Facebook

Usvojite životinju

Posadi drvo

Kupite karte

Gdje smo?

Učestala paitanja


Donatori

Naši donatori

Vrste Kopačkog rita
No 1 No 2 No 3 No 4
Hrast lužnjak

Hrast lužnjak (Quercus robur L.)

je najplemenitije i najcjenjenije drvo naših krajeva. Može doseći visinu od 40 m, debljinu 2,5 m i starost 500 do 800 godina. Više »

       next

Crna roda

Crna Roda (Ciconia nigra L.)

je ptica selica koja u naše krajeve stiže u ožujku, a napušta ih u rujnu i listopadu. U gnijezdo polaže 4 do 6 jaja, a najčešće othrani dva mlada. Više »

       next

Obični jelen

Obični jelen (Cervus elaphus)

Kopački je rit jedno od najpoznatijih stanišnih područja običnog jelena. Važnu ulogu u dinamici kretanja populacije jelena imaju poplave. Više »

       next

Grimizni kaćun

Grimizni kaćun (Orchis purpurea Huds.)

je zeljasta trajnica s podzemnim stabljikama, gomoljima. Visine je 30 do 80 cm. Cvat joj je velik i upadljiv s mnogo cvjetova. Više »

       next


Arhiva vijesti za 2007.Međunarodni dan zaštite močvarnih staništa

velj '07
02


Dana 02. veljače 2007. godine Park prirode Kopački rit obilježio je „Međunarodni dan zaštite močvarnih staništa“ prigodnim predavanjem o značaju očuvanja Kopačkog rita kao jednog od najznačajnijeg močvarnog staništa u ovom dijelu Europe.

Svjetski dan biološke raznolikosti

'07


Pridružili smo se obilježavanju „Svjetskog dana biološke raznolikosti“ i održali predavanje mnogobrojnim posjetiteljima o značaju očuvanja i zaštite biološke raznolikosti Kopačkog rita.

Dan planeta Zemlja

tra '07
22


Biciklom kroz Kopački rit izuzetno velik broj posjetitelja sudjelovao je u obilježavanju „Dana planeta Zemlje“ 22. travnja 2007. godine i zajedno sa Parkom prirode Kopački rit obilježili jedan u nizu značajnih datuma za zaštitu okoliša.
Akciji se pridružio i Konzum d.d. s ciljem prikupljanja sredstava kojima će se omogućiti nabavka opreme za protupožarni monitoring u sklopu Kopačkog rita.

Svjetski dan zaštite okoliša

lip '07
05


Povodom „Svjetskog dana zaštite okoliša“ 05. lipnja 2007. zabilježili smo najveći odziv volontera, što nam je dokaz da građani naše županije sve više vode računa o značaju zaštite okoliša.

Obilježavanjem „Dana Dunava“ 29. lipnja 2007. Javna ustanova Park prirode Kopački rit pridružila se proslavi tog značajnog datuma stručnim prezentacijama te smo sve posjetitelje podsjetili kako je rijeka Dunav bitna za sam opstanak mnogobrojnih vrsta biljnog i životinjskog svijeta Kopačkog rita.

Od eko vranca do etno Karanca

ožu '07
04


Turističkom manifestacijom pod imenom «Od eko Vranca do etno Karanca» 04. ožujka 2007. godine počele su mnogobrojne ovogodišnje promocije Parka prirode Kopački rit. Ideja ove manifestacije je povezati prirodnu ljepotu Kopačkog rita i etnografsku baštinu sela Karanac.

Kopački rit, baranjska kuhinja i vino

ožu '07
31


Višegodišnjom dobrom suradnjom s obiteljskim vinarijama s područja cijele Baranje, 31. ožujka 2007. godine Park prirode Kopački rit održao je zajedničku akciju pod nazivom «Kopački rit - Baranjska kuhinja i vino». Partneri ovogodišnje promotivne akcije su Vinarija Josić i restoran Tikveš.

Baranjski med i Kopački rit

srp '07
22


U nedjelju 22. srpnja na Prijemnom centru Parka prirode «Mali Sakadaš» već tradicionalna akcija «Baranjski med i Kopački rit» privukla je mnogobrojne izlagače i posjetitelje, gdje su imali priliku kušati med i druge proizvode na osnovi meda, te razgledati izložbu starih alata koji su se koristili za tradicionalnu proizvodnju meda.

Baranjska umjetnička kolonija već drugi put u Kopačkom ritu

kol '07
23


Kako je Kopački rit inspiracija mnogobrojnim umjetnicima od 23. do 26. kolovoza na području Kompleksa dvorca Tikveš održana je po drugi put Baranjska umjetnička kolonija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Mnogobrojni posjetitelji tih su dana u sklopu posjeta Kopačkom ritu imali priliku vidjeti i same umjetnike kako u šumskom ambijentu stvaraju svoja umjetnička djela.

Ribarski dani u Kopačevu i Kopački rit

ruj '07
15


Ribarski dani kao tradicionalni festival baranjske gastronomije održan je 15. i 16. rujna u selu Kopačevu, čija je povijest usko povezana sa Kopačkim ritom. Park prirode Kopački rit povodom tih dana u sklopu Prijemnog centra «Mali Sakadaš» izložio stare alate koji su se koristili u tradicionalnom ribolovu.

Posjet predsjednika RH i RCG s članovima diplomatskog zbora u RH

ožu '07
10


Dana 10. ožujka 2007. godine predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, predsjednik Republike Crne Gore Filip Vujanović i članovi diplomatskog zbora posjetili su Park prirode Kopački rit. Osim turističkog obilaska, cilj posjeta bio je razgovor o problematici vezanoj uz miniranost Kopačkog rita.

Predsjednik RH Stjepan Mesić i Mađarski predsjednik Laszlo Solyom

svi '07
04


Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić i mađarski predsjednik Laszlo Solyom posjetili su Park prirode Kopački rit 04. svibnja 2007. godine. U sklopu posjeta boravili su na Prijemnom centru «Mali Sakadaš», vozili se turističkim brodom i prošetali Kompleksom Dvorca Tikveš.

Tri predsjednika

ruj '07
04


U posjet Parku prirode Kopački rit 04. rujna ove godine došli su predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, predsjednik Republike Mađarske Laszlo Solyom i predsjednik Republike Srbije Boris Tadić. Trojica predsjednika u Kopačkom ritu završila su cjelodnevno druženje posvećeno zajedničkoj suradnji na području zaštite okoliša u području Drave i Dunava na tromeđi triju zemalja.
Hrvatskom predsjedniku ovo je bio treći službeni posjet Kopačkom ritu u toku 2007. godine.

Veliki požar u Kopačkom ritu

tra '07
09


Predsjednik Hrvatskog Sabora Republike Hrvatske gospodin Vladimir Šeks, ministar obrane Berislav Rončević te glavni tajnik MUP-a Osijek Ivica Buconjić 09. travnja 2007. godine obišli su Park prirode Kopački rit povodom požara koji je izbio tijekom uskršnjih blagdana, i zahvatio južni dio posebnog zoološkog rezervata. U razgovoru s ravnateljicom Kopačkog rita Biserkom Višticom , gospodin Vladimir Šeks iskazao je inicijativu za kvalitetnim rješenjem tj. nabavom uređaja za rano otkrivanje požara, kako bi se svaki slijedeći požar što prije otkrio i suzbio.

Inozemna diplomacija u Kopačkom ritu

ruj '07
26


Dana 26. rujna 2007. Godine Kopački rit posjetili su gđa. Regina van Dinther, predsjednica parlamenta (Landtaga) Savezne zemlje Sjeverne Rajne-Vestfalije, g. Zoran Kovačević, Predsjednik Županijske komore Osijek, g. Uwe Gregorius, predstavnik AHK – Njemačko-hrvatske industrije i trgovačke komore, g. Vranz-Josef Knieps, predstavnik NRW Internationala, predsjednik Odbora za gospodarstvo, srednje poduzetništvo i energiju parlamenta Sjeverne Rajne-Vestfalije i predsjednik Obrtničke komore Kolna, i gđa. Dunja Konjevod, potpredsjednica HGK zadužena za međunarodne odnose. Uglednici su imali priliku odmoriti se i uživati u prirodi na pristaništu „Veliki Sakadaš“ i u vožnji brodom.

Ministar kulture, mr. Božo Biškupić sa suradnicima obišao Kopački

'07


Krajem studenoga 2007. Godine Park prirode Kopački rit obišao je ministar kulture, mr. Božo Biškupić, koji je sa suradnicima boravio u Osijeku i njegovoj okolici, a potom obišao i Kopački rit.

Arhiva vijesti:   2013.    |    2012.    |    2011.    |    2010.    |    2009.    |    2008.    |    2007.