Facebook

Usvojite životinju

Posadi drvo

Kupite karte

Gdje smo?

Učestala paitanja


Donatori

Naši donatori

Vrste Kopačkog rita
No 1 No 2 No 3 No 4
Hrast lužnjak

Hrast lužnjak (Quercus robur L.)

je najplemenitije i najcjenjenije drvo naših krajeva. Može doseći visinu od 40 m, debljinu 2,5 m i starost 500 do 800 godina. Više »

       next

Crna roda

Crna Roda (Ciconia nigra L.)

je ptica selica koja u naše krajeve stiže u ožujku, a napušta ih u rujnu i listopadu. U gnijezdo polaže 4 do 6 jaja, a najčešće othrani dva mlada. Više »

       next

Obični jelen

Obični jelen (Cervus elaphus)

Kopački je rit jedno od najpoznatijih stanišnih područja običnog jelena. Važnu ulogu u dinamici kretanja populacije jelena imaju poplave. Više »

       next

Grimizni kaćun

Grimizni kaćun (Orchis purpurea Huds.)

je zeljasta trajnica s podzemnim stabljikama, gomoljima. Visine je 30 do 80 cm. Cvat joj je velik i upadljiv s mnogo cvjetova. Više »

       next


Arhiva vijesti za 2011.Blagdan Svetog Nikole u Kopačkom ritu

pro '11
06


Blagdan Svetog Nikole I ove godine učenici četvrtih razreda Osnovne škole "Bilje" uljepšali su nam blagdan Svetog Nikole, posjetivši dvorac "Tikveš". Za njih smo pripremili prigodno predstavljanje slikovnice "Oswit", gospodina Branka Barača. Simbol "Kopačkog rita", orao štekavac, glavni je lik knjige koja ima kratku, ali snažnu poruku o tome kako svatko treba postati osvit svog vlastitog dana.
Djeca su uživala u božićnom ugođaju , uz čaj i slatke poklone. Naše druženje završilo je obilaskom kompleksa Tikveš, gdje su se djeca educirala o povijesti Dvorca te biljnom i životinjskom svijetu našeg Parka, uz obećanje da ćemo se vidjeti uskoro i pričati o novim pustolovinama orla štekavca.

Rijetki gost u Kopačkom ritu

pro '11
02


Rijetki gost Djelatnici Parka prirode Kopački rit, u sklopu redovitog obilaska Parka, vidjeli su i zabilježili vrstu ptice koje se vrlo rijetko viđa u ovom dijelu Europe. Nakon pregleda snimke i detaljne determinacije utvrđeno je da se radi o bijeloj strnadici (Plectrophenax nivalis). Njena najčešća staništa su tundre, nepristupačne kamenite morske obale i planinski vrhovi. Ona je stanarica na Islandu. U Europi se gnijezdi na sjeveru, a zimuje od Baltika do krajnjeg istoka. U Kopačkom ritu ona je rijetki gost koji obogaćuje biološku raznolikost.

U Kopačkom ritu pronađena nova biljna vrsta za Hrvatsku

pro '11
02


Nova vrsta Djelatnici Parka prirode Kopački rit u suradnji s doc.dr.sc. Sinišom Ozimecom s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku od 2010. godine provode detaljnu inventarizaciju i monitoring vodene i močvarne vegetacije. Dosadašnjom inventarizacijom u Kopačkom ritu zabilježeno je 446 vrsta biljaka od čega je 61 nova vrsta, od kojih su 38 vrsta iz Crvene knjige vaskularne flore Hrvatske. Među njima najugroženije su češki šaš (Carex bohemica), vodena voduška (Limosella aquatica), bodljasti oblić (Scirpus mucoratus), laxmanijev rogoz (Typha laxmanii) i patuljasti rogoz (Typha minima) u kategoriji CR (kritično ugroženi). Pronađena je i determinirana nova vrsta biljaka koja se zove viseći šaš (Scirpus pendulus), (slika). Ta je vrsta ovom inventarizacijom prvi put zabilježena u Hrvatskoj. Izvorno stanište biljke je u Sjevernoj Americi što znači da je to strana vrsta.

Projekt integracije u EU Natura 2000

stu '11
16


ProjektMinistarstvo kulture je započelo provedbu petogodišnjeg Projekta integracije u EU Natura 2000 vrijednog 20,8 milijuna €.
Jedan od osnovnih ciljeva Projekta je pružanje podrške parkovima pri integraciji najvećih prirodnih vrijednosti RH u Europsku ekološku mrežu Natura 2000, mrežu očuvanja vrijednih staništa i vrsta diljem svih zemalja članica EU-a.
Tijekom protekle dvije godine Ministarstvo kulture je u suradnji s nacionalnim parkovima, parkovima prirode i županijskim javnom ustanovama za zaštitu prirodnih vrijednosti definiralo aktivnosti i prioritete za ulaganja kroz Projekt, koja se između ostalog baziraju na:

  • ulaganjima u posjetiteljsku infrastrukturu i opremu
  • uslugama dizajna i interpretacije prirode
  • edukacijskim programima za djelatnike iz sektora zaštite prirode
Ravnatelji parkova, među kojima je i ravnateljica Parka Prirode Kopački rit i ministar kulture mr. Jasen Mesić potpisali su Sporazume temeljem kojih će se investirati u infrastrukturu parkova u vrijednosti 6,5 milijuna € odnosno gotovo 50 milijuna kuna.

Obilježavanje međunarodnog dana promatranja ptica

lis '11
01


Promatranje pticaPrvog vikenda u mjesecu listopadu, u vrijeme kada počinju migracije ptica, diljem Europe obilježava se Međunarodni dan promatranja ptica u organizaciji BirdLife International-a.
Promatranje ptica (birdwatching) aktivnost je kojoj sve veći broj ljudi u svijetu posvećuje svoje slobodno vrijeme uživajući u prirodi i istražujući ljepotu ptičjeg svijeta, nerijetko opremljeni najmodernijom opremom za promatranje.
U subotu, 1. listopada 2011. na Prijemnom centru Kopačkog rita u Kopačevu, djelatnici Stručne službe parka upoznali su mlade članove Izviđačkog kluba Tur iz Velike Gorice i Odreda izviđača Samobor, kao i sve zainteresirane posjetitelje, sa promatranjem ptica i načinima određivanja pojedinih vrsta.

Rekreativni ribolov

ruj '11
01


Javna ustanova "Park prirode Kopački rit" izvješćuje javnost da se zbog rike i lova na jelena, u periodu od 01. rujna do 01. listopada 2011. godine zabranjuje rekreativni ribolov uz crpnu stanicu "Zlatna Greda" i crpnu stanicu "Tikeš".

Rika jelena

ruj '11
01


Rika jelenaS prvim danima rujna, u Kopačkom ritu, započinje ritska ljubavna rapsodija. Počinje sezona parenja, "rika jelena". Okrunjeni kraljevi rita kreću u borbu za naklonost ritskih djeva. Dok ženke biraju svoga izabranika, mužjaci se bore za njihovu naklonost. Rikom mužjaci čuvaju svoj teritorij i upozoravaju svoje suparnike da se ne približavaju. Rikanjem se izbjegavaju neravnopravne borbe, ali ako se susretnu dva jelena približno iste snage i hrabrosti, snaga se odmjerava borbom rogovima koje znaju potrajati i duže vrijeme. Bez obzira na neuobičajenu pojavu "rike" u srpnju, tek sada u rujnu, rika jelena počinje punim intenzitetom.
Posjetitelji Parka prirode riku jelena mogu čuti u rane jutarnje sate ili u predvečerje. Službeni početak ovogodišnje sezone rike je 01. rujna, stoga molimo da se osigura mir u šumi tijekom cijelog devetog mjeseca.

Europska noć šišmiša

kol '11
27


Europska noć šišmišaSvake godine zadnjeg vikenda, u mjesecu kolovozu, diljem Europe obilježava se Europska noć šišmiša. Javna ustanova "Park prirode Kopački rit" i ove godine pridružila se obilježavanju Europske noći šišmiša, kako bi javnosti približila svijet šišmiša, te upozorila na njihovu važnost i ulogu u ekološkim sustavima.
Tijekom cijelog dana posjetitelji Parka prirode Kopački rit imali su mogućnost upoznati se sa ovim tajanstvenim životinjama kroz stručne prezentacije te promotivne materijale koje je dobio svaki posjetitelj. Uvečer je za širu javnost i medije organiziran prigodan program koji se sastojao od predavanja stručnog voditelja, Davora Mikulića, kratkog izleta čamcima te prezentacije rada bat-detektora (uređaja koji nam omogućava da čujemo, inače ljudskom uhu nečujno, glasanje šišmiša).

Neuobičajena pojava – "rika" jelena započela u srpnju

srp '11
25


Rana rikaPočetkom srpnja u Posebnom zoološkom rezervatu Parka prirode Kopački rit djelatnici Nadzorne službe primijetili su pojavu "rike" jelena običnog (Cervus elaphus L.). Ovako rani početak "rike" jelena je neuobičajena pojava koja je do sada rijetko zabilježena na ovim prostorima. Djelatnici Nadzorne službe prate ovu pojavu od 06.07.2011. godine, kada se i prvi puta čula i to tijekom noći. S obzirom da je snimanje jelena, posebno u rici, prilično zahtjevno, bilo je potrebno određeno vrijeme da se "rika" snimi. Uspješno je snimljena 14.07.2011. godine u večernjim satima.
Za sada nisu definirani svi uzroci ovako ranog početka sezone "rike" jelena. Razlozi za ovako ranu "riku" jelena predstavljaju predmet interesa stručnjaka iz ovog područja i njihovih daljnjih istraživanja. Praćenje ovogodišnje "rike" se nastavlja te se prikupljaju dodatne informacije koje će dati detaljniji odgovor na ovu neuobičajenu pojavu. No, kako god bilo objašnjenje, cijelo područje Kopačkog rita, bar privremeno, odjekuje "rikom" jelena koja će svakako biti nastavljena njenim pravim intenzitetom tijekom rujna. Zavrtio se novi životni ciklus. Novi mladi naraštaji i narednih godina nastaviti će održavati tradiciju "rike" jelena na ovom području.

Potpisivanje ugovora između Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Javne ustanova "Park prirode Kopački rit"

srp '11
05


PotpisivanjeDana 05.07.2011. godine u Zagrebu potpisan je ugovor između Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Javne ustanove "Park prirode Kopački rit". Ugovor se odnosi na korištenje sredstava Fonda za financiranje zaštite i očuvanja biološke i krajobrazne raznolikosti, a u svrhu projekta "Plato za izletničke brodove s popratnim sadržajima na Vemeljskom dunavcu". Potpisivanju ugovora bili su prisutni ministar kulture, mr. Jasen Mesić te državni tajnik Ministarstva kulture, Zoran Šikić. Ugovor su potpisali sa strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, direktor Zlatko Ivaniš, dipl.ing.građ. te za JUPP Kopački rit, ravnateljica Biserka Vištica, prof.

Novi nalazi dabrova u Kopačkom ritu

lip '11
30


prinovaU sklopu provođenja monitoringa dabrova zabilježene su dvije nove lokacije dabrovih jazbina. Pored do sada poznatih lokacija na Kopačkom jezeru i "Starom Dunavu", zabilježene su jazbine na Vemeljskom dunavcu u području Sajamsigeta, te Renovskom kanalu što treba posebno naglasiti jer je to prvi nalaz djelovanja dabra u sklopu rijeke Drave na ovom području. Iz ovih nalaza zaključujemo da se dabar definitivno vratio na područje Kopačkog rita, te da je ovo područje, njegovo idealno stanište.

Parku prirode Kopački rit dodijeljena zahvalnica Prehrambeno - tehnološkog fakulteta u Osijeku

lip '11
17


ZahvalnicaU sklopu svečanog obilježavanja 40-te godišnjice rada i postojanja Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, koja je održana 15.06.2011. godine, u Auli Sveučilišta J. J. Strossmayera, Javnoj ustanovi "Park prirode Kopački rit", u znak priznanja dodijeljena je Zahvalnica za uspješnu suradnju, zasluge za razvitak i napredak Prehrambeno-tehnološkog fakulteta. Zahvalnicu je od dekana Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, prof.dr.sc. Drage Šubarića primila ravnateljica ustanove, prof. Biserka Vištica.

Prinova u Kopačkom ritu

lip '11
07


prinovaSa velikom radošću javljamo da imamo prinovu u našem stadu podolaca. Potpuno prirodno, bez ljudskog uplitanja otelilo se maleno tele, kojemu smo zbog predivne zlatne boje dlake, dali ime Zlatko. Nakon što je prvih dana bio sakriven u gustišu, maleni Zlatko je napokon dobio priliku da istražuje svijet oko sebe. No, u blizini je mama Boba koja brižno pazi da maleni Zlatko, u svojoj igri, ne upadne u neku nevolju.
Slavonsko-srijemsko podolsko govedo je još početkom 20. stoljeća na području Slavonije, Baranje i Srijema bilo najzastupljenije govedo koje se prvenstveno koristilo kao radno govedo. Ono spada u skupinu dugorogih goveda – Bos taurus, te predstavlja izravnog potomka, odnosno domestificirani oblik izvornog Bos primigeniusa. Riječ je o hrvatskoj izvornoj (autohtonoj) pasmini koja se odlikuje dugovječnošću, skromnošću u ishrani, ima dobre radne sposobnosti, izrazito je klimatski i terenski prilagodljiva te zdravstveno otporna. Dobro se snalazi u močvarnim predjelima, šumi, šikari te na vrlo oskudnim pašnjacima.
(izvor: DZZP)

Radionica baranjskog tradicijskog veza, tkanja i nakita

svi '11
30


prinovaDrugu godinu za redom Javna ustanove "Park prirode Kopački rit" u suradnji sa Posudionicom i radionicom narodnih nošnji, organizirala je Radionicu baranjskog tradicijskog veza, tkanja i nakita. Radionica u trajanju od tri dana (od 27. do 29. svibnja 2011. g.) održala se u prostorima kompleksa Dvorac Tikveš, te je okupila 49 polaznika. Na radionicu su se podučavale tehnike tkanja, izrade baranjskih tradicijskih vezova, te tradicijskog nakita nizanog od zrnaca, odnosno pletenih narukvica i rukavica ukrašenih zrncima. Voditelj radionice bio je prof. Josip Forjan, stručna suradnica Marija Vučković, mag., a tekstilne vještine podučavali su demonstratori iz Baranje – Eva Kostolić, Jela Lovrić i Pavo Franjin, te Jasna Lukačević, Vinka Mareković, Slobodan Hadjikan, Marica Kurtak i Slavica Rajković iz Zagreba. U sklopu radionice izvedena je predstava Dođi drugo na divane u izvedbi Morane Dolenc, Petre Milojković, Ivana Kristijana Majića te ženskog vokalnog ansambla Zwizde. Obnovom zaboravljenih tekstilnih tehnika revitaliziran je dio baranjske tradicijske kulturne baštine.

Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj 22.05.2011.

svi '11
22


Dan zaštite prirodeJavna ustanova "Park prirode Kopački rit" je i ove godine obilježila ovaj značajni datum za zaštitu prirode, kako bi se pridružila svijetu u nastojanjima za očuvanjem biološke raznolikosti i unapređenja zaštite prirode. Akciji čišćenja okolice Dvorca Tikveš pridružila se i Udruga izviđača "Slavonski hrast", Osijek. Vrijedne ruke mladih ljubitelja prirode pomogle su u čišćenju i prikupljanju otpalog granja.


Projekt RENA

svi '11
12


RENAU prostorima Bio-ekološke stanice Javne ustanove Park prirode Kopački rit, u periodu od 10.-12.05.2011. godine, održana je međunarodna radionica pod nazivom "Regional Environment Network for Accession (RENA) project". Na radionici su sudjelovali predstavnici Hrvatske kao zemlje domaćina te Srbije, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Albanije, i Turske. Voditelji radionice bili su gospoda Imre Csikos (Nizozemska), Tim Bines i Eddie Idle (Velika Britanija). Glavna tema radionice je bila razvoj i implementacija planova upravljanja zaštićenih područja.

Monitoring orla štekavca

tra '11
27


Orao stekavacU sklopu "Akcijskog plana za zaštitu orla štekavca" djelatnici "Javne ustanove Park prirode Kopački rit" provode monitoring gniježđenja orla štekavca na području Parka. Dosadašnji rezultati monitoringa upućuju na uspješnu sezonu gniježđenja, budući da su zabilježena nova gnijezda u odnosu na prošlu godinu. Monitoring se nastavlja do kraja sezone gniježđenja, te ćemo tada imati detaljne podatke o uspješnosti ovogodišnje sezone.


Predstavljanje i izložba fotografija u Centru Kaptol

tra '11
16


IzložbaU subotu 16.04.2011. godine, u prostorima Centra Kaptol u Zagrebu, održano je predstavljanje Parka prirode Kopački rit u sklopu kojeg je i postavljena izložba fotografija našeg nadzornika Hrvoja Domazetovića. Djelatnici Parka predstavili su ljepote Kopačkog rita te mogućnosti za njegovo upoznavanje.


Biciklom kroz Park prirode Kopački rit

tra '11
11


I ove subote 16. travnja 2011. godine Park prirode Kopački rit poziva Vas na organiziranu akciju vožnje biciklom po stazama Parka uz pratnju turističkog vodiča. Okupljanje zainteresiranih posjetitelja je na Prijemnom centru Parka prirode u 11:30 sati, gdje se ujedno mogu iznajmiti bicikli, a vožnja traje oko 2 sata.
Na dva kotača uživajte u čarobnoj ljepoti prirode koja se budi, zabavite se, vježbajte, poboljšajte svoju kondiciju i s najdražima provedite nezaboravne trenutke.

Informacije:
Služba za prezentacijske aktivnosti:
031 752-320, 752-321
e-mail: prijemni.centar@pp-kopacki-rit.hr

Program "Ranger junior" u Parku prirode Kopački rit

tra '11
08


Ranger juniorJavna ustanova Parka prirode Kopački rit osmislila je vrlo zanimljiv i edukativan dvodnevni program za djecu i mladež pod nazivom ˝Ranger junior˝. U navedenom programu sudjelovali su učenici srednje Isusovačke klasične gimnazije iz Osijeka i učenici srednje škole iz Danske uz vodstvo stručne službe Kopačkog rita. Učenici su pokazali veliku zainteresiranost za prirodu a ujedno i njezinu zaštitu. Program je obuhvaćao terenski rad i rad u laboratoriju. U sklopu terenskog rada učenici su upoznati sa monitoringom orla štekavca, dabra, i ptica močvarica te metodologijom skupljanju uzoraka vode i biljaka. Kasnije u sklopu rada u laboratoriju ti uzorci su analizirani pomoću mikroskopa. Rangeri juniori su pokazali veliki interes i veliko znanje o prirodi jer su nakon dvodnevnog obilaska Parka prirode pisali ispit znanja koji se pokazao vrlo pozitivnim i time postali rangeri Kopačkog rita.

Dan voda

ožu '11
21


Voda za svePovodom Svjetskog dana voda 21.03.2011. godine, Javna ustanova "Park prirode Kopački rit" sudjelovala je na znanstveno-stručnom skupu sa temom "Voda za sve", koji se održao na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek. Pri tome su predstavnici Javne ustanove predstavili rezultate monitoringa biotičkih i abiotičkih čimbenika u Parku prirode.


Priroda se budi, otvara se nova turistička sezona

ožu '11
12


Nova sezonaS prvim zrakama sunca dana 12. ožujka otvorili smo ovogodišnju turističku sezonu u Parku prirode Kopački rit. Ljepotu buđenja flore i faune ovoga područja posjetitelji su mogli doživjeti koristeći neki od ponuđenih programa našeg Parka, a među mnogima i vožnju novim biciklima koji se od toga dana mogu iznajmiti na prijemnom centru. Biciklističku sezonu otvorili su Predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove Park prirode Kopački rit prof. dr. sci. Srećko Tomas, i ravnateljica Biserka Vištica, prof.
Pozivamo posjetitelje da i ovog proljeća uživaju u ljepotama Kopačkog rita, a podsjećamo kako i dalje možete sudjelovati u našim akcijama "Posvoji pticu" i "Posadi drvo i nastat će drvored".

Monitoring dabrova

ožu '11
02


Monitoring dabrovaNakon zimskog prebrojavanja ptica močvarica u Kopačkom ritu, ove godine je, postavljanjem kamera, započeo i monitoring dabrova na području Parka. Postavljene su četiri kamere sa senzorom za pokret pomoću kojih će se pratiti stanje populacije dabra u Kopačkom ritu. Kamere su postavljene na mjesta gdje su pronađeni tragovi i intenzivna aktivnost dabrova, a svaki tjedan će se, ovisno o vremenskim prilikama, provjeravati snimke.


Dan vlažnih staništa

sij '11
31


U cijelom svijetu 2. veljače obilježava se Svjetski dan vlažnih staništa, čemu se pridružuje i Javna ustanova "Park prirode Kopački rit", koja svake godine obilježava ovaj datum značajan za zaštitu prirode.
Tako će 2. veljače 2011. godine u 12:00 na Prijemnom centru Mali Sakadaš djelatnici ustanove predstaviti rezultate zimskog prebrojavanja ptica močvarica. Uz nazočnost gostiju bit će održana i kratka izlaganja povodom 40 godina Ramsarske konvencije sa temom "Šume za vodu i vlažna staništa".

Zimsko prebrojavanje ptica močvarica

sij '11
19


PrebrojavanjeJavna ustanova "Park prirode Kopački rit", je započela sa zimskim prebrojavanjem ptica močvarica. Djelatnici ustanove obilaze područja Parka prirode Kopački rit, gdje se tijekom zimskog perioda zadržavaju ptice močvarice. Koristeći različite metode prebrojavanja utvrditi će se njihov približan broj. Podaci o rezultatima prebrojavanja biti će objavljeni na Svjetski dan vlažnih staništa, 02. veljače 2011.godine.


Arhiva vijesti:   2013.    |    2012.    |    2011.    |    2010.    |    2009.    |    2008.    |    2007.