Biljni pokrov

 Šarena perunika

Neposredno pokraj Kopačkog rita, kod groblja u Bilju, nalazi se ostatak stepe.
Ovdje su, bez nekog napora, znanstvenici za sada zabilježili približno 140 vrsta biljaka. Među njima mnoge rijetke, koje samo na nekoliko mjesta rastu u Hrvatskoj, a druge samo ovdje.

U rijetke vrste pripada i šarena perunika (lat. Iris variegata).

 Bijeli lopoč

Bijeli lopoč (lat. Nyphaea alba) pripada među ljepše biljke u Kopačkom ritu.
Kada su bare pokrivene na hektare ovim biljkama u cvatu, zaista se može uživati u jedinstvenom ugođaju. To se ne može opisati, nego samo doživjeti i, naravno, zabilježiti bilo fotoaparatom, bilo kamerom.

Inače, bijeli lopoč ima debelo i sočno korijenje, koje u zimi jeleni i košute rado iskopaju i pojedu.
lopoč lopoč lopoč

 Azola

Azola (Azolla filiculoides) je vodena paprat koja je domaća vrsta za tropsku i suptropsku Ameriku. Raste na različito dubokim, toplim vodama stajaćicama ili sporim tekućicama. U našim krajevima je to strana vrsta.
Najpoznatija značajka ove paprati je njena crvena obojenost. Tada gusti zeleni pokrivač koji tvori na površine vode postaje crveni. Crvena boja na rubu listova potječe od simbiotske cijanobakterije vrste Anabaena azollae i to kada u vrijeme nepovoljnih uvjeta okoliša zeleni klorofil prijeđe u crveni antocijan. Ova cijanobakterija može iskorištavati atmosferski dušik, a kao nusprodukt ispušta dušične hranjive tvari unutar same paprati.
Azola

 Crni šaš

Crni šaš (Carex nigra) je zeljasta trajnica s podzemnim vriježama, dugim do 20 cm. Raste u većim ili manjim, rahlim skupinama u obliku manjih busenova na cretnim podvirnim tlima kisele reakcije.
Stabljika je oštro tribridna, na vrhu hrapava, uspravna ili malo povinuta, visoka 10-60 cm a ponekad i do 90 cm. Listovi su uspravni, široki 2-5 mm, pri sušenju se uvijaju. Cvat je dug 3-13 cm, vršni klasići su muški, a ispod njih su 2-3 ženska klasića. Prema životnom obliku je geofit. Cvjeta u svibnju i lipnju.
Crni šaš

 Vodoljub

Vodoljub (Butomus umbellatus) je trajnica visine od 60-150 cm. Listovi su joj prizemni do 1 cm široki, a ružičasti cvjetovi na vrhu stabljike cvatu od maja do kolovoza. Vodoljub je rasprostranjen po cijeloj Hrvatskoj na pogodnim staništima plitkih močvara, bara i stajaćih ili sporo tekućih voda sa muljevitim dnom (prilagođena manjku kisika u močvarnim tlima).
Ova močvarna biljka je prema crvenoj knjizi biljaka Republike Hrvatske također ugrožena, a očuvanjem njenog prirodnog vlažnog staništa čuvamo je od izumiranja. Vodoljub raste na mnogim mjestima na području Kopačkog rita.
vodoljub

 Trska

Trska (Phragmites australis) je biljka koja naraste do 5 metara u visinu, a raste uz rubove plićih stajaćih voda. Iz dugog podanka izraste svake godine visoka i šuplja nadzemna stabljika sa šiljastim, dugačkim i plosnatim listovima. Cvjetovi su složeni pri vrhu stabljike u 20-25 cm dugu, smeđu crvenkastu metlicu koja se razvije od srpnja do rujna.
Trščaci su stanište brojnim pticama močvaricama, a u dubljoj vodi pružaju zaštitu sitnim ribama. Suhe stabljike trske imaju višestruku primjenu u graditeljstvu ovog područja a najčešće su korištene kao materijal za pokrivanje krovova u tradicijskom graditeljstvu.
trska

 Laxmannov rogoz

Laxmannov rogoz (Typha laxmannii) je vitka biljka visine između 70 i 120 cm. Listovi su obično otvoreni pri bazi, a njihovi rubovi su obično uškasti. Plojka lista je široka 2–7 mm. Cvjetovi su obično okruženi dlačicama ili ljuskama, složeni u dva gusta valjkasta cvata, ženski u donjem, a muški u gornjem dijelu. Muški i ženski dio cvata odijeljeni su 1–6 cm. Ženski cvat je dug 4–9 cm, a muški je 2–4 puta duži. Cvatuće stabljike su kraće od listova. Raste uz vodu i u vodi, na pjeskovitom tlu.
Ova biljka po prvi put je zabilježena 2000. godine u obliku malobrojne populacije i to u Hrvatskoj samo na području Kopačkog rita. Nalazi se u Crvenoj knjizi vaskularne flore Hrvatske i spada u kritično ugrožene svojte.
Laxmannov rogoz

 Sibirska perunika

Kopački rit nije poznat samo po pticama. Ovdje rastu i cvjetaju različite vrste biljaka, od kojih su neke doista prekrasne.
Takva je i sibirska perunika. U srednjoj Europi, pa i u Hrvatskoj, može se naći samo na nekoliko mjesta, i to obično samo koji busen.

U Kopačkom ritu, pak, početkom lipnja velike su površine, često i nekoliko hektara, pokrivene krasnim plavim cvjetovima ove vrste perunike.