Facebook

Usvojite životinju

Posadi drvo

Kupite karte

Gdje smo?

Učestala paitanja


Donatori

Naši donatori

Vrste Kopačkog rita
No 1 No 2 No 3 No 4
Hrast lužnjak

Hrast lužnjak (Quercus robur L.)

je najplemenitije i najcjenjenije drvo naših krajeva. Može doseći visinu od 40 m, debljinu 2,5 m i starost 500 do 800 godina. Više »

       next

Crna roda

Crna Roda (Ciconia nigra L.)

je ptica selica koja u naše krajeve stiže u ožujku, a napušta ih u rujnu i listopadu. U gnijezdo polaže 4 do 6 jaja, a najčešće othrani dva mlada. Više »

       next

Obični jelen

Obični jelen (Cervus elaphus)

Kopački je rit jedno od najpoznatijih stanišnih područja običnog jelena. Važnu ulogu u dinamici kretanja populacije jelena imaju poplave. Više »

       next

Grimizni kaćun

Grimizni kaćun (Orchis purpurea Huds.)

je zeljasta trajnica s podzemnim stabljikama, gomoljima. Visine je 30 do 80 cm. Cvat joj je velik i upadljiv s mnogo cvjetova. Više »

       next


Arhiva vijesti za 2008.Međunarodni dan zaštite močvarnih staništa

velj '08
02


Močvarna staništaDana 02. veljače 2008. godine Park prirode Kopački rit obilježio je i ove godine "Međunarodni dan zaštite močvarnih staništa" prigodnim predavanjem i tiskovnom konferencijom o značaju očuvanja Kopačkog rita kao jednog od najznačajnijeg močvarnog staništa u ovom dijelu Europe.

Svjetski dan voda

ožu '08
22


Povodom Svjetskog dana voda 22. ožujka 2008. godine u suradnji s Turističkom zajednicom Bilje, Agro-turističkom zadrugom - Bilje plus, Eko gospodarstvom Orlov put, na Prijemnom centru organizirana je promotivna akcija, kojom su osim zaštite i očuvanja, promovirani i turistički potencijali Kopačkog rita i njegovog okruženja.

Dan planeta Zemlja

tra '08
19


Dana 19 travnja obilježen je Dan planeta Zemlja, u suradnji sa lokalnim stanovništvom uz nastupe kulturno umjetničkih društava Luga i Kopačeva, te izložbu starih fotografija na Prijemnom centru Kopačkog rita.
Cilj obilježavanja je podsjetiti javnost i posjetitelje na važnost života u skladu s prirodom.

Međunarodni dan biološke raznolikosti

lip '08
22


Biološka raznovrsnostMeđunarodni dan biološke raznolikosti - Dan zaštite prirode u Hrvatskoj 22. Lipnja obilježava se kako bi se unaprijedila cjelokupna biološka raznolikost razumnim iskorištavanjem prirodnih dobara na načelima održivosti, kako bi se budući naraštaji mogli koristiti potencijalima Zemlje.
U suradnji sa Nacionalnim parkom Krka u Bio-ekološkoj stanici kompleksa dvorci Tikveš u Kopačkom ritu prigodnim predavanjem i izložbom likovnih radova pod nazivom „Taj divni svijet“ obilježen je taj značajni datum.

Europska noć šišmiša

kol '08
30


Noć šišmišaEuropska noć šišmiša – Kopački rit, 30.kolovoza obilježena je Europska noć šišmiša u sklopu europskog projekta zaštite šišmiša. U šumi Ludoš održana je prezentacija o značenju šišmiša za eko sustav. Istaknuto je da u Kopačkom ritu obitava 12 vrsta šišmiša od ukupno 35 vrsta koliko ima u Hrvatskoj.

Volonteri u Kopačkom ritu

ožu '08
29


Dana 29.03. 2008. godine organizirana je i prva ovogodišnja volonterska akcija, u kojoj su volonteri radili na čišćenju poučnih staza.

Buba – Bajsom u Baranju

lip '08
15


U suradnji sa Gradskim savezom za sportsku rekreaciju «Sport za sve» Osijek, 15. lipnja organizirana je biciklijada „Buba“ od Osijeka do Kopačkog rita. Velik broj posjetitelja obilježio je ovu akciju na svojim ljubimcima s dva točka.

Izložba "Ritske simfonije"

lip '08
22


Dana 22. lipnja na Prijemnom centru postavljena je izložba pod nazivom „Ritske simfonije“ likovna djela Gorana Kalića prof. iz Vinkovaca. Velik broj posjetitelja imao je priliku uživati u ovoj izložbi.

Buba 2 – Bajsom u Baranju

srp '08
13


13.07. Buba 2 –Zbog velikog interesa i odjeka prve akcije „Biciklom u Baranju“ u suradnji sa Gradskim savezom za sportsku rekreaciju «Sport za sve» Osijek, organizirana je biciklijada „Buba 2“ od Osijeka do Kopačkog rita.

Baranjska umjetnička kolonija 27.08. – 31.08. 2008. godine

kol '08
27


Već treću godinu za redom pod pokroviteljstvo Ministarstva kulture u Kopačkom ritu se održava „Baranjska umjetnička kolonija“, koja djeluje od 1976 godine, a u njoj je kroz to vrijeme sudjelovalo više od sto hrvatskih umjetnika.
Na ovogodišnjoj manifestaciji sudjelovalo je 11 hrvatskih slikara i kipara koji su radili na djelima s naglaskom na primjeni suvremenog umjetničkog izražaja u baranjski kulturni pejzaž.

"Svjetski dana mlijeka"

ruj '08
24


24.09.2008 u suradnji sa «Beljem», održana je akcija «Svjetski dana mlijeka». Akcija je održana u Bio-ekološkoj stanici, gdje su sudjelovali učenici i nastavnici Osnovnih škola Beli Manastir, Čeminac i Bilje.

"Vikendica" HRT

lis '08
24


24. listopada 2008. godine održano je direktno emitiranje emisije «Vikendica» Hrvatskog radija sa Prijemnog centra Kopačkog rita, kojom je javnost upoznata o vrijednostima Parka i potrebi za njegovim očuvanjem.

Arhiva vijesti:   2013.    |    2012.    |    2011.    |    2010.    |    2009.    |    2008.    |    2007.