u Kopačkom ritu u sklopu Etno susreta u Bilju

ruj '12
06


Noć šišmiša Povodom 13. Međunarodnih etno susreta Dunava i Drave koji će se održati u Bilju, u subotu i nedjelju 08.09. i 09.09.2012. Javna ustanova Park prirode Kopački rit omogućiti će posjetiteljima kupovinu "Obiteljske ulaznice" za Park prirode Kopački rit koja uključuje jednosatnu vožnju po Posebnom zoološkom rezervatu brodom i obilazak Kopačkog rita po promotivnoj cijeni od 100,00 kuna za cijelu obitelj (od 2 do maksimalno 5 članova). Radi se o izuzetno povoljnoj prilici jer je inače cijena ulaznice za ovaj program 70,00 kuna za odrasle i 50,00 kuna za djecu.
Stoga pozivamo sve zainteresirane obitelji da svoj posjet Etno susretima u Bilju upotpune i obilaskom Kopačkog rita koji se nalazi u neposrednoj blizini Bilja.
Svoj termin obilaska možete dogovoriti pozivom na broj Prijemnog ureda Parka 031/752-320 ili jednostavno potražiti naše izložbeno mjesto na sajmu u Bilju. S nestrpljenjem Vas očekujemo!

Obilježavanje Međunarodne noći šišmiša

kol '12
31


Noć šišmiša Javna ustanova Park prirode Kopački rit i ove godine je obilježila Međunarodnu noć šišmiša koja se u mnogim zemljama tradicionalno organizira krajem kolovoza sa ciljem da se javnost podsjeti na važnost očuvanja ove skupine. Posjetioci su upoznati sa zanimljivim detaljima o životu i navikama šišmiša i o potrebi njihove zaštite, te su se provezli brodom po Posebnom zoološkom rezervatu uz otkrivanje šišmiša pomoću šišmiš detektora.
Na svijetu postoji više od 1150 vrsta šišmiša koje čine petinu ukupnog broja vrsta sisavaca. Od toga je na svjetskoj razini 177 vrsta šišmiša ugroženo, čak su 204 vrste nedovoljno poznate, a 5 se vrsta vodi kao izumrle. Najveći broj vrsta na svjetskoj razini ugrožen je upravo zbog raznih gospodarskih aktivnosti koje za posljedicu imaju krčenje šuma kao i zbog upotrebe pesticida. Stoga je UNEP/EUROBATS – Sporazum o zaštiti europskih populacija šišmiša, povodom svoje 20. obljetnice, proglasio 2011. i 2012. godinu Međunarodnom godinom šišmiša.
Sve vrste šišmiša u Hrvatskoj zaštićene su Zakonom kao strogo zaštićene zavičajne svojte, nastanjuju sve naše ekosustave, a što je veći broj vrsta prisutan na nekom području veći je i njegov „indeks zdravlja”.

2. Skup međunarodne radne grupe za uspostavu Prekograničnog rezervata biosfere Mura Drava-Dunav UNESCO (MDD-TBR)

lip '12
13


Skup Više od 50 sudionika iz Austrije, Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Srbije okupilo se 12. i 13.06. u Kopačkom ritu na sastanku Međunarodne radne grupe i Koordinacijskog odbora za uspostavu Prekograničnog UNESCO-vog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav.
Skup je organiziralo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u suradnji s WWF-om. Tema skupa je konkretizacija zaštite Mure, Drave i Dunava kao Prekograničnog rezervata biosfere u sklopu UNESCO-vog Programa Man and Biosphere (MAB). Raspravljalo se i o daljnjim koracima ka uspostavi prvog zaštićenog područja u svijetu koje će dijeliti pet zemalja i njime zajednički upravljati
U srpnju 2012. očekuje se donošenje odluke o proglašenju Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav između Hrvatske i Mađarske. Ostale zemlje (Austrija, Slovenija i Srbija) trebale bi slijediti primjer kako bi se prekogranični rezervat biosfere protezao kroz pet zemalja te obuhvatio vrijedni riječni ekosustav.

Pokazna vježba potrage za izgubljenim osobama

lip '12
06


Pokazna vježba Javna ustanova Park prirode Kopački rit i Hrvatska gorska služba spašavanja Stanica Osijek organiziraju u subotu, 09.06. u 11.30 h u Parku prirode Kopački rit na pristaništu Veliki Sakadaš vježbu za slučaj potrebe interveniranja u akcijama potrage za izgubljenim osobama i spašavanja na vodi.
Nadzorna služba Parka prirode Kopački rit u suradnji s pripadnicima HGSS Stanice Osijek, s dva potražna psa, upoznavati će specifičnosti terena KR te vježbati pretragu močvarnog područja i spašavanje iz plovila (čamci, kanui). Potražni timovi će s dva psa trenirati detekciju nestalih osoba na kopnu i vodi.
Kako se kroz Park prirode kreće velik broj posjetitelja, a u ponudi postoje razni načini obilaska parka: turističkim brodom, čamcima, biciklima ili kanuima u novom programu „Kanuom u srce močvare“, Park prirode Kopački rit i HGSS Stanica Osijek su u cilju pružanja što veće sigurnosti za posjetitelje i djelatnike parka uspostavili suradnju rezultat koje je i provođenje ove vježbe.

Novo radno vrijeme prijemnog centra

lip '12
01


Radno vrijeme Ovim putem informiramo sve potencijalne posjetitelje Parka prirode Kopački rit da je od 01.06.2012. Park otvoren za posjećivanje od 09.00 do 20.00 sati.
Na ovaj način posjetitelji Parka imati će mogućnost da usklade termin svoje posjete sa svojim radnim obvezama. Novo radno vrijeme omogućava posjete Parku u vrijeme koje posjetiteljima najbolje odgovara. U novo radno vrijeme na raspolaganju su svi programi posjećivanja koje Park nudi. Osim obilaska Posebnog zoološkog rezervata brodom i čamcem, koji je od prošle godine postao vrlo popularan način obilaska parka, od ove sezone za ljubitelje avanture Park nudi novi program Kanuom kroz Kopački rit. Posjetite Park bez obaveza, prošetajte, provezite se biciklom ili se opustite u živopisnom okruženju caffe-bara Lopoč na ulazu u Park u Kopačevu.
Ovo doba godine je vrijeme kada se Kopački rit pokazuje u punom sjaju. Posjetite nas i iskoristite pogodnosti, te si priuštiti užitak boravka u očuvanoj prirodi.

Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj

svi '12
22


Posvajanje Tradicionalno i ove godine Javna ustanova "Park prirode Kopački rit" obilježila je Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj. U sportskoj dvorani OŠ Fran Krsto Frankopan iz Osijeka, pred 140 učenika 2. i 4. razreda održano je predavanje o biološkoj raznolikosti Parka prirode Kopački rit. OŠ Fran Krsto Frankopan je nosilac Zelene zastave te je jedna od nekoliko Eko-škola na našem području.
U suradnji sa Eko-grupom pod voditeljstvom učiteljice Ivke Mihaljević učenici su upoznati sa velikom ulogom koju biološka raznolikost ima u održivom razvoju i općenito u ljudskom postojanju, posebice za zdravlje ljudi i zdravlje čitave planete Zemlje. Nakon završenog predavanja učenicima su podijeljeni prigodni pokloni.

Zlatovrana

svi '12
22


Zlatovrana Na Međunarodni dan biološke raznolikost i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, u Parku prirode Kopački rit, uočena je jedna vrlo rijetka ptica u Hrvatskoj, a ime joj je zlatovrana (Coracias garrulus). Zlatovrana je nekada bila uobičajena gnjezdarica, no kako nije više viđena u periodu dužem od 10 godina, smatrala se izumrlom za Kopački rit Ova vrsta sezonski migrira na velikim udaljenostima preko 10 000 kilometara. Naime, u Europi se gnijezdi u periodu od svibnja do lipnja, a u kolovozu kreće na put u Afriku, južno od Sahare, gdje prezimljuje. Njen ovogodišnji posjet Kopačkim ritu, na datum značajan za zaštitu prirode, čini nam veliku čast i zadovoljstvo.

Učenici OŠ Dragutin Tadijanović iz Slavonskog Broda posvojili orla štekavca u Kopačkom ritu

svi '12
12


Posvajanje Danas, 11.5. 2012., učenici Osnovne škole Dragutin Tadijanović posjetili su park prirode Kopački rit u sklopu svog projekta „Plastičnim bocama do…“ Oni su, na poticaj grupe biologa i ekologa svoje škole, prije četiri mjeseca počeli akciju skupljanja boca i jednoglasno odredili da cilj te akcije bude posvojenje orla štekavca u Parku prirode Kopački rit. Učenici su vrijedno skupljali boce uz vođenje profesorice biologije i kemije, gđe Brankice Radonić. Nakon četiri mjeseca vrijednog rada i truda učenici su uspjeli prikupiti 4000 boca i skupili 2.000,00 kuna. Projektu su najviše doprinijeli učenici Katarina Kožul, koja je sama skupila čak 900 boca i učenici Leo Gere i Ivan Stanković sa skupljenih 305 boca i oni su nagrađeni putovanjem u Kopački rit.
S obzirom da učenici ipak nisu uspjeli skupiti iznos od 5.000,00 koliko stoji posvojenje orla štekavca, Javna ustanova PP Kopački rit odlučila je nagraditi učenike koji su pokazali izniman interes i trud i omogućiti im da posvoje orla za iznos koji su prikupili do danas. Orlu su učenici dali ime Riki, a djelatnici parka obećali su da će se dobro brinuti o njihovom orlu i redovito ih izvješćivati o njemu. Orao štekavac zaštitni je znak Kopačkog rita, a orao Riki je prvi posvojeni orao u Kopačkom ritu.

Svečano porinuta eko-brodica Vidra

tra '12
24


Eko brodica U sklopu obilježavanja Dana planete Zemlja u Parku prirode Kopački rit, na jezeru Sakadaš, svečano je porinuta nova eko-brodica. Brodici, koja će ploviti pod imenom "Vidra", kuma je trebala biti ministrica zaštite okoliša i prirode, dr. sc. Mirela Holy, no kao njen izaslanik u Kopački je rit došao je g. Nenad Strizrep, pomoćnik ministrice za zaštitu prirode.
Kako je uvriježeno vjerovanje da sreću donosi kuma, a ne kum, on je zamolio predstavnicu Svjetske banke Natalie Johnson da preuzme tu dužnost, što je ona i prihvatila. Brod je namijenjen edukaciji posjetitelja o važnosti močvarnih i vlažnih staništa, a električni pogon promicat će svijest o potrebi prijelaza na korištenje obnovljivih izvora energije. Brod može primiti 60 putnika, izgrađen je u osječkoj Vodogradnji, a vrijedan je 1,4 milijuna kuna koje su osigurali Javna ustanova Park prirode Kopački rit i nadležno ministarstvo.

Svečano porinuće nove eko-brodice

tra '12
20


Eko brodica U sklopu obilježavanja Dana planete Zemlja održati će se svečano porinuće nove eko-brodice za posjetitelje u Parku prirode Kopački rit. Svečanost će se održati na jezeru Sakadaš 24. travnja 2012. godine s početkom u 11:00 sati.
Namjena brodice bit će edukacija posjetitelja o važnosti močvarnih i vlažnih staništa. Elektro-pogon brodice promovirat će svijest o potrebi prelaska na korištenje obnovljivih izvora energije. Brodica je kapaciteta 60 putnika i plovit će vodenim površinama Posebnog zoološkog rezervata Kopački rit bez ikakve buke, te bez uznemiravanja životinja koje tu obitavaju. Izgrađena je u brodogradilištu Vodogradnja Osijek uz tehnički nadzor Hrvatskog registra brodova.
Brodici, koja će ploviti pod imenom "Vidra", kuma će biti ministrica zaštite okoliša i prirode dr. sc. Mirela Holy. Svečanosti porinuća, uz ministricu Holy, prisustvovati će i brojni predstavnici javnog, političkog, gospodarskog, kulturnog i stručno-znanstvenog života.

Obilježavanje Svjetskog dana voda u parku prirode Kopački rit

ožu '12
28


Dan voda Dana 28. ožujka 2012. godine, povodom Svjetskog dana voda, u Bio-ekološkoj stanici Javne ustanove Park prirode Kopački rit održan je okrugli stol sa temom "Voda i sigurnost hrane". Ovogodišnji Svjetski dan voda obilježava se u poplavnom području Park prirode Kopački rit s namjerom da se skrene pozornost javnosti na potrebu očuvanja ovih poplavnih područja čiji je opstanak uvjetovan određenom količinom vode, ali i koji ima potencijal za proizvodnju hrane uvažavajući prirodne potencijale i stoljetnu tradiciju lokalnog stanovništva.
Na okruglom stolu su sudjelovali pomoćnik ministra poljoprivrede Dražen Kurečić, generalni direktor Hrvatskih voda mr.sc. Ivica Plišić, dipl.ing.građ., V.d. ravnatelja Državnog zavoda za zaštitu prirode Davorin Marković dipl.inž.biologije. Prezentacije su održali predstavnici Hrvatskih voda, DZZP-a, Elektroprojekta d.d. i JUPP Kopački rit. Na okruglom stolu prisustvovali su i predstavnici brojnih nevladinih udruga.

Obilježavanje Svjetskog dana voda

ožu '12
22


Dan voda U prostorijama Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, 21. ožujka 2012. godine povodom obilježavanja Svjetskog dana voda, održan je 2. Stručno-znanstveni skup „Voda za sve“. Ovogodišnja tema Svjetskog dana voda je „Voda i sigurnost hrane“. Predavači na skupu bili su s različitih strukovnih i znanstvenih područja, a sva su vezana za ovogodišnju temu. Na skupu je ukazano na problematiku vezanu za količinu i kvalitetu pitke vode u današnjem suvremenom životu čovjeka te značaj i potrebu čiste vode u proizvodnji hrane.
Javna ustanova „Park prirode Kopački rit“ je svojim predavanjem „Vodena i močvarna staništa Kopačkog rita“ ukazala na značaj i veliku biološku raznolikost ovih staništa te na potrebu njihove zaštite. Ovom prilikom su ujedno izneseni i rezultati florističke inventarizacije u Parku.

Požar na Prijemnom centru "Mali Sakadaš"

ožu '12
12


U požaru koji se dogodio u noći 11.03.2012. godine nastala je materijalna šteta na zgradi Prijemnog centra "Mali Sakadaš" Parka prirode Kopački rit. Za sada Prijemni centar "Mali Sakadaš" nije u funkciji te molimo sve posjetitelje da svoje ulaznice u Park prirode Kopački rit kupe na Prijemnom centru Tikveš.
Za sve dodatne informacije nazovite na telefone: 031/752-320, 031/285-394; fax: 031/752-321, 031/285-395, ili na e-mail adrese: prijemni.centar@pp-kopacki-rit.hr, prijemni.centar.tikves@pp-kopacki-rit.hr

Žutokljuni labud posjetio Kopački rit

velj '12
23


Žutokljuni labud Ova hladna zima je na jedno mjesto u našem Parku prikupila veliki broj labudova. Među njima se našao i jadan rijetki gost ovih prostora mladi žutokljuni labud (Cygnus cygnus). Za razliku od najčešćih crvenokljunih labudova, što i samo ime kaže, kljun ovog labuda je žute boje (mladi: blijedo žute) dok je vrh kljuna crn. Isto tako žutokljuni labud nema crnu kvrgu na korijenu kljuna i nešto je veći od crvenokljunog. Ovi labudovi gnijezde na sjeveru Europe, a preko zime migriraju prema središnjoj i zapadnim dijelovima kontinenta. Hrane se kao i ostali labudovi vodenim biljem i ličinkama. Nadamo se da će ova ptica uspjeti prebroditi ovu zimu te da ćemo ju moći vidjeti i slijedeće godine.

Svjetski dan vlažnih staništa

velj '12
02


Svjetski dan vlažnih staništa Tradicionalno i ove godine Javna ustanova "Park prirode Kopački rit" obilježila je Svjetski dan vlažnih staništa. Ovogodišnji slogan je „Vlažna staništa i turizam“. Eko-turizam koji se razvija u vlažnim staništima pruža obostranu korist na lokalnoj i nacionalnoj razini za ljude te biljni i životinjski svijet. Koristi su jača ekonomija, održivi razvoj, zdravlje ljudi i zaštita ekosustava.
Na Prijemnom centru "Mali Sakadaš", održana je prezentacija o "Ramsarskoj konvenciji" te su objavljeni rezultati zimskog prebrojavanja ptica močvarica. Ove godine zabilježeno je 28.550 ptica, od čega je 27.776 ptica močvarica. Obilježavanje ovog važnog datuma za Kopački rit uveličali su i učenici sedmih razreda OŠ "Bilje" koji su izvođenjem kratkog igrokaza ukazali na važnost očuvanja vlažnih staništa.

Učenici Centra "Ivan Štark" poklonili Kopačkom ritu kućice za ptice

sij '12
27


Učenici Centra Ivan Štark U sklopu projekta Europske unije – ACES (Academy of Central European Schools), korisnici Centra za odgoj i obrazovanje "Ivan Štark" i udruge "Ne-Ovisnost" Terapijska zajednica Vrbica, poklonili su JUPP "Kopački rit" deset kućica za ptice koje su izradili u sklopu projekta te hranu za hranilišta. Djelatnici ustanove zajedno s učenicima Centra "Ivan Štark" postavili su kućice na pripremljena postolja, te upoznali vrijedne učenike sa bogatstvima flore i faune Kopačkog rita kroz šetnju i prezentaciju na Prijemnom centru.

Arhiva vijesti:   2012.    |    2011.    |    2010.    |    2009.    |    2008.    |    2007.