Facebook

Usvojite životinju

Posadi drvo

Kupite karte

Gdje smo?

Učestala paitanja


Donatori

Naši donatori

Vrste Kopačkog rita
No 1 No 2 No 3 No 4
Hrast lužnjak

Hrast lužnjak (Quercus robur L.)

je najplemenitije i najcjenjenije drvo naših krajeva. Može doseći visinu od 40 m, debljinu 2,5 m i starost 500 do 800 godina. Više »

       next

Crna roda

Crna Roda (Ciconia nigra L.)

je ptica selica koja u naše krajeve stiže u ožujku, a napušta ih u rujnu i listopadu. U gnijezdo polaže 4 do 6 jaja, a najčešće othrani dva mlada. Više »

       next

Obični jelen

Obični jelen (Cervus elaphus)

Kopački je rit jedno od najpoznatijih stanišnih područja običnog jelena. Važnu ulogu u dinamici kretanja populacije jelena imaju poplave. Više »

       next

Grimizni kaćun

Grimizni kaćun (Orchis purpurea Huds.)

je zeljasta trajnica s podzemnim stabljikama, gomoljima. Visine je 30 do 80 cm. Cvat joj je velik i upadljiv s mnogo cvjetova. Više »

       next


Arhiva vijesti za 2009.Predstavnici ARK Nature posjetili Kopački rit

stu '09
09


ARK NaturaU sklopu posjeta predstavnika ARK Nature Kopačkom ritu javnosti je predstavljen projekt "Restauracija staništa i razvoj turizma u Kopačkom ritu - Slobodno pašarenje kao ekološki i socio-ekonomski impuls za Podunavlje". Stručna voditeljica Larisa Benčina, prof., ukratko je predstavila projekt koji se provodi u Parku prirode "Kopački rit". Predstavnik ARK Nature Frank Zanderink održao je kratko predavanje o svojoj organizaciji i projektima koje provode u cijeloj Europi, te istaknuo ciljeve projekta u Kopačkom ritu i njegov socio-ekonomski značaj.

Posjet predstavnika GTZ- Kopačkom ritu

lis '09
29


Predstavnici GTZKopački rit su posjetili predstavnici GTZ-a – Njemačka (Društvo za tehničku suradnju i provedbu projekata u razvoju gospodarstva i turizma), koje po nalogu njemačkog Saveznog Ministarstva za gospodarsku suradnju i razvitak (BMZ), već nekoliko godina u Hrvatskoj provodi projekt poticanja razvoja turizma. Jedna od komponenti projekta je i cikloturistička ruta Dunav-Sava-Drava kao novi turistički proizvod. U pratnji predstavnika GTZ-a, bili su i članovi udruge "Bicikl" Zagreb te predstavnici medijskih kuća: Večernji list, Jutarnji list i Magazin Meridijan.

Parku prirode Kopački rit nagrada "Zlatni INTERSTAS '2009"

lis '09
16


Zlatni interstasJavna ustanova "Park prirode Kopački rit" nastupila je na 16. Međunarodnoj smotri turizma, filma i krajobraza "INTERSTAS", koja je održana od 14.-16.10.2009. godine u Splitu. Izvršni Direktorij manifestacije, u suradnji sa središnjim Odborom F-E.S.T.-e (Europska federacija turističkih novinara), Dodijelio je nagradu "Zlatni INTERSTAS '2009" za "Grafički dizajn i doprinos razvoju turizma". Nagradu su, ravnateljici Javne ustanove "Park prirode Kopački rit" Biserki Vištici, predali Zoran Šikić državni tajnik u Ministarstvu kulture i Vojko Pleština predsjednik uprave Fis-calis.

Podolci u Kopačkom ritu

lis '09
05


PodolciU sklopu projekta "Restauracija staništa i razvoj turizma u Kopačkom ritu - Slobodno pašarenje kao ekološki i socio-ekonomski impuls za Podunavlje", koji se provodi zajedno sa Nizozemskom organizacijom "ARK Nature", a financiran je od strane Europske zajednice kroz fond BBI-Matra, na područje Kopačkog rita je reintroducirana vrsta Slavonsko-srijemsko podolsko govedo.
Slavonsko-srijemsko podolsko govedo je još početkom 20. stoljeća na području Slavonije, Baranje i Srijema bilo najzastupljenije govedo koje se prvenstveno koristilo kao radno govedo. Ono spada u skupinu dugorogih goveda – Bos taurus, te predstavlja izravnog potomka, odnosno domestificirani oblik izvornog Bos primigeniusa. Riječ je o hrvatskoj izvornoj (autohtonoj) pasmini koja se odlikuje dugovječnošću, skromnošću u ishrani, ima dobre radne sposobnosti, izrazito je klimatski i terenski prilagodljiva te zdravstveno otporna. Dobro se snalazi u močvarnim predjelima, šumi, šikari te na vrlo oskudnim pašnjacima.
(izvor: DZZP)

Uništavanje oduzetih predmeta

lis '09
03


UništavanjeJavna ustanova "Park prirode Kopački rit", na temelju pravomoćnih rješenja Prekršajnog suda u Belom Manastiru, izvršila je uništavanje spaljivanjem svih oduzetih predmeta koji su prikupljeni tijekom prošlog razdoblja. Uništeno je nekoliko tisuća metara mreža, određeni broj vršaki te ostalog ribolovnog alata.


Kraj sezone rike jelena

lis '09
01


Kraj rikeJoš jedna sezona rike jelena je završila. Stručna i nadzorna služba Javne ustanove Park prirode Kopački rit vrijedno je obilazila terene Kopačkog rita te bilježila svakog viđenog jelena. Naš stari poznanik jelen Šandor (ime su mu dali naši nadzornici, na slici) i ove godine je bio "vrijedan" i puno je "radio", pa se nadamo da će u budućnosti biti još ovakvih, pravih baranjskih jelena na našem području.


Europska noć šišmiša

kol '09
29


Noć šišmišaSvake godine zadnjeg vikenda, u mjesecu kolovozu, diljem Europe obilježava se Europska noć šišmiša. Tako je i ove godine u Parku prirode Kopački rit održana prezentacija o šišmišima u Kopačkom ritu i demonstracija rada bat-detektora. U hrvatskoj ih je zabilježeno 35 vrsta, od kojih je 12 viđeno na području Parka prirode. Sve vrste su strogo zaštićene. Šišmiši spavaju zimski san (hibernacija), te stog često prevaljuju velike udaljenosti do zimskih skrovišta. Kako bi im olakšali prezimljivanje izrađujemo kućice za šišmiše koje postavljamo u krošnje drveća.

Rekreativni ribolov

kol '09
24


Javna ustanova "Park prirode Kopački rit" obavještava javnost da se zbog rike i lova na jelena, u periodu od 01. rujna do 01. listopada 2009. godine zabranjuje rekreativni ribolov uz crpnu stanicu "Zlatna Greda" i crpnu stanicu "Tikeš".

Rika jelena

kol '09
24


punjenje_ribnjaka_vodomKao i svake godine, ispraćajući ljeto, cijelo područje Kopačkog rita odjekuje rikom jelena. Počinje sezona parenja ovih veličanstvenih životinja. Dok ženke biraju svoga izabranika, mužjaci se bore za njihovu naklonost. Svojim moćnim glasom odrasli mužjaci označavaju svoj teritorij, te upozoravaju ostale da se ne približavaju. Rikanjem se izbjegavaju neravnopravne borbe, ali ako se susretnu dva jelena približno iste snage i hrabrosti, snaga se odmjerava borbom rogovima koje znaju potrajati i duže vrijeme.
Službeni početak ovogodišnje sezone rike je 01.rujna, stoga molimo da se osigura mir u šumi, tijekom cijelog devetog mjeseca.

Ptice povratnici

kol '09
18


punjenje_ribnjaka_vodomPoslije dužeg perioda, na ribnjacima Podunavlje, među mnoštvom različitih vrsta ptica, ponovno su viđeni stari poznanici Kopačkog rita, blistavi ibis (Plegadis falcinellus), te kokošica (Rallus aqaticus). Te ptice su u Kopačkom ritu bile redoviti posjetioci i gnjezdarice zadnjih godina prošlog stoljeća, no posljednjih godina napuštanjem ribnjačarske proizvodnje, napustile su nas i te vrste ptica. Ponovnim punjenjem ribnjaka, one se polako vraćaju u Kopački rit.


Punjenje ribnjaka vodom

srp '09
01


punjenje_ribnjaka_vodomDolaskom ljetnog vodenog vala i vrlo visokog vodostaja rijeka Dunava i Drave, omogućila nam je dodatno popunjavanje ribnjaka Podunavlje svježom vodom. Punjenje ribnjaka vrši se na prirodan način upuštanjem vode iz područja posebnog zoološkog rezervata. Već sada na površinama ribnjaka obitava velik broj različitih vrsta ptica (velike bijele čaplje, male bijele čaplje, žute čaplje, čaplje žličarke, crne rode, labudovi, patke njorke itd.). Sa novom i svježom vodom u ribnjake ulazi i velika količina ribe koja će u plitkoj vodi ribnjaka biti dodatni izvor hrane za sve ptice. Zbog toga za očekivati je dolazak još većeg broja različitih vrsta ptica.

Nova donacija za razminiranje na području kopačkog rita

lip '09
25


donacija_za_razminiranjeU četvrtak 25. lipnja 2009. godine, održana je svečana primopredaja čeka za razminiranje Kopačkog rita. Ravnatelj Međunarodnog centra za usluge u kulturi – Posudionice i radionice narodnih nošnji, Josip Forjan uručio je pomoćniku ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje, Miljenku Vahtariću, uz prisustvo v.d. ravnateljice JUPP Kopački rit, Biserkr Vištice, donatorski ček na iznos od 50.000,00 HRK koji će sukladno želji donatora biti utrošen za projekt razminiranja na području Kopačkog rita.

Uspješna sezona mrijesta

lip '09
23


sezona_mrijestaObilna poplava ovog proljeća u Kopački rit je ponovo udahnula snagu novog života. Jer kao što svi znaju, voda je najvažniji spoj za život na Zemlji, a kada dođe u Kopački rit preplavi ga, onda život ovdje uistinu buja. Samim tim je i ribama omogućen mrijest po kojem je Kopački rit poznat diljem svijeta. Borba štuka (Esox lucius) koju je fotoaparatom spretno uhvatio Hrvoje Domazetović trajala je jedan sat, a govori nam da u prirodi uvijek netko nekoga jede i to u pravilu veći manjega, odnosno jači slabijega. Borba za opstanak vlastite vrste ne vodi se samo u smjeru istrebljenja prirodnih neprijatelja i proždiranju što veće količine plijena druge vrste, već je u ovom slučaju kanibalizam odlična metoda kojom se izvrsno puni želudac, ali se i smanjuje broj gladnih usta i to usta koja nisu bila dovoljno sposobna nahraniti tijelo dovoljno brzo da bude još veće i jače.

Punjenje ribnjaka vodom

ožu '09
14


punjenje_ribnjaka_vodomSredinom četvrtog mjeseca, u suradnji sa Hrvatskim vodama, izvršeno je punjenje ribnjaka Podunavlje sa svježom vodom iz prostora posebnog zoološkog rezervata. Ribnjaci Podunavlje su jedino utočište za ptice močvarice koje tijekom cijele godine uz redovito punjenje vodom ne presušuju. Stoga zauzimaju vrlo važnu ekološku ulogu vodenog staništa i pružaju alternativu prirodnim vodenim površinama (jezerima, barama i kanalima).

Svjetski dan voda

ožu '09
22


Povodom Svjetskog dana voda 22. ožujka 2009. godine prigodnom prezentacijom i tiskovnom konferencijom o značaju očuvanja hidrološkog sustava Kopačkog rita kao jednog od najznačajnijeg poplavnog područja uz rijeku Dunav.

Otvaranje turističke sezone 14. – 15. ožujaka 2009. Godine

ožu '09
14


Sezona 2009Sa zadovoljstvom javljamo da je službeno otvaranje sezone plovidbe turističkim brodom za posjetitelje započelo 14. ožujka 2009. godine.


Međunarodni dan zaštite močvarnih staništa

velj '09
02


Dana 02. veljače 2009. godine Park prirode Kopački rit obilježio je i ove godine „Međunarodni dan zaštite močvarnih staništa“ prigodnom prezentacijom i tiskovnom konferencijom o značaju očuvanja Kopačkog rita kao jednog od najznačajnijeg močvarnog staništa u ovom dijelu Europe.

Arhiva vijesti:   2013.    |    2012.    |    2011.    |    2010.    |    2009.    |    2008.    |    2007.