ZA SVE PROGRAME OBVEZNA REZERVACIJA

INFO:
++385 31 445 445

Parkovi Hrvatske

Facebook

Get Adobe Flash player

Usvojite životinju

Posadi drvo

Kupite karte

Gdje smo?

Učestala paitanja


Donatori

Naši donatori


Međunarodna suradnja

Danube Parks

Danube Parks Connected

Vrste Kopačkog rita
No 1 No 2 No 3 No 4
Hrast lužnjak

Hrast lužnjak (Quercus robur L.)

je najplemenitije i najcjenjenije drvo naših krajeva. Može doseći visinu od 40 m, debljinu 2,5 m i starost 500 do 800 godina. Više »

       next

Crna roda

Crna Roda (Ciconia nigra L.)

je ptica selica koja u naše krajeve stiže u ožujku, a napušta ih u rujnu i listopadu. U gnijezdo polaže 4 do 6 jaja, a najčešće othrani dva mlada. Više »

       next

Obični jelen

Obični jelen (Cervus elaphus)

Kopački je rit jedno od najpoznatijih stanišnih područja običnog jelena. Važnu ulogu u dinamici kretanja populacije jelena imaju poplave. Više »

       next

Grimizni kaćun

Grimizni kaćun (Orchis purpurea Huds.)

je zeljasta trajnica s podzemnim stabljikama, gomoljima. Visine je 30 do 80 cm. Cvat joj je velik i upadljiv s mnogo cvjetova. Više »

       next

Vijesti

Potpisan ugovor o građenju za projekt Prezentacijsko edukacijski centar Tikveš

svi '19
14


Potpisan ugovor o građenju za projekt Prezentacijsko edukacijski centar Tikveš Potpisan ugovor o građenju za projekt Prezentacijsko edukacijski centar Tikveš
Europska Unija - Zajedno do fondova EU

U okviru projekta „Prezentacijsko edukacijski centar Tikveš“ iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014-2020“ Poziv KK.06.12.01.0009 Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima, završen je otvoreni postupak javne nabave za izvođenje građevinskih radova, a Ugovor za obnovu, adaptaciju, rekonstrukciju, gradnju i video nadzor Prezentacijsko edukacijskog centra Tikveš u vrijednosti 17.567.063,40 HRK potpisan je s tvrtkom TEH-GRADNJA d.o.o iz Zagreba. Rok za provedbu radova je 18 mjeseci.

Cycling the Danube u Kopačkom ritu

svi '19
11


Cycling the Danube u Kopačkom ritu Cycling the Danube u Kopačkom ritu Cycling the Danube u Kopačkom ritu Cycling the Danube u Kopačkom ritu

Od 2007. godine zaštićena područja uzduž Dunava i njegovih pritoka surađuju u okviru organizacije DANUBEPARKS – Danube river network of protected areas. Suradnja se provodi i kroz projekte Europske unije s ciljem zaštite, očuvanja, održavanja i promicanja prirodne i kulturne baštine u Dunavskoj regiji.

Projekt DANUBEparksCONNECTED uključuje aktivnost Cycling the Danube – putovanje kroz prirodna blaga uzduž Dunava, u okviru koje će biciklist Jovan Eraković proći biciklom put od 3000 km kroz 10 dunavskih zemalja i 17 zaštićenih prirodnih područja u svrhu njihova upoznavanja i promocije cikloturizma u Podunavlju.

G. Jovan stigao je u Kopački rit u subotu, 11.05.2019., a ovdje su mu se pridružili članovi BK Kotrljaneri iz Osijeka i Udruge biciklista Baranje u zajedničkom obilasku Parka. Ovo je također bila prilika čuti od bicikliste Jovana o njegovom iskustvu putovanja biciklom, kao i o dojmovima koje je stekao o posjećenim zaštićenim područjima.

Kopački rit i Vina Belje predstavili zajedničku ulaznicu za posjetitelje

tra '19
02


Kopački rit i Vina Belje predstavili zajedničku ulaznicu za posjetitelje Kopački rit i Vina Belje predstavili zajedničku ulaznicu za posjetitelje

Na samom početku nove turističke sezone u Baranji, u suradnji s tvrtkom Vina Belje predstavili smo novu atraktivnu ponudu za posjetitelje: kombiniranu ulaznicu 2 u 1 koja obuhvaća izlet brodom u Parku i obilazak starog vinskog podruma Belje u Kneževim vinogradima. Ulaznica 2 u 1 omogućuje posjetiteljima povoljniju kupnju za dvije atraktivne turističke ponude, što je jedan od koraka dodatnog objedinjavanja ponude i jačanja Baranje kao poželjne turističke destinacije. Sve prednosti ovog projekta, kao i planove za buduću suradnju predstavili su Ljiljana Vajda-Mlinaček, direktorica sektora marketinga, turizma i korporativnih komunikacija tvrtke Belje i ravnatelj JUPP Kopački rit, dr.sc. Tomislav Bogdanović, a podršku projektu dao je i pomoćnik župana OBŽ, Goran Ivanović, naglasivši da su prirodne ljepote, gastronomija i enologija dobitna kombinacija za razvoj kontinentalnog turizma u Baranji.

Koliko ste nacionalnih parkova i parkova prirode posjetili do sada?

ožu '19
11


Camping near parks in croatia logo CAMPINGinPARKS biciklist u prirodi campingINparks Telaščica CAMPINGinPARKSeu slap

Hrvatska ima 8 nacionalnih parkova, 11 parkova prirode i veliki broj prirodnih rezervata. Velika većina nas je posjetila barem jedan dio od tog neprocjenjivog prirodnog bogatstva. Međutim, postavlja se pitanje koliko ste istinski doživjeli te zaštićene prirodne oaze? Ne samo kao redovni posjetitelj, nego gledajući buđenje ili smirivanje prirode sa izlaskom ili zalaskom sunca? Koliko ste duboko osjetili okuse, mirise i zvukove prirode u proljeće, ljeto, jesen ili zimu? Kojim ste se aktivnostima bavili u parkovima prirode i nacionalnim parkovima?

Obično je odgovor i opravdanje da živimo jako ubrzano, da život jednostavno prolazi pokraj nas, i da za sve te lijepe i poželjne doživljaje nemamo dovoljno ili novaca ili vremena ili...

CAMPING near PARKS in CROATIA je projekt koji spaja nacionalne parkove i parkove prirode sa aktivnostima i pristupačnim smještajem na kamp parcelama ili u mobilnim kućicama u neposrednoj blizini netaknute prirode parkova.

KARTU PRIRODNIH LJEPOTA HRVATSKE, kao i sve bitne informacije o parkovima i kampovima u blizini parkova, možete pronaći na www.CAMPINGinPARKS.eu i u pripadajućoj brošuri.

Istinski doživite prirodu. Budite aktivni u bilo koje doba godine. Osjetite okuse, mirise, zvukove i promjene u prirodi. Spavajte zagrljeni sa prirodom i probudite prirodu u sebi!

Otvoreni dan projekta "Prezentacijsko edukacijski centar Tikveš"

stu '18
22


Otvoreni dan projekta Prezentacijsko edukacijski centar Tikveš Otvoreni dan projekta Prezentacijsko edukacijski centar Tikveš Otvoreni dan projekta Prezentacijsko edukacijski centar Tikveš Otvoreni dan projekta Prezentacijsko edukacijski centar Tikveš
Europska Unija - Zajedno do fondova EU

U kompleksu dvoraca Tikveš, održan je 1. otvoreni dan projekta Prezentacijsko edukacijski centar Tikveš, koji sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Naši gosti bili su učenici 8-ih razreda OŠ Bilje s nastavnicama Herijetom Dodik i Nikolinom Rebrina Marinov, a kroz bogatu povijest Tikveša provela ih je, na njihovo iznenađenje, „osobno“ nadvojvotkinja Isabella von Habsburg. U novom Prezentacijsko edukacijskom centru Tikveš bit će interpretirana ponajprije prirodna baština Kopačkog rita, ali će posebno mjesto zauzimati i likovi osoba koje su svojim boravkom obilježile jedno razdoblje. Isabella von Habsburg bila je jedna od prvih žena fotografa uopće, a njene fotografije vrijedan su dokument života u ovom području na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće.

Na 1.otvorenom danu predstavljene su projektne aktivnosti i planovi realizacije projekta. Projektnom timu pridružile su se 3 nove djelatnice koje rade na administrativnim pripremama i planiranju brojnih projektnih aktivnosti. U okviru aktivnosti, izvršen je postupak javne nabave za promotivni materijal, redizajn web stranice i snimanje filma za praćenje projekta, a u postupku je i proces javne nabave za izvođenje radova. Također je provedena javna nabava i već ugovorena kontrola postupka implementacije likovnog postava Tikveš. Početak građevinskih radova predviđa se za proljeće 2019. godine.

Čudesna seoba ptica

lis '18
15


Čudesna seoba ptica Čudesna seoba ptica Čudesna seoba ptica Čudesna seoba ptica

U petak, 12.10.2018.u Parku je obilježen Svjetski dan ptica selica. Naši gosti bili su mali prijatelji parka iz dječjeg vrtića u Kopačevu s tetom Ilonkom i učenici 6. razreda iz OŠ Bilje s nastavnicom Herijetom Dodik. Članovi Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode (HDZPP) održali su predavanje Čudesna seoba ptica i upoznali djecu s tehnikom prstenovanja ptica i zašto je prstenovanje ptica važno. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana ptica selica je „Ujedinimo naše glasove za zaštitu ptica“. Posebno se upozorava na opasnosti s kojima se susreću ptice selice tijekom migracija: gubitak staništa, ilegalni lov, sudar s električnim vodovima i onečišćenje i trovanje. Za brojne ptice selice, očuvana priroda Kopačkog rita s obiljem hrane predstavlja mirno mjesto za odmor na njihovom dugom putu u toplije krajeve.

7. Simpozij s međunarodnim sudjelovanjem "Kopački rit jučer, danas, sutra"

srp '18
03


Kopački rit jučer, danas, sutra Kopački rit jučer, danas, sutra Kopački rit jučer, danas, sutra Kopački rit jučer, danas, sutra

7. Simpozij s međunarodnim sudjelovanjem „Kopački rit jučer, danas, sutra 2018“, održan je u Parku prirode Kopački rit 27. i 28. rujna 2018. godine, u Kompleksu Dvoraca Tikveš. Na simpoziju su predstavljena istraživanja u Parku ili obrađene teme s područja zaštite prirodne i kulturne baštine te održivog korištenja prirodnih resursa, a koje se dotiču šireg prostora Baranje i Istočne Hrvatske ili općenito zaštite prirode i okoliša.

Simpozij su organizirali: Javna ustanova „Park prirode Kopački rit“, Javna ustanova Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti i Odjel za biologiju, sastavnice Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Međunarodnu potporu organizaciji simpozija dali su međunarodna udruga zaštićenih područja uz rijeku Dunav (DANUBEPARKS) i međunarodna znanstvena udruga Balkan Environmental Association (B.E.N.A.).

Tijekom dvodnevnog trajanja simpozija, 27. i 28. rujna 2018., održana su 42 izlaganja, 19 usmenih i 23 posterska. Statistika pokazuje da je na simpoziju, koji je započeo 2012. godine, do danas održano ukupno 195 izlaganja. To potvrđuje postojanje stalnog interesa znanstvene i stručne zajednice, javnih ustanova koje djeluju u zaštiti prirode, okoliša i zdravstvu, stručnih udruga i saveza, kao i šire javnosti, za sudjelovanjem i predstavljanjem postignuća provedenih istraživanja i projektnih aktivnosti.

Iako je simpozij prema naslovu tematski usmjeren na bioraznolikost, ekologiju i stanje okoliša u Parku prirode „Kopački rit“, promiče i multidisciplinarni pristup u obradi tema iz obrazovanja, povijesti, jezikoslovlja, turizma i održivog razvoja, a radu simpozija se pridružuju znanstvenici i stručnjaci iz inozemstva.

Vjerni pokrovitelji simpozija su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Privredna banka Zagreb d.d., Osječko-baranjska izdavačka kuća Alfa d.d. Zagreb koji su prepoznali značenje simpozija za društvenu zajednicu.

Početna konferencija projekta "Prezentacijsko edukacijski centar Tikveš"

srp '18
03


Početna konferencija projekta Početna konferencija projekta Početna konferencija projekta Početna konferencija projekta
Europska Unija - Zajedno do fondova EU

U sjevernom dijelu Parka prirode Kopački rit, u kompleksu dvoraca Tikveš održana je 3.7.2018. godine početna konferencija projekta „Prezentacijsko edukacijski centar Tikveš“. Ovom prilikom projekt je predstavljen gostima, suradnicima i široj javnosti.

Nakon uvodnih riječi ravnatelja Ustanove, dr.sc. Tomislava Bpgdanovića, Projekt je predstavila voditeljica projekta, gđa Vesna Hrvojević, a riječi potpore i želje za uspješnu provedbu uputili su i načelnik općine Bilje, g. Željko Cickaj, dožupan Osječko-baranjske županije, g. Goran Ivanović, kao i pomoćnica ministra turizma, gđa Snježana Brzica.

Projekt se financira sredstvima iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, poziv KK.06.1.2.01 – Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode.

Ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose 51.585.554,20 kn, od čega 85% financira Europska unija (43.847.721,07 kn), a 15% su Javna sredstva (7.737.833,13 kn).

Provedba projekta predviđena je do 2021. godine.

Dvorci kompleksa Tikveš, koje su krajem 19. stoljeća izgradili članovi Teschenske loze obitelji Habsburg: Novi dvorac s Aneksom i Stari dvorac, ovim će se projektom obnoviti i prenamijeniti u suvremen i interaktivan izložbeni postav, gdje će se na zabavan i interaktivan način interpretirati prirodna baština Parka kao i bogata kulturno povijesna baština.

Volonterska akcija povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Kopačkom ritu

svi '18
22


Volonterska akcija povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Kopačkom ritu Volonterska akcija povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Kopačkom ritu

Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u RH obilježen je u Kopačkom ritu volonterskom akcijom čišćenja parka na području uz Vemeljski dunavac (pokraj crpne stanice Tikveš). Radi se o ribolovnoj zoni parka u sjevernom dijelu parka, koju posjećuje veliki broj posjetitelja.

Volonteri - učenici 2. razreda Prirodoslovne gimnazije „Ruđer Bošković“ Osijek, profesori, studenti i alumni Odjela za Biologiju iz Osijeka, lokalni ribiči te zaposlenici parka već su ujutro stigli na lokaciju. Nakon što su se opremili rukavicama i vrećama za skupljanje smeća, podijeljeni su u više manjih grupa volontera. Volonteri su prošli sva područja uz vodu, kao i šumske dijelove.

Volontersku akciju pratila je i ekipa slovenske nacionalne televizije, koja radi emisiju o zanimljivim područjima i projektima u Podunavlju.

Cijela akcija provedena je u dobrom raspoloženju, a svi sudionici pokazali su inicijativu i veliku želju da se područje očisti. Ovo je 2. volonterska akcija u okviru projekta DANUBEparksCONNECTED (Interreg Danube Transnational Programme) kojom se želi skrenuti pozornost i na inicijativu uspostave mreže „divljih otoka“ kroz cijeli tok Dunava. „Divlji otoci“ su otoci na Dunavu na kojima nema ili je zanemariv ljudski utjecaj i djelovanje i važni su za očuvanje bioraznolikosti.

Održana početna konferencija "Projekta izgradnje turističkog pristaništa Sakadaš u Parku prirode Kopački rit"

svi '18
18


Koncept pristaništa Europska Unija - Zajedno do fondova EU

U petak, 18.05.2018. s početkom u 11h na Prijemnom centru parka u Kopačevu održana je Početna konferencija „Projekta izgradnje turističkog pristaništa Sakadaš u PP Kopački rit“.

Uz nazočnost brojnih gostiju i suradnika, projekt je predstavljen javnosti.

Nakon uvodnih riječi ravnatelja Ustanove, dr.sc. Tomislava Bogdanovića, projekt su predstavili Vesna Hrvojević, rukovoditeljica Odsjeka tajništva Ustanove i kolega Dražen Pašuld, voditelj projekta.

Projekt izgradnje pristaništa na jezeru Sakadaš u Parku prirode Kopački rit financira se sredstvima iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, iz Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, poziv KK.06.12.01.0008 - Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode.

Ugovor o dodjeli sredstava između JUPP Kopački rit, SAFU-a i Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova potpisan je 05. listopada 2017. godine. Ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose 11.014.407,14 kn, od toga

  • 85% financira Europska unija 9.362.246,06 kn
  • 15% javna sredstva - 1.652.161,08 kn, a od toga:
  • 10% Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost,
  • 5% Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Provedba projekta predviđena je do 2021. godine.

Osnovni ciljevi ovog projekta su: povećanje broja posjetitelja educiranih o prirodnoj baštini PP Kopački rit, izgradnja i opremanje nove posjetiteljske infrastrukture unutar PP Kopački rit, novo pristanište s pontonskim sistemom koji se prilagođava vodostaju područja i osiguravanje bolje dostupnosti posjetiteljskim sadržajima unutar PP Kopački rit, omogućen pristup osobama s invaliditetom i porast broja posjeta. Iz projekta će biti financirana također nabava turističkog broda i 4 čamca na solarni pogon, koji će, zbog svog tihog kretanja i neškodljivosti za okoliš, bitno unaprijediti doživljaj prirodnih vrijednosti parka.

U okviru projekta bit će također osmišljeni i razvijeni edukativni programi za različite skupine učenika i posjetitelja i i izrađena studija upravljanja posjetiteljima.

Nakon predstavljanja projekta, skupu se obratila gđa Tatjana Roth, pročelnica Upravnog odjela za kontinentalni turizam OBŽ, koja je naglasila važnost razvoja kontinentalnog turizma u županiji, a projekti kao ovaj direktno utječu na poboljšanje ponude i veću turističku atraktivnost Osječko-baranjske županije. Načelnik općine Bilje, općine Kopačkog rita, g. Željko Cickaj pozdravio je početak projekta gradnje novog pristaništa, jer ponuda u parku čini cjelinu s drugim turističkim sadržajima općine Bilje.

Nakon prezentacije, gosti su obišli lokaciju projekta na jezeru Sakadaš, a KUD Bilje je u glazbeno- plesnom programu predstavio dio bogate baranjske baštine.

Svjetski dan voda

ožu '18
22


Svjetski dan voda 2018 Svjetski dan voda 2018 Svjetski dan voda 2018

Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda 2018. godine s temom Priroda za vodu i sloganom Odgovor je u prirodi u Kopačkom ritu 22.3.2018. u Domu kulture u selu Kopačevo održan je prigodni program u zajedničkoj organizaciji PP Kopački rit i Hrvatskih voda. U okviru programa, Hrvatske vode su prezentirale dječje radove osnovnih škola na temu Priroda za vodu i podijelili nagrade za sedam najboljih dječjih radova u natječaju „Najmlađi za vode Hrvatske 2017. – 2018.“ Nagrađeni učenici i njihovi mentori stigli su u Kopački rit iz škola širom Hrvatske, a pridružili su im se i učenici OŠ Bilje, OŠ Lug i OŠ Kopačevo.

Biolog Adrijana Baković je održala kratko predavanje o važnosti voda za Kopački rit te je izvedena zanimljiva interaktivna predstava “Voda je život” u organizaciji kazališta „Daska“ iz Siska, a maskota Hrvatskih voda, kornjača Hrvoje uveseljavao je sve prisutne. U Prijemnom centru Kopačevo učenici i mentori imali su priliku upoznati se s parkom prirode kroz edukativni kratkometražni film te obilazak područja vlakićem i vožnjom brodom. Unatoč hladnoći koja je gotovo neuobičajena za ovo godišnje doba, toplina susreta, druženja i zahvalnosti prevladala je u riječima i srcima mališana i mentora.

Župan Ivan Anušić u posjetu Parku

velj '18
21


Zupan Ivan Anusic u posjetu Parku Zupan Ivan Anusic u posjetu Parku Zupan Ivan Anusic u posjetu Parku Zupan Ivan Anusic u posjetu Parku

Prilikom posjeta Parku, župan Osječko-baranjske županije, Ivan Anušić istaknuo je važnost projekta Naturavita, ukupne vrijednosti oko 400 milijuna kuna, koji je jedan od aktualnih projekata koji se pripremaju ili provode na području Kopačkog rita, a najvećim dijelom financiraju iz fondova Europske unije. Milijunska ulaganja rezultat su sustavne pripreme projekata sinergijskog djelovanja Hrvatskih šuma, Hrvatskih voda, Osječko-baranjske županije, Javne ustanove Park prirode Kopački rit i Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije. O tim aktualnostima na konferenciji za novinare, govorili su župan Ivan Anušić, ravnatelj JU Park prirode Kopački rit dr. sc. Tomislav Bogdanović i ravnatelj Agencije Davor Mikulić.

- Kopački rit ima središnje mjesto u turističkoj strategiji Osječko-baranjske županije jer je područje kakvo ne postoji nigdje dalje u Europi. Ono se s pravnom naziva „Europska Amazona“, a našim zajedničkim projektima i aktivnostima želimo ga ponuditi turistima kao top destinaciju prirodne baštine i bogatstava. U svim projektima sudjeluje Županija, a sigurni smo da će se vrlo brzo pokazati pomaci i rezultati u Kopačkom ritu - rekao je župan Anušić.

Svjetski dan vlažnih staništa

velj '18
02


Svjetski dan vlažnih staništa Svjetski dan vlažnih staništa Svjetski dan vlažnih staništa

Svjetski dan vlažnih staništa obilježen je u Parku u suradnji s J.U. Agencijom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području OBŽ i s članovima HGSS Stanice Osijek. U Parku je već ranije ustanovljena Obavještajna točka HGSS Stanice Osijek, a sada je, između Agencije i HGSS Stanice Osijek potpisan Ugovor o suradnji i donaciji, kojim je Agencija donirala opremu za Obavještajnu točku HGSS-a u Kopačkom ritu radi bržeg i efikasnijeg pružanja prve pomoći na terenu. HGSS će, sa svoje strane, Agenciji pružiti pomoć u ljudstvu i opremi za monitoringe, kao i u obučavanju Službe Čuvara Prirode iz djelokruga spašavanja.

Ovom prilikom medicinski tim HGSS-a: dr Dario Švajda iz Požege i dr. Branka Bardak i Marijan Bašić, mag.med.techn. iz Slavonskog Broda, održao je vježbu iz pružanja prve pomoći u vanurbanim uvjetima u kojoj su aktivno sudjelovali svi zaposlenici Parka i Agencije. Ove aktivnosti omogućiti će posjetiteljima sigurniji i bezbrižniji boravak u prirodi i uživanje u ljepotama Parka.

Zimsko prebrojavanje ptica

sij '18
26


Zimsko prebrojavanje ptica

Stručna služba Parka u siječnju redovito obavlja zimsko prebrojavanje ptica. Prebrojavanje se obavlja na području cijelog parka: u posebnom zoološkom rezervatu, uz rijeke Dunav i Dravu, na području Vemeljskog Dunavca, kanala Čarna, na bari Semenča i po nasipima i poljoprivrednim površinama. Ovu godinu obilježava iznadprosječno visoki vodostaj i neuobičajeno toplo vrijeme, a rezultati prebrojavanja bit će objavljeni početkom veljače. Aktivnostima prebrojavanja pridružili su se članovi Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode i Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima OBŽ.

Sretni praznici!

pro '17
22


Sretni praznici

DANUBEparksCONNECTED PROJEKT - Prvi godišnji pregled rezultata

stu '17
20


Danube Parks Connected Logo DANUBEparksCONNECTED PROJEKT - Prvi godišnji pregled rezultata DANUBEparksCONNECTED PROJEKT - Prvi godišnji pregled rezultata DANUBEparksCONNECTED PROJEKT - Prvi godišnji pregled rezultata

Od 14. do 16. studenog 2017. održan je prvi godišnji pregled rezultata u okviru projekta DANUBEparksCONNECTED u organizaciji domaćina iz parka prirode Rusenski Lom u Bugarskoj. Na skupu, na kojem je, osim predstavnika svih projektnih partnera, bio nazočan i projektni kontrolor Gusztav Csomor, predstavljeni su prvi rezultati i iskustva provedbe projekta: prva inventura divljih otoka, skupljanje GIS podataka za suhe travnjake, utvrđivanje indikatora za ekološku povezanost duž Dunava, prezentacija prvih mapa koje se odnose na koridor poplavnih šuma. Bila je ovo prilika da se analiziraju dosadašnje aktivnosti i nastavi s provedbom projekta uz novi podsticaj.

Blagdan Svih svetih i zimsko radno vrijeme

lis '17
31


Blagdan Svih svetih i zimsko radno vrijeme

Prijemni centar Parka u Kopačevu bit će zatvoren u srijedu, 1.11.2017. na blagdan Svih svetih. Također, od četvrtka, 2.11.2017., Prijemni centar Parka radi po zimskom radnom vremenu: od 8h do 16h.

Volonterska akcija u Parku

lis '17
18


Danube Parks Connected Logo DANUBEparksCONNECTED Volonterska akcija u parku DANUBEparksCONNECTED Volonterska akcija u parku DANUBEparksCONNECTED Volonterska akcija u parku

U okviru projekta DANUBEparksCONNECTED održana je 13. listopada 2017. Volonterska akcija čišćenja i uređivanja poučne staze STARI BRIJEST. U suradnji s Volonterskim centrom Osijek u akciji su sudjelovali učenici Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđer Bošković Osijek kao i djelatnici JUPP Kopački rit. Tijekom akcije, livada kroz koju prolazi poučna staza očišćena je od krupnog otpada, a s ostatka šumskog dijela staze uklonjeno je granje i sada je u cijelosti prohodna i atraktivna za posjetitelje

Potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava

lis '17
10


Potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava Potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava Potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava

U Vladi Republike Hrvatske, 05. listopada 2017., potpisani su ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava unutar Poziva na dostavu projektnih prijedloga Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode, u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“

Među potpisanim ugovorima su i ugovori za dva vrijedna projekta JUPP Kopački rit:

Prezentacijsko edukacijski centar Tikveš
Projektom će se obnoviti i prenamijeniti postojeći kompleks dvoraca Tikveš u Prezentacijsko-edukacijski centar kojem je cilj valorizirati prirodnu baštinu Parka prirode Kopački rit. Kroz modernizaciju posjetiteljsko-edukativnih sadržaja i programa će se revitalizirati jedan od najvećih potencijala Parka.

Ukupno prihvatljivi troškovi projekta iznose 51.585.554,20 kn

Projekt izgradnje turističkog pristaništa Sakadaš u Parku prirode Kopački rit
Projektom izgradnje nove infrastrukture Pristaništa i razvojem novih edukativnih sadržaja omogućiti ćemo veću fluktuaciju posjetitelja dok će nabava novog izletničkog elektrobroda i čamaca na solarni pogon pružiti posjetiteljima potpuno novi doživljaj flore i faune u Parku Prirode Kopački rit.

Ukupno prihvatljivi troškovi projekta iznose 11.014.407,14 kn.

Ugovori su potpisani između JUPP Kopački rit, SAFU-a i Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova, a njihova provedba predviđena je do 2021. godine.

DANUBEparksCONNECTED projekt

srp '17
01


DANUBEparksCONNECTED projekt DANUBEparksCONNECTED projekt DANUBEparksCONNECTED projekt DANUBEparksCONNECTED projekt

Od 28.lipnja do 01.srpnja 2017. U Parku prirode Kopački rit održana je radionica i sastanak projektnih partnera te prvi dan volontera u sklopu DANUBEparksCONNECTED projekta.

Sudjelovalo je 15 projektnih partnera sa 50 sudionika iz 9 dunavskih zemalja, a predavanja su održali i stručnjaci iz BirdLife Austria i Prof.Schaller UmweltConsult-a. Na radionici se raspravljalo o četiri radna paketa koja se obavljaju u sklopu projekta: suhim staništima, šumskim koridorima i stradavanju ptica na dalekovodima  te dodatno o radu s volonterima u zaštićenim područjima.

Također je bio održan i sastanak Nadzornog odbora projekta koji čine ravnatelji zaštićenih područja te volonterska akcija popravljanja drvoreda voćkarica. U organizaciji dana volontera u projektu pridružio se i  DunavArt festival. Tom prigodom, projektni partneri su pripremali riblje paprikaše tradicionalne za njihovo područje, te su na taj način simbolično obilježili 10 godina od osnivanja DANUBEPARKS mreže.

Novi brod Labud stigao u Park

lip '17
29


Porinuće broda Labud Porinuće broda Labud

Na Međunarodni dan Dunava, 29.6.2017. svečano je porinut naš novi brod na električni pogon Labud. Ovo je prvi brod u parku koji ima foto-naponske panele za dopunjavanje baterija. Brod je financiran sredstvima darovnice Globalnog fonda za okoliš (GEF) te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU). Investicija je realizirana kroz projekt PARCS kojeg provode Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), izvođač radova je bila tvrtka Metalac PNT d.o.o. iz Bedekovčine. Porinuću je bio nazočan i g. Igor Kreitmeyer pomoćnik ministra iz Uprave za zaštitu prirode Ministarstva zaštite okoliša i energetike, a kuma broda je gđa Valentina Futač, voditeljica projekta PARCS, Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP).

2. Tjedan parkova Hrvatske

svi '17
30


2. Tjedan parkova Hrvatske 2. Tjedan parkova Hrvatske 2. Tjedan parkova Hrvatske 2. Tjedan parkova Hrvatske

Od 20. do 28.5.2017. obilježen je 2. Tjedan parkova Hrvatske kao i dani važni za zaštitu prirode: Dan Nature 2000, Dan zaštite prirode RH i Međunarodni dan biološke raznolikosti te Europski dan parkova.

Po očuvanoj prirodi Hrvatska je jedna od najbogatijih zemalja, a 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode, objedinjenih pod brend Parkovi Hrvatske, najprepoznatljivija su zaštićena područja. Kako bi podigli svijest građana o važnosti očuvane prirode i bioraznolikosti, održivom turizmu te učinkovitom upravljanju posjećivanjem parkova, u svim parkovima održano je više od 50 događanja: predavanja, izložbe, sportski događaji, radionice i drugi edukativno-zabavni programi.

Ministar Dobrović u posjeti Kopačkom Ritu

ožu '17
23


Ministar Dobrović u posjeti Kopačkom Ritu Ministar Dobrović u posjeti Kopačkom Ritu

Na Svjetski dan voda, 22.3., ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović sa suradnicima Igorom Kreitmeyerom, pomoćnikom ministra za zaštitu prirode i Mario Josićem, voditeljem NIP-a posjetio je Park prirode Kopački rit.

Damir Opačić, ravnatelj Parka, upoznao je ministra i suradnike sa trenutnim aktivnostima u Parku. Park je u proteklih nekoliko godina realizirao velike kapitalne projekte financirane iz sredstava EU fondova, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, NIP-a, Ministarstva turizma i UNDP-a.

Ulaganja se ponajprije odnose na obnovu i proširenje Prijemnog centra u Kopačevu, koji je bogatiji za novu zgradu recepcije, zanimljivu i modernu multimedijalnu izložbu o flori i fauni Parka, otvoreni višenamjenski paviljon, dječje igralište kao i već poznatu i omiljenu, drvenu Šetnicu bijelog lopoča preko jezera Mali Sakadaš u dužini 2550 m. U procesu izgradnje je još jedan brod za posjetitelje na elektro pogon čije se porinuće očekuje u svibnju ove godine.

Park je prošle godine zabilježio rekordno povećanje broja posjetitelja, što je najbolji pokazatelj da su ulaganja u infrastrukturu bitno obogatila ponudu Parka i da su posjetitelji to prepoznali.

U sljedećim mjesecima očekuje se prihvaćanje financiranja još 2 kapitalna projekta iz EU fondova i to Prezentacijsko edukacijski centar Tikveš i Pristanište na jezeru Veliki Sakadaš.

Ministar je izrazio zadovoljstvo postignutim kao i velikim potencijalom koji ima Kopački rit.

U obilasku, ministar se susreo sa zaposlenicima Parka, a potom u pratnji djelatnika Službe čuvara prirode obišao i najvrjedniji dio Parka, Posebni zoološki rezervat.

Predstavnici lokalne zajednice u Parku

ožu '17
21


Predstavnici lokalne zajednice u Parku

Predstavnici Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF) održali su u sklopu Projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ radionicu pod nazivom Povezivanje lokalnih zajednica i zaštićenih područja. Radionici su se odazvali predstavnici lokalne vlasti, korisnika prostora u parku, turističkih subjekata kao i predstavnici znanstvenih institucija i udruga s kojima Park surađuje. Cilj radionice je uz pomoć metodologije prikupiti informacije o suradnji zaštićenih područja i lokalnih zajednice, te na osnovu rezultata razviti preporuke za svako pojedino zaštićeno područje.

Parkovi Hrvatske na sajmu Place2Go

ožu '17
15


Parkovi Hrvatske na sajmu Place2Go

Posjetitelji međunarodnog sajma turizma Place2Go, koji će se održati od 17. do 19. ožujka u Areni Zagreb, i ove će godine moći uživati u ljepotama hrvatskih zaštićenih područja. Na interaktivnom štandu brenda Parkovi Hrvatske 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode predstavit će svoje vrijednosti, programe i atrakcije, a njihovi djelatnici posjetitelje će podsjetiti na važnost očuvanja prirode.

Brend Parkovi Hrvatske pokrenut je 2014. godine s ciljem promocije svih hrvatskih nacionalnih i parkova prirode, koji su najprepoznatljivija i najposjećenija nacionalna zaštićena područja. Uz to, parkovi su i glavni stupovi očuvanja prirode i bioraznolikosti, pametnog korištenja i održivog razvoja dragocjenih prirodnih resursa te su nositelji ekonomskog razvoja lokalnih područja u kojima se nalaze.

Do sada su u okviru brenda Parkovi Hrvatske pokrenuti webportal www.parkovihrvatske.hr te profili na društvenim mrežama Facebook i Instagram, a uskoro će biti dostupna i mobilna aplikacija kao i mogućnost kupnje ulaznica za parkove putem webshopa.

Vidimo se u Areni Zagreb od 17. do 19. ožujka.

Više informacija o međunarodnom sajmu turizma Place2Go dostupno je na www.place2go.org.

Obilježen je svjetski dan vlažnih staništa

velj '17
3


Svjetski dan vlažnih staništa Svjetski dan vlažnih staništa Svjetski dan vlažnih staništa Svjetski dan vlažnih staništa

Ove godine je Javna ustanova Park prirode Kopački rit pripremio nešto drugačiji program u odnosu na prethodne godine. U suradnji sa šestim razredima iz OŠ Bilje i HGSS-om smo na vrlo poučan i zanimljiv način obilježili ovaj dan. S obzirom da je ovogodišnja tema „Uloga vlažnih staništa u borbi protiv katastrofa“, članovi HGSS-a iz cijele Hrvatske su prezentirali pokaznu vježbu spašavanja iz leda kao i tehnike izvlačenja i samoizvlačenja iz ledene vode jezera Sakadaš. Kako je Ramsar ove godine raspisao natječaj pod nazivom "Wetland Photo Contest", učenici su prezentirali svoje najljepše fotografije iz Kopačkog rita uz prigodne stihove, glazbu i nastup. Još jednom smo kroz razne aktivnosti htjeli ukazati na ulogu i važnost vlažnih staništa u zemlji i svijetu.

Zima u Kopačkom ritu

pro '16
19


Zima u Kopačkom ritu Zima u Kopačkom ritu

Kopački rit očarava u svako godišnje doba, pa i tijekom cijele zime posjetitelji imaju mogućnost obilaska parka u grijanom vlakiću uz našeg stručnog vodiča.

Redovne vožnje su radnim danom u 11h, a vikendom u 11.00h i 14.00h ili prema najavi za grupe.

Cijena obilaska vlakićem je 40,00 kn za sve posjetitelje, a rezervacija se može izvršiti svakim danom od 8:00 do 16:00 sati na broj telefona 031 445 445.

U program su uključeni i sadržaji Prijemnog centra Kopačevo: video prezentacija, posjet multimedijalnoj izložbi i šetnja drvenom šetnicom.

(Izuzetak su Božić, 25.12.2016. i Nova Godina, 1.1.2017. kada će Park biti zatvoren za posjetitelje)

Obilježena Međunarodna noć šišmiša u Kopačkom ritu

ruj '16
12


Međunarodna noć šišmiša Međunarodna noć šišmiša Međunarodna noć šišmiša

U petak, 26.08.2016., Park prirode Kopački rit se pridružio obilježavanju Međunarodne noći šišmiša, kao i mnogi drugi parkovi u Hrvatskoj. Posjetitelji, a posebno oni najmlađi, su na zabavan način uz ples i pjesmu mogli nešto novo i zanimljivo naučiti o načinu života, ishrani i važnosti šišmiša.

HGSS čuva posjetitelje i u ravničarskoj močvari Kopačkoga rita

kol '16
8


HGSS HGSS HGSS HGSS

Obavještajna točka HGSS Stanice Osijek uspostavljena je na Prijemnom centru Parka u Kopačevu kao rezultat višegodišnje suradnje HGSS Stanice Osijek i Parka prirode Kopački rit.

Uz postavljenu ploču Obavještajne točke HGSS, članovi HGSS Stanice Osijek demonstrirali su opremu koja se na toj točki nalazi u pripravnosti.

Uspostavom Obavještajne točke posjetitelji Parka dobivaju dodatnu zaštitu i mogu se osjećati posve sigurno u Parku prirode Kopački rit. Djelatnici Parka u svakom trenutku izravno su povezani s članovima HGSS Stanice Osijek te su i sami obučeni za pružanje efikasne prve pomoći.

Time je velika površina Parka prirode Kopački rit dobila potrebne preduvjete za istraživanja i uvijek ponovna otkrivanja.

Dan otvorenih vrata u Kopačkom ritu

lip '16
20


Dan otvorenih vrata u Kopačkom ritu

Već niz godina, u svim zemljama Dunavskog sliva brojnim festivalima uz rijeku, javnim skupovima, zabavnim i poučnim manifestacijama, 29. lipnja obilježava se Dan Dunava, skrećući pažnju javnosti da, unatoč kulturalnim razlikama, dijelimo želju i odgovornost zaštiti prirodna bogatstva Dunava i njegovih pritoka.

I Park prirode Kopački rit, mjesto gdje Dunav stvara jedno od najljepših i najočuvanijih močvarnih područja Europe, pridružuje se obilježavanju Dana Dunava.

U nedjelju, 26.6.2016. u vremenu od 9-17 h park širom otvara vrata svima koji žele upoznati Kopački rit, pa će toga dana cijena ulaznice za izlet brodom u trajanju od 45 minuta biti simboličnih 10,00 kuna po osobi, a brodovi će kretati sa pristaništa Veliki Sakadaš svakih pola sata. Ponuda se isključivo odnosi na pojedinačne posjetitelje, a ne na grupe.

Bogat program očekuje sve posjetitelje: radionice za djecu, jahanje ponija, eko vrtuljak, natjecanje u starim sportovima, GSS škola, sajam autohtonih tradicionalnih proizvoda i delicija naše regije. Posjetitelji mogu također posjetiti multimedijalnu izložbu i uživati na Šetnici bijelog lopoča.

Posjetite našu Facebook stranicu za sve ostale detalje.

Veselimo se Vašem dolasku u velikom broju!

Najava: Prvi Tjedan parkova Hrvatske od 21.-29.05.2016.

svi '16
24


S više od 40 različitih aktivnosti hrvatski nacionalni parkovi i parkovi prirode obilježit će Dan zaštite prirode RH, Međunarodni dan bioraznolikosti te Europski dan parkova.

U okviru brenda Parkovi Hrvatske, a u organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i prirode, 8 nacionalnih i 11 parkova prirode te UNDP-ovog projekta PARCS, od 21. do 29. svibnja obilježit će se prvi Tjedan parkova Hrvatske. Kroz tjedan dana hrvatski će parkovi brojnim zanimljivim događanjima za posjetitelje obilježiti i Dan zaštite prirode RH i Međunarodni dan bioraznolikosti 22. svibnja te Europski dan parkova 24. svibnja.

Po očuvanoj prirodi Hrvatska je, naime, jedna od najbogatijih zemalja pa se s pravom može reći kako je Hrvatska park Europe. Predavanja i natjecanja za učenike osnovnih škola, edukativne radionice, volonterski programi čišćenja okoliša i podmorja, predstavljanje ponuda lokalnih proizvođača autohtonih proizvoda te natjecateljske utrke samo su neke od aktivnosti kojima javne ustanove u sklopu Tjedna parkova Hrvatske žele pokazati lokalnom stanovništvu, ali i široj javnosti, kakvim sve prirodnim bogatstvima Hrvatska obiluje.

Park prirode Kopački rit u utorak, 24.5. za učenike osnovnih škola organizira ABC utrku, a svi sudionici i pojedinačni posjetitelji moći će iskoristiti promotivnu akciju za izlet brodom u sklopu programa Panorama Kopačkog rita.

Želja je organizatora da Tjedan parkova Hrvatske postane tradicionalna manifestacija kojom će 8 nacionalnih i 11 parkova prirode otvoriti glavni dio sezone. Više informacija o ovogodišnjem Tjednu parkova Hrvatske, kao i precizan raspored događanja dostupni su na www.parkovihrvatske.hr.

Kako bi se osiguralo učinkovitije upravljanje zaštićenim područjima, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), u partnerstvu s javnim ustanovama (nacionalnim parkovima i parkovima prirode) te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a uz financijsku podršku Globalnog fonda za okoliš (GEF) u iznosu od 27 milijuna kuna, pokrenuli su projekt Jačanja institucionalne i financijske održivosti nacionalnog sustava zaštićenih područja u Republici Hrvatskoj - PARCS. Pomaganjem očuvanju hrvatskih prirodnih vrijednosti i zaštitom bioraznolikosti projekt pomaže i u podizanju kvalitete življenja i svijesti o važnosti zaštićenih područja te doprinosi održivom razvoju. Više informacija o projektu PARCS dostupno je ovdje.

Projekt „Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku“

svi '16
18


Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku

U prostorima Nacionalne sveučilišne knjižnice u Zagrebu predstavljen je, u petak, 6.5.2016. projekt „Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku“ koji ima za cilj širu javnost upoznati s organizacijama i društvima uključenim u zaštitu i očuvanje naših prirodnih bogatstava kao važnog elementa hrvatske baštine.

U uvodnoj najavi projekta predstavljena su 4 zaštićena područja: NP Krka, NP Paklenica, NP Risnjak i Park prirode Kopački rit, i to preko prezentacija i otvorenjem izložbenih prostora u zgradi NSK. Ovi parkovi će tijekom cijele godine u sklopu projekta provoditi aktivnosti edukacije, predavanja i tematskih izložbi i na taj način predstaviti bogatu prirodnu baštinu i potaknuti korisnike da ih posjete, ali i ukazati na potrebu očuvanja prirodnih vrijednosti parkova.

Princ od Walesa posjetio Park prirode Kopački rit i Eko centar Zlatnu Gredu!

velj '16
03


Prince of Wales Prince of Wales Prince of Wales Prince of Wales

U utorak, 15. ožujka 2016. godine, Princ od Walesa, posjetio je Park prirode Kopački rit i Eko centar Zlatnu Gredu, koji su ujedno bili i domaćini događaja. Princ je pokazao velik interes za održivi razvoj i zaštitu prirode. Prezentirane su mu vrijednosti ovog zaštićenog područja, tradicionalni zanati i bogata gastronomija kojom je ujedno prikazan i suživot čovjeka s prirodom. Pored bogate prirodne baštine, cilj je bio pokazati i prezentirati mu kulturnu baštinu Baranje. Kako saznajemo od kolega iz Eko centra, u knjigu dojmova upisao je: "Želim vam puno uspjeha u zaštiti i obnovi vrijednih ekosustava..."

Obilježen Svjetski dan vlažnih staništa Obilježen Svjetski dan vlažnih staništa Obilježen Svjetski dan vlažnih staništa Obilježen Svjetski dan vlažnih staništa

Park prirode Kopački rit je u suradnji s OŠ Bilje obilježila Svjetski dan vlažnih staništa. Osnovna škola je eko škola koja aktivno sudjeluje u mnogim projektima i uvijek se rado pridružuje našim manifestacijama. Ovaj put su učenici šestih razreda posjetili Park i pripremili zanimljiv program o vlažnim staništima, djelatnici Parka predstavili su rezultate zimskog prebrojavanja ptica.

Zimsko prebrojavanje ptica

sij '16
18


Zimsko prebrojavanje ptica Zimsko prebrojavanje ptica Zimsko prebrojavanje ptica Zimsko prebrojavanje ptica

Tijekom proteklog tjedna, stručna služba PP Kopački rit je zajedno s vanjskim suradnicima, obilazila teren i zabilježila različite vrste ptica na različitim mjestima. Službeni rezultati će se objaviti 02.02. povodom Dana vlažnih staništa.

Nastavak suradnje između parka prirode Kopački Rit i udruge „Joga u svakodnevnom životu“

pro '15
02


Nastavak suradnje između parka prirode Kopački Rit i udruge Joga u svakodnevnom životu Nastavak suradnje između parka prirode Kopački Rit i udruge Joga u svakodnevnom životu Nastavak suradnje između parka prirode Kopački Rit i udruge Joga u svakodnevnom životu Nastavak suradnje između parka prirode Kopački Rit i udruge Joga u svakodnevnom životu

Plodonosna suradnja Parka prirode Kopački rit i udruge započela je prije godinu dana kada su u studenom 2014. članovi udruge "Joge u svakodnevnom životu“ sudjelovali u pošumljavanju Kopačkog rita donacijom za 350 sadnica divljih voćki. Ove godine je udruga donirala još 120 sadnica, ovaj put kultivirane sorte, koje se najvećim dijelom nalaze na otvorenim dijelovima prijemnog centra Parka prirode Kopački rit.
U subotu, 28.11.2015., su predstavnici udruge i Kopačkog rita svečano posadili jedno stablo kod otvorenog paviljona na prijemnom centru.

Ritska zima u novom ruhu!

stu '15
25


Ritska zima u novom ruhu Ritska zima u novom ruhu Ritska zima u novom ruhu Park prirode Kopački rit nudi nešto novo tijekom nadolazećih zimskih mjeseci. Ove zime, po prvi puta, Park je otvoren svakim danom od 8:00 do 16:00 sati. Ono što bi posebno istaknuli je izlet grijanim turističkim vlakom uz našeg stručnog vodiča. Cijena izleta je 40,00 kn po osobi i traje oko 2 sata. Izlet radnim danom počinje u 11:00 sati, a vikendom u 11:00 i u 14:00 sati uz prethodnu najavu.
Dođite i upoznajte Kopački rit u drugačijem svijetlu jer i zimi je on jednako zanimljiv i iznova oduševljava na svoj jedinstven način.

Rezervacije se mogu izvršiti osobno na recepciji ili na telefon 031 445 445.

RADNO VRIJEME

lis '15
29


Obavještavamo javnost da je od danas ukinuta zabrana ribolova u Parku prirode Kopački rit. Od 29.10.2015. se mogu kupiti godišnje i dnevne ribolovne dozvole isključivo na recepciji prijemnog centra Parka prirode Kopački rit od 08:00 do 16:00 sati izuzev na Vemeljskom Dunavcu, za koje vrijedi samo dnevna dozvola i može se kupiti na terenu. Godišnja dozvola u 2015. godini, koja vrijedi za sve ribolovne zone u Parku prirode (i Dunav) iznosi 400,00 kn, a dnevna dozvola iznosi 60,00 kn.
Detaljnije informacije se mogu dobiti osobno na recepciji ili na broju telefona 031 445 445.

Uprava JU Park prirode Kopački rit

RADNO VRIJEME

lis '15
26


Obavještavamo Vas da je od 26.10.2015. prijemni centar Kopačevo otvoren od 08:00 do 16:00 sati od ponedjeljka do nedjelje.

Zemlja bez granica putuje s pticama po Kopačkom Ritu

lis '15
16


Zemlja bez granica putuje s pticama po Kopačkom Ritu Zemlja bez granica putuje s pticama po Kopačkom Ritu Zemlja bez granica putuje s pticama po Kopačkom Ritu Zemlja bez granica putuje s pticama po Kopačkom Ritu

Dana 8. listopada 2015. godine, Javna ustanova Park prirode Kopački rit je u suradnji s udrugom Breza obilježila manifestaciju „Zemlja bez granica putuje s pticama po Kopačkom ritu“. Organizirane su razne radionice za izradu ptica, životinja, pinkleca i kipova kao i prezentacije namijenjene predškolcima i osnovnoškolcima.
Organizirala se i radionica hodanja na štulanja te penjanja na drvo uz pomoć konopa, kao i druge radionice poput izrade papirnih ptica-lutaka, izrade kipova od ilovače te izrada životinja od prirodnih materijala kao i snalaženje u prirodi uz pomoć „pinkleca na ramenu“.
Putovao se u mikro svijet te na konju, a predstavu „Stop“ i minijaturne lutke predstavio je mađarski Mikropodium i njezin osnivač Andras Lenart.
Svi su posjetitelji izradili i veliki natpis se pticama selicama zaželio sretan put u toplije krajeve.

Međunarodni simpozij Kopački Rit „Jučer, danas, sutra“

lis '15
16


Svjetski dan voda Javna ustanova Park prirode Kopački je prošlog četvrtka i petka, 01. i 02. listopada, po četvrti put organizirao Simpozij "Jučer, Danas, Sutra", ali ovaj put s međunarodnim sudjelovanjem. Simpoziju je prisustvovalo preko 70 stručnjaka koji su prezentirali svoje rezultate istraživanja s područja Parka i iz regije.
Simpozij je uspješno završen šetnjom novom šetnicom i plovidbom brodom.Zabrana ribolova u Parku prirode Kopački rit

ruj '15
22


Obavještavamo Vas da je temeljem usmenog Rješenja o privremenoj zabrani svih ribolovnih aktivnosti višeg inspektora zaštite prirode privremeno zabranjen ribolov na području Parka prirode Kopački rit.
Zabrana ribolova na područja Parka prirode Kopački rit provodit će se do ishođenja ribolovnog prava i ostvarenja svih uvjeta propisanih za obavljanje ribolova sukladno Zakonu o slatkovodnom ribarstvu (NN 106/01, 7/03, 174/04, 10/05 i 14/14)

Međunarodna noć šišmiša

kol '15
31


Međunarodna noć šišmiša Međunarodna noć šišmiša Međunarodna noć šišmiša Međunarodna noć šišmiša

Javna ustanova Park prirode Kopački rit i ove godine je obilježio Međunarodnu noć šišmiša u sklopu programa „Zemlja bez granica“, kojeg je organizirala Udruga Breza na vijencu Ivana Meštrovića u Osijeku u petak 28.08.2015.
Velika je bila posjećenost te manifestacije, a djeca su sudjelovala u raznim radionicama među kojima su naučila kako se izrađuje maska u obliku šišmiša i kako se šišmiš kreće u prostoru koristeći se isključivo sluhom. Veliki se interes se pokazao za turističkim vlakom koji je za vrijeme trajanja manifestacije vozio po gradu. Za vrijeme vožnje su se posjetitelji informirali o važnosti šišmiša za eko sustav, čime se hrane, kako se kreću i sl. kao i o programima koje se pripremaju za nadolazeću školsku godinu.

Obilježen dan otvorenih vrata u kopačkom ritu

srp '15
08


Obilježen dan otvorenih vrata Obilježen dan otvorenih vrata Obilježen dan otvorenih vrata Obilježen dan otvorenih vrata

Dana 12. srpnja 2015. godine, Kopački rit je obilježio „Dan otvorenih vrata“ kojim je otvoren novi prijemni centar i šetnica. Posjetiteljima je na raspolaganju bio raznolik kulturno-umjetnički, edukativni i sportsko-rekreacijski program uz koji se nudio i besplatan prijevoz iz Osijeka do prijemnog centra, transfer turističkim vlakom do broda i plovidba brodom uz prigodan čobanac.
Zahvaljujemo svima koji su nas posjetili te imali razumijevanja i strpljenja s obzirom na visoke temperature i povećan broj posjetitelja.

Dan otvorenih vrata

srp '15
08


Dan otvorenih vrata 2015 Dan otvorenih vrata 2015

U nedjelju 12. srpnja od 9 nadalje pozivamo vas na 'Dan otvorenih vrata' u Kopačkom ritu.

Za vas smo pripremili besplatne vožnje brodom svaki puni sat, igre i radionice za djecu, eko ringišpil i olimpijadu starih sportova, nastupe kulturno umjetničkih društava, kuhanje fiša i pečenje šarana na rašljama, vožnje vlakićem, sajam autohtonih tradicionalnih proizvoda … a za ručak častimo besplatnim čobancem. Osiguran je i besplatan prijevoz iz Osijeka!
Autobusi kreću od 9 ujutro na svaki puni sat iz Osijeka kod mosta Franje Tuđmana a na svakih pola sata voze iz Kopačkog rita prema Osijeku. Povedite obitelj, obiđite novu šetnicu, razgledajte najnoviji prezentacijski centar, igrajte se i zabavite jer pripremili smo bogat program za sve generacije. Dan otvorenih vrata u Kopačkom ritu – vašem parku prirode u susjedstvu.

Vegetacijski simpozij Osijek

lip '15
24


Vegetacijski simpozij Osijek Vegetacijski simpozij Osijek

Sudionici znanstvenog skupa o vegetacijskim istraživanjima posjetili park prirode „Kopački Rit“

U subotu, 20. lipnja 2015. održana je stručna ekskurzija u Park prirode „Kopački rit“ za sudionike međunarodnog znanstvenog skupa: 36. sastanak Istočnoalpsko-dinarskoga društva za istraživanje vegetacije. Otvaranje navedenog skupa te usmena i posterska izlaganja održana su 17. i 18. lipnja 2015. na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku. Tijekom obilaska novoizgrađene drvene šetnice na Malom Sakadašu sudionici ekskurzije vidjeli su optimalno razvijene biljne zajednice podvodne, plutajuće i močvarne vegetacije. Uz izvrsno stručno vodstvo sudionici su tijekom vožnje brodom upoznali raznolikost kopnenih i vlažnih staništa te ekološka i biološka obilježja Kopačkog rita.

Dan zaštite prirode u RH i Međunarodni dan biološke raznolikosti

svi '15
21


Dan biološke raznolikosti Dan biološke raznolikosti

- Objava za medije

Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibanj Međunarodnim danom biološke raznolikosti kako bi utjecali na povećanje svijesti o važnosti biološke raznolikosti u održivom razvoju i skrenuli pozornost na očuvanje biološke raznolikosti kao temeljno međunarodno načelo u zaštiti prirode i zajedničku obavezu čovječanstva. Republika Hrvatska se 2003. godine pridružila globalnim nastojanjima za očuvanjem biološke raznolikosti i unaprjeđenjem zaštite prirode, kad je Hrvatski sabor 22. svibnja proglasio Danom zaštite prirode u Hrvatskoj.

Biološka raznolikost je ukupna raznolikost svog života na Zemlji, ukupna raznolikost staništa, populacija i gena. Sve su vrste, uključujući i čovjeka, dio raznolikog ekosustava u kojem svatko ima svoju ulogu. Mnoge vrste nisu još niti poznate, kao niti uloga mnogih poznatih vrsta. Stoga poremećaj biološke raznolikosti može imati dalekosežne posljedice kako na same ekosustave, tako i na ljudske živote. Očuvanje biološke raznolikosti jedan je od uvjeta za uspostavu održivog razvoja.

Hrvatska je po biološkoj raznolikosti jedna od najbogatijih europskih zemalja zahvaljujući svom specifičnom geografskom položaju na razmeđi četiri biogeografske regije te karakterističnim ekološkim, klimatskim i geomorfološkim uvjetima.

Poznata je činjenica kako u Europi močvarni ekološki sustavi sadrže najbogatiju biološku raznolikost. Kopački rit je područje s najbolje očuvanim močvarnim ekološkim sustavima, odnosno močvare Kopačkog rita su najbliže prirodnom i izvornom stanju njihova postanka na ovom području, što uključuje ne samo životne zajednice i staništa, već i prirodne procese koji djeluju u sustavima. Upravo ta činjenica potvrđuje kako je Park prirode Kopački rit jedno od najvažnijih područja očuvanja i zaštite biološke raznolikosti u Republici Hrvatskoj.

Povodom obilježavanje Dana zaštite prirode i Međunarodnog dana biološke raznolikosti, Javna ustanova „Park prirode Kopački rit“ će po promotivnim cijenama organizirati plovidbu brodom i turističkim vlakom uz posebnu prezentaciju edukativnog karaktera o raznolikosti staništa Kopačkog rita.

Plovidbe brodom će se organizirati u 11:00 i 15:00 sati, a vožnja turističkim vlakom u 15:00 sati. Budući da su mjesta ograničena, rezervacije se vrše od 09:00 do 17:00 sati na 031 445 445.

Svjetski dan ptica selica u Parku prirode Kopački rit

svi '15
15


Povodom uskršnjih blagdana Povodom uskršnjih blagdana

Svjetski dan ptica selica (World Migratory Bird Day) obilježava se svakog drugog vikenda u svibnju od 2006. godine. Kako bi se podigla svijest šire javnosti o potrebi zaštite ptica selica i njihovih staništa širom svijeta organiziraju se različita događanja poput radionica, festivala i promatranja ptica. Inicijativa za obilježavanje toga dana pokrenuta je pod pokroviteljstvom međunarodnog Sporazuma o zaštiti afričko- euroazijskih migratornih ptica močvarica (AEWA) i Konvencije o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja (BONNSKA konvencija). Ovogodišnja tema je „Proizvodnja energije – učinimo je manje opasnom za ptice“ kojom se želi upozoriti da zaštita ptica selica i staništa na njihovim selidbenim putevima mora biti uzeta u obzir tijekom svih faza razvoja projekata za proizvodnju i distribuciju energije.

Ptice selice sele se svake godine sa područja gdje se gnijezde u zimska boravišta i natrag, a najvažniji ekološki razlog je velika razlika u količini raspoložive hrane ovisno o godišnjem dobu. Na svom putu do tisućama kilometara udaljenih južnih krajeva, one nailaze na razne opasnosti, te se seoba ptica održava selekcijom najbolje prilagođenih jedinki.

Kopački rit je dom mnogim pticama selicama koje u jesen odlaze u toplije krajeve, ali istodobno u Kopački rit na zimovanje dolaze i ptice iz sjevernijih krajeva, a neke vrste ptica Kopački rit koriste kao odmorište na svom dugom putu na jug.

U Parku prirode Kopački rit, Dan ptica selica obilježiti ćemo u subotu, 16.5.2015. u 11h na Prijemnom centru Mali Sakadaš.

Povodom obilježavanja Dana ptica selica, Javna ustanova Park prirode Kopački rit i Udruga Breza pripremili su program "Ptice iz daleka" u kojem se kroz igru i glazbeni program predstavlja selidba ptica na jedan nov i zanimljiv način, a cilj je predstaviti ideju da ove ptice dijele život sa dva udaljena naroda, na različitim kontinentima koji često nisu ni svjesni te nevidljive veze. Program je namijenjen i djeci i odraslima.

Sa gostima iz daleke Afrike, sa članovima Udruge Breza iz Osijeka i djelatnicima parka, radit će se pravo uprizorenje dva sela – jednog u Hrvatskoj i jednog u zemlji Burkina Faso. Sve će biti popraćeno nastupima grupe Siraba iz Burkine Faso koja će izvoditi tradicionalnu afričku glazbu i plesove, a hrvatsko selo predstavit će svojim programom KUD Osijek 1862.

Ovo je idealna prilika da se svi posjetitelji zabave na originalan način, a u isto vrijeme da se upoznaju s našom novom atrakcijom - drvenom šetnicom preko jezera Mali Sakadaš.

YouTube kanal za "Šetnjica iz zraka"

svi '14
14


Dajte ime našoj novoj šetnici

tra '15
20


Dajte ime našoj novoj šetnici Dajte ime našoj novoj šetnici Dajte ime našoj novoj šetnici Pozivamo sve prijatelje i ljubitelje Kopačkog rita da budu kreativni i daju ime novoj šetnici koja se nalazi na glavnom ulazu u Park prirode Kopački rit odnosno na prijemnom centru „Mali Sakadaš“. Rok za slanje svih prijedloga i ideja je 15. svibnja 2015. nakon čega ćemo objaviti najoriginalniju ideju.

Dođite, prošećite se dijelom šetnice i dopustite da vam priroda pobudi inspiraciju.

Novo radno vrijeme

tra '15
02


Novo radno vrijeme Prijemnog centra je od 09:00 do 17:00 sati.
Otvoreni smo od ponedjeljka do nedjelje i blagdanima.

Povodom uskršnjih blagdana

tra '15
02


Povodom uskršnjih blagdana Obavještavamo sve posjetitelje da će Park prirode Kopački rit biti otvoren tijekom uskršnjih blagdana. Otvorene su plovidbe turističkim brodom, a rezervacije se vrše na 031 445 445 i 099 263 6771.

Povodom Svjetskog dana voda

ožu '15
30


Svjetski dan voda Povodom Svjetskog dana voda, u prostorima Poljoprivrednog fakulteta, Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, 20.03.2015. održan je peti po redu domaći i prvi međunarodni znanstveno-stručni skup "Voda za sve" – voda i održivi razvitak. Predavači na skupu bili su s različitih strukovnih i znanstvenih područja. Javna ustanova „Park prirode Kopački rit“ u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Osijek je svojim predavanjem „Monitoring podzemnih voda u Parku prirode Kopački rit“ ukazala na problematiku antropogenih utjecaja na razine podzemnih voda u zaštićenom području.

Voda za sve

ožu '15
19


Voda za sve Voda za sveSvjetski dan voda/World Water Day

ožu '15
19


Svjetski dan voda/World Water Day Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka. Tako se tradicionalno obilježava i ove godine, kako u Hrvatskoj tako i u cijelome svijetu. Svake godine se ovaj dan obilježava pod određenim motom, a ove godine je “Voda i održivi razvoj”. Ona je povezana s Milenijskim ciljevima razvoja UN-a, odnosno izravno s Osiguranjem održivosti okoliša, ali i s UN-ovim akcijskim planom - desetljeće "Voda za život" kojemu je 2015. godine zadnja godina za ostvarenje i provođenje zadanih ciljeva.Dobro je podsjetiti se da:

  • 1,1 milijarda ljudi na Zemlji nema stalan pristup zdravstveno ispravnoj vodi za piće, a 2,4 milijarde trenutno nema pristup vodi za održavanje higijene niti kanalizaciju.
  • U posljednjih 30 godina poljoprivredna proizvodnja povećala se više od 100%, a ¾ ukupno potrošene vode troši se za poljoprivrednu proizvodnju
  • Nedostatak vode znači nesigurnost proizvodnje hrane, siromaštvo glad i širenje zaraznih bolesti, ali predstavlja i odličnu priliku za zaradu transnacionalnih kompanija koje se bave vodom

Hrvatska se još uvijek svrstava u red vodom bogatijih zemalja jer ima dovoljno slatke vode dobre kvalitete. Prema izvještaju UNESCA, koje je obuhvatilo 188 država, Hrvatska je po dostupnosti i bogatstvu vodom na 5.mjestu u Europi tj. 42. u svijetu.

Park prirode Kopački rit, kao najveće močvarno područje u Hrvatskoj, pridružuje se ovom obilježavanju. U subotu, 21. ožujka, u suradnji s izviđačkim klubom Javor iz Osijeka organiziramo edukativnu prezentaciju i radionicu o značaju vode u Hrvatskoj i svijetu. Za sve ljubitelje prirode u subotu i u nedjelju (21. i 22. ožujka) nudimo program kopnenog obilaska Parka „Stazama Kopačkog rita“ po cijeni od 35,00 kn koja uključuje gratis vožnju turističkim vlakom uz stručno vođenje tijekom cijelog posjeta u trajanju od dva sata. U 11.00 sati počinje program s prijemnog centra, a rezervacije se vrše na 031 445 445, 099 263 6771

„PUŽIĆ“ VAS ZOVE...

ožu '15
12


„PUŽIĆ“ VAS ZOVE Kako se tijekom prošlog vikenda tražilo mjesto više u turističkom vlaku „Pužić“, nastavljamo s programom „Stazama Kopačkog rita“ po promotivnoj cijeni od 35,00 kn po osobi.
U subotu i nedjelju programi počinju u 11.00 sati s prijemnog centra Kopačkog rita, a prethodna rezervacija se vrši na 031 445 445.

Povećao se broj stanovnika u Kopačkom ritu, budući da u ovom razdoblju praščići dolaze na svijet. Zbog toga vam šaljemo fotografiju jednog praščića koji je nedavno ugledao svijetlo dana.

PROMOTIVNA AKCIJA SE NASTAVLJA

ožu '15
04


Promotivna Akcija Se Nastavlja Vremenska prognoza za nadolazeći vikend ne predviđa pravo proljetno vrijeme, ali ako su crne rode koje su jedan od prvih vjesnika proljeća već stigle, zašto ne biste i vi?

Ovog vikenda, program „Stazama Kopačkog rita“ se nastavlja prema već dobro poznatoj cijeni od 35,00 kn po osobi, a u cijenu je uključena gratis vožnja grijanim turističkim vlakom „Pužić“.

Povodom Međunarodnog dana žena, u nedjelju 8. ožujka 2015. Kopački rit časti sve žene, bez obzira na dob, izletom kroz Park turističkim vlakom.

U subotu i nedjelju programi počinju u 11.00 sati s prijemnog centra, a prethodna rezervacija se vrši na 031 445 445.

PRVE CRNE RODE U KOPAČKOM RITU!!!

ožu '15
03


Prve Crne Rode U Kopačkom Ritu Iako je poprilično rano i priroda se tek budi, u nedjelju 1. ožujka su djelatnici Kopačkog rita uočili prve crne rode ove godine u Posebnom zoološkom rezervatu, nedaleko od jezera Sakadaš. Za one koje ne znaju, crne rode su rijetke i ugrožene vrste ptica na svjetskoj razini i ponosni smo što je Kopački rit jedno od njihovih staništa za gniježđenje i odmor.

OVOG VIKENDA U PARKU PRIRODE KOPAČKI RIT

velj '15
18


Ovog Vikenda U Parku Prirode Kopački Rit Vremenske prilike nam već polako prizivaju proljeće i naprosto nas mame da izađemo iz svojih domova. Predlažemo Vam da iskoristite predsezonske promotivne akcije u Kopačkom ritu i upoznate ovaj biser prirode.

Naši vodiči rado će s Vama podijeliti znanje o Parku prirode i iznimnom bogatstvu njegove flore i faune.

U subotu i nedjelju, 21. i 22.2.2015. u 11 sati organiziramo kopneni obilazak parka „Stazama Kopačkog rita“ po promotivnoj cijeni od 35,00 kuna po osobi (Uobičajena cijena programa u 2015. godini je 80,00 kuna za odrasle, 60,00 kuna za djecu). U obilazak je uključena i gratis vožnja našim novim grijanim turističkim vlakićem.

Početak obilaska je u 11h sa našeg Prijemnog centra u Kopačevu. Predviđeno trajanje posjeta je cca 2 sata, a svoj posjet, molimo, najavite na telefon Prijemnog centra 031 445 445 ili mobitel 0992636771. Radno vrijeme Prijemnog centra je svaki dan od 8 do 16 h.

VALENTINOVO U KOPAČKOM RITU

velj '15
12


VALENTINOVO U KOPAČKOM RITU Za Dan zaljubljenih očekuje se lijep, sunčan zimski dan i možda je to prava prilika da ga u društvu voljene osobe ili prijatelja provedete u prekrasnom Kopačkom ritu! Uz našeg vodiča saznajte sve o parku prirode, o bogatom biljnom i životinjskom svijetu, ali i o lokalnim ljubavnim običajima.

U subotu, 14.2.2015. u 15 sati organiziramo kopneni obilazak parka „Stazama Kopačkog rita“ po promotivnoj cijeni od 35,00 kuna po osobi (Uobičajena cijena programa u 2015. godini je 80,00 kuna za odrasle 60,00 kuna za djecu). U obilazak je uključena i gratis vožnja našim novim grijanim turističkim vlakićem.

Početak obilaska je u subotu, 14.2.2015 u 15 h sa našeg Prijemnog centra u Kopačevu. Predviđeno trajanje posjeta je cca 2 sata, a svoj posjet, molimo, najavite na telefon Prijemnog centra 031 445 445 ili mobitel 0992636771. Radno vrijeme Prijemnog centra je svaki dan od 8 do 16 h.

Brojni baranjski restorani imaju prigodnu ponudu za Valentinovo i sigurni smo da ćete nakon izleta u ritu pronaći ugodan kutak za romantičnu večeru ili zabavu sa prijateljima uz glazbu i baranjske specijalitete.

02.02. SVJETSKI DAN VLAŽNIH STANIŠTA

velj '15
03


SVJETSKI DAN VLAŽNIH STANIŠTA U ponedjeljak, 2. veljače 2015. u 11 sati na Prijemnom centru Kopačevo, Javna ustanova Park prirode Kopački rit prezentirala je rezultate zimskog prebrojavanja ptica. Prezentaciji su se priključili učenici iz OŠ Bilje koji su priredili prigodan program i ukazali na potrebu zaštite prirodnog bogatstva Kopačkog rita. Učenici su također iskušali svoje vještine u izrađivanju močvarnih životinja na našoj prigodnoj ORIGAMI radionici, a zatim se provezli kroz park našim novim turističkim vlakićem.
Proslavom dana značajnog za zaštitu vlažnih staništa obilježava se potpisivanje Ramsarske konvencije. Puni naziv konvencije je „Konvencija o vlažnim područjima od međunarodnog značaja, osobito kao staništa ptica močvarica“. Očuvanje vlažnih staništa izuzetno je važno za cijeli planet, vlažna staništa pročišćavaju našu vodu, opskrbljuju nas ribom i rižom koji prehranjuju milijarde ljudi.
Međunarodno zimsko prebrojavanje ptica močvarica ili International Waterbird Census (IWC) projekt je globalne organizacije Wetlands International (www.wetlands.org) iz Nizozemske koja se bavi održanjem i očuvanjem močvara u svrhu očuvanja bioraznolikosti.
Javna ustanova „Park prirode Kopački rit“ redovito vrši zimsko prebrojavanje ptica močvarica tijekom mjeseca siječnja. Ove godine, kao i prethodne, prebrojavanje je vršeno u suradnji s Hrvatskim društvom za zaštitu ptica i prirode, a zajedničkim naporima pokriveno je cijelo poplavno i utjecajno područje rijeka Dunava i Drave.
Ukupni broj prebrojanih ptica je 20038. Neobično je to što je zabilježena ptica gak (Nycticorax nycticorax) koji se može vidjeti tijekom ljeta i močvarna sova (Asio flammeus) ugrožena ptica koju rijetko srećemo.

Zima u Kopačkom ritu - vikend promotivna akcija

sij '15
29


Zima u Kopačkom ritu - vikend promotivna akcija U Parku prirode nastavljamo sa zimskim vikend programom po popularnim cijenama i pozivamo Vas da izađete iz svakodnevice i upoznate prirodno bogatstvo parka i od naših vodiča saznate zašto je ovo područje priznato u svjetskim razmjerima.
I ovaj vikend možete koristiti naš program kopnenog obilaska parka „Stazama Kopačkog rita“ po promotivnoj cijeni od 35,00 kuna po osobi (uobičajena cijena programa u 2015. godini je 80,00 kuna za odrasle, 60,00 kuna za djecu). U obilazak je uključena i gratis vožnja našim novim grijanim turističkim vlakićem.
Početak obilaska je u subotu i u nedjelju, 31.01. i 01.02.2015. u 11 h sa našeg Prijemnog centra u Kopačevu. Predviđeno trajanje posjeta je cca 2 sata, a svoj posjet, molimo, najavite na telefon Prijemnog centra 031/445-445 ili mobitel 099/263-6771.
Radno vrijeme Prijemnog centra je svaki dan od 8 do 16 h.

Zima u Kopačkom ritu - vikend promotivna akcija

sij '15
15


Zima u Kopačkom ritu - vikend promotivna akcija Sa početkom nove godine, Park prirode Kopački rit ponovo organizira promotivnu akciju za posjetitelje.
Ovaj vikend – svi koji žele doći u park moći će uživati u programu kopnenog obilaska parka „Stazama Kopačkog rita“ po promotivnoj cijeni od 35,00 kuna po osobi (Uobičajena cijena programa u 2015. godini je 80,00 kuna za odrasle, 60,00 kuna za djecu). U obilazak je uključena i gratis vožnja našim novim grijanim turističkim vlakićem.
Početak obilaska je u subotu i u nedjelju, 17. i 18.1.2015. u 11 h sa našeg Prijemnog centra u Kopačevu.
Predviđeno trajanje posjeta je cca 2 sata, a svoj posjet, molimo, najavite na telefon Prijemnog centra 031/445-445 ili mobitel 099/263-6771. Sa hladnijim danima, mnoga su jata ptica došla na zimovanje u Kopački rit, gdje, unatoč zimi još uvijek nalaze dovoljno hrane. Tako se mogu vidjeti jata divljih gusaka i to barem tri vrste: siva guska, lisasta guska i glogovnjača, ali i jata brojnih vrsta pataka (divlja patka, kreketaljka, zviždara, kržulja, pupčanica, lastarka, žličarka..) Sada su tu i ronci i kormorani, ali i utve – srodnici pataka. Iz sjevernijih krajeva došla su i jata čaplji, a neke su vrste čaplji opet otišle na jug.
Na našim jezerima i kanalima često se mogu vidjeti i labudovi kojima, čini se, zima ne smeta.
Simbol parka - orao štekavac boravi u ritu tokom cijele godine i može ga se vidjeti kako sjedi na visokim suhim granama u potrazi za plijenom. Na barama se mogu vidjeti i jata lijepih liski, a na granama i na korijenju uz kanale primijetit ćete ptičicu živopisnih boja - vodomara.
Šumska područja parka još skrivaju bucanje – parenje divljih svinja u kojem se veprovi bore za ženke. Jeleni odbacuju rogove i po šumama se mogu naći odbačeni rogovi, a nekada su i hrana bogata proteinima za divlje svinje. Vjeverice spavaju zimski san, ali se ipak povremeno bude iz hibernacije kako bi se nahranile, a hiberniraju i svi vodozemci i gmazovi kao i jedini leteći sisavci – šišmiši. Ispod površine vode miruju i brojne vrste riba.
Kada padne snijeg ili krošnje vrba i drugog raslinja zahvati mraz Kopački rit poprima bajkovit izgled koji svakako vrijedi doživjeti. Šetnja kroz kompleks dvoraca u Tikvešu vratit će vas u neka prošla vremena, a nakon obilaska, svima će goditi ugodna atmosfera i topli napitak u ponovo otvorenom restoranu u Tikvešu.

Zimsko prebrojavanje ptica močvarica

sij '15
14


Zimsko prebrojavanje ptica močvarica Javna ustanova „Park prirode Kopački rit“ svake godine pa tako i ove redovito vrši zimsko prebrojavanje ptica močvarica tijekom mjeseca siječnja.
Ove godine prebrojavanje će se obaviti u suradnji s Hrvatskim društvom za zaštitu ptica i prirode, a zajedničkim naporima pokriveno će biti cijelo poplavno i utjecajno područje rijeka Dunava i Drave.
Rezultati prebrojavanja u Parku prirode Kopački rit biti će objavljeni 2. veljače prilikom proslave Svjetskog dana vlažnih staništa.

Promotivni vikend u Kopačkom Ritu

stu '14
21


Promotivni vikend u Kopačkom Ritu Pred nama je jedan sunčani zimski vikend te Vas pozivamo da se uputite u Park prirode Kopački rit jer za vikend, Subota i nedjelja, 13. i 14.prosinca 2014. organiziramo promotivnu vožnju novim turističkim vlakićem sa početkom u: Subota, 13.12.2014. – dvije vožnje: 11h i 13.30h
Nedjelja, 14.12.2014. - jedna vožnja: 14h
Promotivna cijena za program Stazama Kopačkog rita uz gratis vožnju vlakom iznosi 35,00 kuna (redovna cijena programa je 70,00 kuna za odrasle, a 50,00 kuna za djecu).
Program počinje na Prijemnom centru u Kopačevu i traje oko 2h.
Svoju posjetu molimo najavite barem dan ranije na telefon parka 031/445-445 ili mobitel 099/263-6771. Radno vrijeme Prijemnog centra je od 8 do 16h.
Promotivna akcija se ne odnosi na program Panorama Kopačkog rita (vožnja brodom).
Naš vlakić je zatvoren i ima grijanje, tako da se program provodi bez obzira na vremenske uvjete i uključuje stručno vođenje našeg vodiča.

Pronađene nove vrste riba Kopačkog rita

stu '14
21


Pronađene nove vrste riba Kopačkog rita U sklopu međunarodnog IPA projekta "Aljmaški rit & Drávakeresztúri", Javna ustanova „Park prirode Kopački rit“ u suradnji sa Poljoprivrednim fakultetom Osijek provodila je istraživanje ihtiofaune. Nakon uzorkovanja i prikupljanja podataka rezultati su objedinjeni u Ihtiološkoj studiji koju je izradio Zavod za lovstvo, ribarstvo i pčelarstvo, Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. Među navedenim vrstama riba koje su ulovljene u uzorcima nalaze se dvije vrste riba koje do sada nisu zabilježene u Kopačkom ritu. To su: sivi tolstolobik (Hypophthalmichthys nobilis, Richardson, 1845) – vrsta koja je alohtona i balonijev balavac (Gymnocephalus baloni, Holcìk & Hensel, 1974) . – vrsta koja je svrstana u kategoriju CR (kritično ugrožena) u Crvenoj knjizi slatkovodnih riba Hrvatske. Tako je popis, do sada zabilježenih vrsta riba u Kopačkom ritu obogaćen za dvije vrste i sada broji 46 vrsta riba.

Cijeli vikend kroz Kopački Rit novim turističkim vlakićem

stu '14
06


Cijeli vikend kroz Kopački Rit novim turističkim vlakićem I ove subote i nedjelje, 8. i 9.11.2014. Park prirode Kopački rit organizira promotivne vožnje novim turističkim vlakićem sa početkom u 11h i u 14 h.
Promotivna cijena za program Stazama Kopačkog rita uz gratis vožnju vlakom iznosi 35,00 kuna (redovna cijena programa je 70,00 kuna za odrasle, a 50,00 kuna za djecu).
Program počinje na Prijemnom centru u Kopačevu i traje oko 2h30min.
Svoju posjetu molimo najavite barem dan ranije na telefon parka 031/445 445 ili mobitel 099/263-6771. Radno vrijeme Prijemnog centra je od 8 do 16h.
(Promotivna akcija se NE ODNOSI na program Panorama Kopačkog rita - vožnja brodom).
Naš vlakić je zatvoren i ima grijanje, tako da se program provodi bez obzira na vremenske uvjete i uključuje stručno vođenje našeg vodiča.

Info dan „Pronađi najbolju fotografiju“

stu '14
03


Info dan „Pronađi najbolju fotografiju“ 03. studenog 2014. godine u Parku prirode Kopački rit u sklopu projekta "Razvoj ekoturizma na području Drave i Dunava" održan je Info dan „Pronađi najbolju fotografiju“.

Cilj ove aktivnosti je bio jednodnevno druženje učenike mađarskih i hrvatskih partnera iz gore navedenog projekta u Parku prirode Kopački rit. U sklopu jednodnevnog izleta naši učenici su se vozili turističkim vlakom po Kopačkom ritu, fotografirali pejzaže rita. Nakon vožnje i odmora izabrali su najbolje fotografije i spremili u „Album fotografija Kopačkog rita“ za 2014. godinu. Fotografije iz albuma biti će postavljene u bio-ekološkoj stanici Kopačkog rita, u Nacionalnom parku Dunav Drava iz Mađarske te u prostorijama DDVIZIG iz Mađarske.

Promotivna akcija novim turističkim vlakićem kroz Kopački Rit

lis '14
30


Promotivna akcija novim turističkim vlakićem kroz Kopački Rit Zbog velikog interesa posjetitelja i ove nedjelje, 2.11.2014. Park prirode Kopački rit organizira promotivne vožnje novim turističkim vlakićem sa početkom u 11h i u 14 h.
Promotivna cijena za program Stazama Kopačkog rita uz gratis vožnju vlakom iznosi 35,00 kuna (redovna cijena programa je 70,00 kuna za odrasle, a 50,00 kuna za djecu).
Program počinje na Prijemnom centru u Kopačevu.
Svoju posjetu molimo najavite barem dan ranije na telefon parka 031/445 445 ili mobitel 099/263-6771. Radno vrijeme Prijemnog centra je od 9 do 17h.
Promotivna akcija se ne odnosi na program Panorama Kopačkog rita (vožnja brodom).
Upoznajte prirodni fenomen Kopačkog rita iz topline vlakića, a sve uz stručno vođenje naših vodiča!

Zaplovite brodom ili isprobajte novi turistički vlakić u Kopačkom ritu

lis '14
23


Zaplovite brodom ili isprobajte novi turistički vlakić u Kopačkom ritu Za kraj tjedna prognoze najavljuju sunčane dane, te Vas stoga pozivamo da u nedjelju iskoristite lijepo jesenje vrijeme i provedete dan u Parku prirode Kopački rit sa svojim prijateljima i obitelji. U nedjelju, 26.10.2014. Park prirode Kopački rit provodi promotivnu akciju i to za naša dva programa:

  • Program Panorama Kopačkog rita koji uključuje vožnju brodom i posjet kompleksu Tikveš kao i za
  • Kopneni obilazak Stazama Kopačkog rita u sklopu kojeg ćemo posjetiteljima dodatno darovati besplatnu vožnju novim turističkim vlakićem.
Promotivna cijena za oba programa iznosi 35,00 kuna (redovna cijena programa je 70,00 kuna za odrasle, a 50,00 kuna za djecu). Svoju posjetu molimo najavite barem dan ranije na telefon parka 031/445-445 ili mobitel 099/263-6771. Budite među prvima koji će isprobati naš novi vlakić sa tri vagona koji ima čak i grijanje za slučaj hladnog vremena i provezite se prekrasnim predjelima Kopačkog rita, naravno sve uz našeg vodiča!

Završna konferencija IPA projekta

lis '14
20


Završna konferencija  IPA projekta „Razvoj ekoturizma na području Drave i Dunava\ Da su ustrajnost i timski rad ključevi uspjeha, pokazuje i dugogodišnja hrvatsko-mađarska suradnja po pitanju korištenja bespovratnih sredstava EU.
Dana 20.10.2014. u prostorijama Bio-ekološke stanice Parka prirode Kopački rit održana je završna konferencija IPA projekta „Razvoj ekoturizma na području Drave i Dunava". Na konferenciji su sudjelovali sa mađarske strane generalni konzul republike Mađarske u RH Antonio De Blasio, te predstavnici DDVIZIG koje je predstavio voditelj projekta Mosonyi Zoltan a sa hrvatske strane zamjenik župana Dragan Vulin, Predstavnik Hrvatskih voda voditeljica projekta Jelica Držaljević te predstavnici JUPP Kopački rit Ravnatelj Damir Opačić i voditeljica projekta Vesna Hrvojević. Skupu je prisustvovao i Predsjednik JTS Mađarska-Hrvatska Márton Szűcs.
U projektu, osim važnih i potrebnih aktivnosti poboljšanja infrastrukture kroz modernizaciju kruna nasipa, razgranatost i povezivanje kapilarnih biciklističkih ruta, istaknuta je važnost razvoja cikloturizma na području velikih rijeka. Ovim projektom osim razvoja cikloturizma ostvarena je i nabavka turističkog vlaka koji će prometovati po moderniziranoj kruni nasipa u organizaciji JUPP Kopački rit koji je i Projektni partner u ovom projektu. Nabavkom turističkog vlaka, obogaćuje se turistička ponuda Kopačkog rita te se ujedno produžuje sezona u Parku.

Arhiva vijesti:   2014.    |    2013.    |    2012.    |    2011.    |    2010.    |    2009.    |    2008.    |    2007.
VIP Konzum OTP banka Nexe rba Glas Slavonije Slavonski radio Rotaract Bornstein omv pbz centar kaptol