Facebook

Usvojite životinju

Posadi drvo

Kupite karte

Gdje smo?

Učestala paitanja


Donatori

Naši donatori

Vrste Kopačkog rita
No 1 No 2 No 3 No 4
Hrast lužnjak

Hrast lužnjak (Quercus robur L.)

je najplemenitije i najcjenjenije drvo naših krajeva. Može doseći visinu od 40 m, debljinu 2,5 m i starost 500 do 800 godina. Više »

       next

Crna roda

Crna Roda (Ciconia nigra L.)

je ptica selica koja u naše krajeve stiže u ožujku, a napušta ih u rujnu i listopadu. U gnijezdo polaže 4 do 6 jaja, a najčešće othrani dva mlada. Više »

       next

Obični jelen

Obični jelen (Cervus elaphus)

Kopački je rit jedno od najpoznatijih stanišnih područja običnog jelena. Važnu ulogu u dinamici kretanja populacije jelena imaju poplave. Više »

       next

Grimizni kaćun

Grimizni kaćun (Orchis purpurea Huds.)

je zeljasta trajnica s podzemnim stabljikama, gomoljima. Visine je 30 do 80 cm. Cvat joj je velik i upadljiv s mnogo cvjetova. Više »

       next


Arhiva vijesti za 2010."Posadi drvo i nastati će drvored" - sadnja vočkarica u Parku prirode Kopački rit

stu '10
11


Posadi drvo i nastati će drvoredDivlji orah, crni i bijeli dud i divlje trešnje uskoro će praviti hlad ribičima na ribičkoj stazi uz kanale Podunavlje. U sklopu akcije "Posadi drvo i nastati će drvored", vrijedni djelatnici Parka prirode posadili su do sada 153 sadnice na području, od farme "Eblin" pa do naselja Kozjak, uz kanale Podunavlje. Radi se o autohtonim divljim vrstama voćaka prilagođenim području sadnje. Sadnice su donacija brojnih prijatelja Kopačkog rita. Svima njima zahvaljujemo na doprinosu.
Ovo je tek početak, akcija sadnje se i dalje nastavlja. Cilj je zasaditi oko sedam stotina sadnica. Ovim putem vas pozivamo da se uključite i novčanom donacijom pomognete njenu provedbu. Po završetku sadnje drvored će dobiti ploču na kojoj će u znak zahvale biti istaknuti svi sudionici. Sve informacije možete dobiti na telefon 031/285-391.

Novi izložbeni prostor u Bio-ekološkoj stanici

stu '10
03


Novi izložbeni prostorOd sada prilikom posjeta Parku prirode Kopački rit a posebno za one koji dođu razgledati i Dvorac Tikveš, u sklopu prostora bio-ekološke stanice otvoren je stalni izložbeni postav.
Izlošci predstavljaju najčešće biljne i životinjske vrste Kopačkog rita. Posebno treba naglasiti prezentaciju dijela herbarijske zbirke, te zbirke ptičjih jaja i noćnih leptira. Posjetite izložbeni prostor Dvorca Tikveš te vidite i saznajte nešto novo o Parku prirode Kopački rit.

Izložba fotografija Hrvoja Domazetovića

lis '10
19


U prostorijama Gradske i sveučilišne knjižnica Osijek 18. listopada 2010. godine otvorena je izložbe "Rit u slikama",  autora Hrvoja Domazetovića. Izložba će biti postavljena tijekom "Mjeseca hrvatske knjige".
Hrvoje Domazetović djelatnik je Nadzorne službe Javne ustanove Park Prirode Kopački rit od 2005 godine. Opis njegovog posla zahtijeva svakodnevni boravak u prirodi, što nadzorniku Hrvoju čini veliko zadovoljstvo, jer on nije samo nadzornik već i veliki ljubitelj prirode. Upravo je ona potaknula Hrvoja da snimi nezaboravne fotografije svojim fotoaparatom kojeg uvijek nosi sa sobom, bez obzira nalazi li se na čamcu ili u šumi. Kroz objektiv nadzornikovog fotoaparata uživajte u ljepoti flore i faune Parka Prirode Kopački rit.

"Rika jelena"

lis '10
08


Protekli mjesec područje Kopačkog rita odjekivalo je rikom jelena. Tisućama godina ranije pa tako i ove završena je sezona parenja ovih veličanstvenih životinja. Zavrtio se novi životni ciklus. Novi mladi naraštaj, slijedeće godine nastaviti će održavati tradiciju ovog područja.
Dođite i slijedeće godine u Kopački rit i uživajte u veličanstvenim zvukovima rike, koji u suton paraju mir i tišinu močvare.

Europska noć šišmiša na poučnoj stazi "Stari brijest"

kol '10
27


Europska noć šišmišaSvake godine zadnjeg vikenda, u mjesecu kolovozu, diljem Europe obilježava se Europska noć šišmiša. Javna ustanova "Park prirode "Kopački rit" i ove godine pridružila se obilježava Europske noći šišmiša, kako bi javnosti približila svijet šišmiša, te upozorila na njihovu važnost i ulogu u ekološkim sustavima.
Obilježavanje Europske noći šišmiša organizirana je na poučnoj stazi "Stari brijest" u blizini kompleksa dvorac Tikveš.
Za sve sudionike je organiziran obilazak poučne staze "Stari brijest" , prezentacija o šišmišima koji obitavaju u Kopačkom ritu, te prepoznavanju različitih vrsta šišmiša uz pomoć bat-detektora. Manifestaciji su se pridružili prezentacijom i degustacijom proizvoda Belje d.d. i eko-gospodarstvo "Orlov put".

II. Konferencija o izvornim pasminama i sortama kao dijelu prirodne i kulturne baštine s međunarodnim sudjelovanjem

ruj '10
27


U organizaciji Državnog zavoda za zaštitu prirode i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture od 22.09. do 24.09. u Poreču održana je 2. Konferencija o izvornim pasminama i sortama kao dijelu prirodne i kulturne baštine s međunarodnim sudjelovanjem. Tom prilikom u sekciji Bioraznolikost i poljoprivredni okoliš projektni partneri ARK Nature i Javna ustanova "Park prirode Kopački rit" predstavili su ukratko projekt "Restauracija staništa i razvoj turizma u Kopačkom ritu" čija je provedba u tijeku.

pdf Nature's call for herbivory.pdf
pdf Nature's call for herbivory_2nd Conference On Native Breeds.pdf

Vilinska noć u Kopačkom ritu

srp '10
20


U sklopu čarobnog ljeta u Baranji JUPP Kopački rit i beljski restoran Kormoran pozivaju Vas na nesvakidašnju čarobnu manifestaciju koja će se održati u petak 23. srpnja 2010. na prostoru parka prirode Kopački rit.
Program će započeti u 19.00 sati u šumi kompleksa dvorca Tikveš, gdje će se u društvu šumskih Vila uživati u zvucima glazbe, vožnji konjske zaprege i drugim iznenađenjima.
Nezaboravan gastronomski doživljaj slijedi u restoranu Kormoran. Uz odabrana vina po specijalnim cijenama i živu glazbu druženje s vilama u Kormoranu će potrajati do dugo u noć.
Ulaznice za ovaj čarobni i jedinstveni događaj možete nabaviti u TZ grada Osijeka, TZ Baranje, TA Atlas Osijek i u restoranu Kormoran od utorka 20. srpnja do petka 23. srpnja. U cijenu ulaznice od 120 kn uključen je program u Tikveškoj šumi (vilinski koncert, ponuda jela i pića iz prirode, vožnja konjskom zapregom) i vilinska večera u Kormoranu s pićem dobrodošlice i živom glazbom.
Opustite se i prepustite prirodi, glazbi, vrhunskom vinu, gastronomskim delicijama restorana Kormoran i pobjegnite bar na tren u ovu bajkovitu priču dugo u noć. Zahvaljujemo na suradnji i očekujemo Vas na zajedničkom druženju.
Osobe za kontakt:

Belje d.d.
Ljiljana Vajda Mlinaček, tel: 031/790-235

JUPP Kopački rit
Besim Mehić, tel: 031/752-320

Vožnja čamcima kroz Posebni zoološki rezervat

srp '10
10


prebrojavanjeNajljepše užitke i osjećaj prirode može se doživjeti vožnjom turističkim čamcima kroz posebni zoološki rezervat, Kopačkog rita.
Čamci su na raspolaganju svaki dan od 09.00 – 17.00 sati, te petak i subota od 09.00 – 19.30 sati.


Čarobno ljeto u Kopačkom ritu

srp '10
01


Tijekom mjeseca srpnja i kolovoza svaki petak i subotu Prijemni centar Kopačkog rita radi od 09.00 – 19.30 sati, te posjetitelji mogu uživati u vožnji brodom i čamcima tijekom cijelog dana i šetnjama poučnim stazama, sa zadnjim polaskom turističkih plovila u 18.30 sati.
Rezervacije i informacije na telefon Parka prirode Kopački rit: 031 752 -320 ili e-mail: prijemni.centar@pp-kopacki-rit.hr

"BuBa 2" – BAJSOM U BARANJU (biciklijada Osijek - Kopački rit - Osijek)

svi '10
30


prebrojavanjeGradski savez za sportsku rekreaciju "Sport za sve" Osijek, Grad Osijek, Hervis Osijek i Javna ustanova Park prirode Kopački rit u nedjelju, 30. svibnja 2010. godine organizirali su šestu tradicionalnu biciklijadu na relaciji: Osijek (Tvrđa ) – Kopački rit – Osijek.
Biciklijada je okupila oko 150 sudionika. Nakon dolaska na Prijemni centar "Mali Sakadaš", najsretnijim sudionicima podijeljeno je nekoliko zanimljivih i vrijednih nagrada (bicikl, biciklistički dres, nagradna vožnja turističkim brodom itd.) Cilj ove akcije je animiranje građana Osijeka da koriste bicikl kao idealno sredstvo za rekreaciju, očuvanje i zaštitu okoliša.

Predstavljanje Parka prirode Kopački rit u Gornjoj Bistri

svi '10
30


prebrojavanjeU sklopu obilježavanja Međunarodnog dana biološke raznolikosti, Dana zaštite prirode te Europskog dana parkova, u Parku prirode Medvednica održana je manifestacija pod nazivom "Razbistrite se na Bistri". U sklopu manifestacije predstavnici Parka prirode Kopački rit predstavili su ponudu i ljepote Kopačkog rita. Mnoštvo posjetitelja ovog događaja bili su vrlo zadovoljni predstavljanjem Kopačkog rita, te su izrazili želju za što skoriji dolazak.

22.05. Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj

svi '10
19


prebrojavanjeJavna ustanova "Park prirode Kopački rit" obilježava ovaj značajni datum za zaštitu prirode, kako bi se pridružila svijetu u nastojanjima za očuvanjem biološke raznolikosti i unapređenja zaštite prirode. Ova 2010. godina je prilika da se ukaže na veliku ulogu koju biološka raznolikost ima u održivom razvoju i općenito u ljudskom postojanju, posebice za zdravlje ljudi i zdravlje čitave planete Zemlje. Biološka raznolikost je naš jedini izvor za mnogobrojna dobra, od hrane i lijekova pa sve do građevnih materijala. Ekosustavi naše planete opskrbljuju nas mnogim nezamjenjivim uslugama; zrak i čista voda, obnavljanje tla, oprašivanje i regulacija klime su samo neke od njih.
Javna ustanova ovom akcijom želi približiti svim ljudima, bogatstva vlažnih i močvarnih staništa, sa kakvim se danas vrlo rijetko susrećemo.
U razdoblju od 21. do 23.05.2010. godine, za Vas će biti organizirane edukativne prezentacije na našem prijemnom centru "Mali Sakadaš", a Vi se osim toga možete prošetati po našim poučnim stazama "Mali Sakadaš", "Veliki Sakadaš" ili doživjeti neponovljivo iskustvo neposrednog dodira sa prirodom kroz vožnju brodom ili čamcem unutar Posebnog zoološkog rezervata. Za one pustolovnog duha nudimo šetnju poučnom stazom "Stari brijest", koja prolazi kroz stoljetnu šumu, do jednog od zadnjih velikih brijestova ovog područja.

Pozivamo Vas da nam se pridružite u obilježavanju ovog datuma!
Veselimo se Vašem dolasku!

Održana radionica baranjskog tradicijskog veza

svi '10
14


prebrojavanjePosudionica i radionica narodnih nošnji iz Zagreba, a u suradnji sa Parkom prirode "Kopački rit" i Turističkom zajednicom Baranje, u kompleksu Dvorac Tikveš organizirala je radionicu baranjskog tradicijskog veza za 67 zainteresiranih polaznika, koja je trajala od 14-16. svibnja 2010. godine. Voditelj radionice je prof. Josip Forjan, a tekstilne vještine su podučavati demonstratori iz Baranje - Eva Kostolić, Jela Lovrić i Pavo Franjin, te Jasna Lukačević, Martina Pejnović i Vinka Mareković iz Zagreba. U teorijskom dijelu polaznici su se upoznali sa baranjskom tradicijskom kulturom, narodnim nošnjama i tradicijskim rukotvorstvom. U praktičnom dijelu prikazane su tehnike izrade baranjskih tradicijskih vezova (pružanke, pisanca, opletuše, plosnog veza brojem, raspleta, prosica, jaspranja, popletanja, šitog po trukovanom), te tradicijskog nakita nizanog od zrnaca, odnosno pletenih narukvica i rukavica ukrašenih zrncima. Realizaciju ovoga projekta financijski su poduprli Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb – Ured za kulturu, obrazovanje i šport. Polaznici radionice došli su iz svih dijelova Hrvatske (Omiša, Karlovca, Kutine, Vinkovaca, Perušića, Sombora, Subotice).

Svjetski dan zaštite vlažnih staništa

velj '10
02


prebrojavanjeDana 02.veljače 2010. godine Park prirode Kopački rit obilježio je i ove godine "Svjetski dan zaštite vlažnih staništa". Prigodna predavanja održali su učenici Jezične gimnazije Osijek, učenici Tehničke i Prirodoslovne gimnazije Osijek, učenici Obrtničko-tehničke i Poljoprivredne škole Vinkovci i te Ivana Buzuk stručna voditeljica Javne ustanove "Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije". Obilježavanju je bio i prisutan Nikola Križanac ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije, te djeca Osnovne škole Slakovci. Djelatnici JUPP Kopački rit predstavili su rezultate zimskog prebrojavanja ptica močvarica. Nakon prezentacija održana je i tiskovna konferencija o značenju očuvanja Kopačkog rita kao jednog od najznačajnijeg močvarnog staništa u ovom dijelu Europe.

Predstavnici zaštićenih područja rijeke Dunava u Kopačkom ritu

sij '10
18


prebrojavanjeU sklopu projekta Danubeparks, zajedno sa partnerima iz Republike Mađarske (Duna-Drava Nemzeti Park) održana je radionica s temama Turizam i Zaštita orla štekavca. Radionica je trajala dva dana na kojoj su se sudionici upoznali s turističkim potencijalima i problematikom zaštite orla štekavca ovih zaštićenih područja. Radionici su prisustvovali predstavnici zaštićenih područja iz Njemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Srbije, Bugarske i Rumunjske.


Zimsko prebrojavanje ptica močvarica

sij '10
28


prebrojavanjeJavna ustanova "Park prirode Kopački rit", kao i svake godine u sklopu monitoringa ptica močvarica, vrši njihovo zimsko prebrojavanje. Djelatnici ustanove su obišli sva područja Parka prirode, gdje se tijekom zime zadržavaju ptice močvarice, te su koristeći različite metode utvrdili njihov približan broj. Podaci o broju ptica biti će objavljeni na Svjetski dan vlažnih staništa 02. veljače.


Arhiva vijesti:   2013.    |    2012.    |    2011.    |    2010.    |    2009.    |    2008.    |    2007.