Što raditi u parku?
Pri posjetu Kopačkom Ritu imate opciju kreniti u otkrivanje netaknute prirode i upoznavanja ljepota parka pomoću nekog od naših organiziranih programa.

Unajmite bicikl

Od sada u Parku prirode Kopački rit postoji mogućnost najma bicikala. Sunčane dane provedite u nezaboravnom okruženju i ljepoti Parka, te kroz rekreaciju ispunite svoje vrijeme vozeći se biciklističkim stazama Parka. Cijena najma bicikla iznosi 20 kuna po satu. Sve potrebne informacije o rutama i odgovore na ostala pitanja možete dobiti na Prijemnom centru Kopačevo, na telefon 031/752-320, 031/445-445 ili e-mail: prijemni.centar@pp-kopacki-rit.hr

Program "Promatranje ptica" u Parku prirode Kopački rit

Ptice Kopački rit je najočuvanije vlažno stanište u Europi stoga je i njegova biološka raznolikost iznimno velika. Vrijednost Kopačkog rita je i u tome što se krajobraz neprestano mijenja izmjenom godišnjih doba, ali i pod utjecajem dolaska i odlaska vode. Dinamika kretanja vode uvjetuje rasprostranjenost životinjskih vrsta na području Parka prirode. Plavljenje rita započinje krajem veljače i početkom ožujka, te traje do sredine srpnja i početka kolovoza. Sušno razdoblje traje od kolovoza do veljače slijedeće godine i u tom periodu ptice se nalaze na ribnjacima i živim tokovima rijeka. Ukupan broj vrsta najveći je tijekom proljetne i jesenske migracije, a potom ljeti. Iako je zimi broj vrsta koje borave manji, na širem prostoru Parka prirode možete promatrati na desetine tisuća gusaka i pataka koje dolaze iz zapadnog Sibira. Sve su to razlozi zbog kojih s ponosom možemo reći da je u Kopačkom ritu zabilježen velik broj različitih vrsta ptica. Naime, do sada je zabilježeno 295 vrsta ptica, od kojih su 144 vrste stalne ili povremene gnjezdarice. Prosječan broj vrsta tijekom pojedinog mjeseca dan je u sljedećoj tablici.

Mjeseci 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Broj vrsta 53 57 73 71 82 64 58 64 51
70% 37 39 51 49 57 44 40 44 35
Istraživanja su pokazala da se tijekom jednog obilaska vidi oko 70% vrsta koje obitavaju na određenom području, što znači da svaki dan možete vidjeti između 35 i 63 vrsta ptica. Maksimalan broj vrsta zabilježen tijekom jednog jednodnevnog obilaska bio je 93 vrste.
U poplavnom periodu možemo vam organizirati posjetu i vožnju čamcem unutar Posebnog zoološkog rezervata, dok vam u sušnom periodu možemo organizirati obilazak starih šuma u poplavnom području. Istaknut ćemo još neke od vrijednih činjenica koje pokazuju veliku ornitološku vrijednost Kopačkog rita, a to su: najveće gnjezdilište orla štekavca u ovom dijelu Europe, njaveće kolonije kormorana i sivih čaplji u Hrvatskoj. Mnogo je još zanimljivosti koje krije Kopački rit, a na vama je da dođete i da ih otkrijete.
Zbog svega navedenog, sigurni smo da ćete jednostavno uživati za vrijeme posjeta ovog čudesnog kraja te da ćete sa sobom ponijeti nezaboravne uspomene i vrijedno iskustvo. Zato smo za vas osmislili ovaj program promatranja ptica.

Veličina grupe je do 10 osoba.
Trajanje posjeta je 6 ili 12 sati.
Period posjeta je cijele godine, a optimalni periodi su travanj – lipanj, te kolovoz – listopad.
Molimo da Vaš dolazak unaprijed najavite, kako bismo što kvalitetnije mogli organizirati posjet.

Vožnja brodom

Brod Najsrdačnije vas pozivamo da posjetite Kopački rit i u vožnji brodom upoznate Posebni ornitološki rezervat.
Na pristaništu "Veliki Sakadaš" na Sakadaškom jezeru čeka vas brod kojim započinje uzbudljiva avantura kroz Posebni zoološki rezervat. Na brodu je već spreman stručni vodič s kojim ćete zajedno zaploviti kroz čudesni svijet poplavne doline Dunava. Od Sakadaškog jezera brod vas vozi Kanalom Čonakut do Hordovanja koji dijeli Kopačko jezero od Čonakuta. Kopačko jezero je najveće jezero u Posebnom zoološkom rezervatu, a na njemu u svako doba godine obitavaju velike kolonije različitih vrsta ptica poput divljih gusaka, pataka, kormorana, čaplji, čigri, galebova, a neizostavni su i "vladari" kopačkih šuma orlovi štekavci. Prekrasne prizore ptica prati njihov pjev poput najmelodičnijeg zbora koji para tišinu pitomog krajobraza. Dolaskom do Hordovanja gdje je visoko u krošnjama drveća smještena najveća kolonija kormorana u Hrvatskoj, moći ćete uživati u ovom prirodnom fenomenu.

Šetnja poučnim stazama

Staze Posjetu Parku prirode Kopački rit najbolje je započeti šetnjom Poučnim stazama.
Od Prijemnog centra put vas vodi Poučnom  stazom do Sakadaškog jezera. Na Poučnoj stazi su postavljene table sa slikama i opisima biljaka, životinja i karakteristikama močvarnog staništa. Ove poučne table vam približavaju i opisuju eko–sustav koji pred vama stoji u svom veličanstvenom sjaju. Iza prekrasnih slika tršćaka, vrbovih šuma i vodenih biljnih zajednica Malog Sakadaša nazire se pitomo selo Kopačevo. Pred samo Sakadaško jezero, na nasipu su postavljeni teleskopi uz čiju pomoć se šarenilo ptičjih i biljnih vrsta vidi u punoj boji. Poučna staza vas vodi dalje nasipom prema mjestu Podunavlje. S nje se pogled širi daleko po prostranstvu poplavne doline.

Obilazak Dvoraca Tikveš

Dvorac Kompleks Dvoraca Tikveš čini prostor šuma i perivoja unutra kojeg su smješteni rezidencijalni objekti: Novi Dvorac s aneksom, Stari Dvorac, Kapelica te prateći objekti s restoranom. Ako se prethodno najavite, ovdje će vas stručni vodiči provesti Poučnom stazom gdje će vam dočarati povijesni razvoj Kopačkog rita. Uz svaku građevinu je smještena poučna tabla koja opisuje pripadajući objekt. Osim s povijesnim razvojem, stručni vodiči će vas upoznati s ekološkim vrijednostima ovoga kraja. Kada upoznate i eko-sustav šume, vidjet ćete kolika je raznolikost života i staništa u Kopačkom ritu.
Nakon obilaska možete se odmoriti i predahnuti u restoranu «Tikveš» te kušati neke od brojnih gastronomskih specijaliteta Baranje. Multimedijska prezentacija Parka prirode u Prijemnom centru Kopačkog rita
U info-centru Prijemnog centra Parka prirode "Mali Sakadaš" možete dobiti sve informacije Koje će vam posjet i razgledavanje Kopačkog rita učiniti zanimljivijima.
Prezentacija Kopačkog rita na Prijemnom centru traje oko 15 minuta. Njen prvi dio je petominutni opis područja uz pomoć karte, a drugi dio je video projekcija desteominutnog filma koji je snimam za vrijeme svih godišnjih doba kako bi dočarao fenomenalnu izmjenu krajobraza.

U skladu s prirodom

Pozivamo vas da dođete u Kopački rit i posjetite Centar održive poljoprivredne proizvodnje tvrtke «Belje» d.d. „U skladu s prirodom“. Na putu od Jezera Sakadaš prema Tikvešu, na ritskom pašnjaku, zastanite pored kanala Eblin gdje možete predahnuti i vidjeti veliko stado goveda na ispaši.
Glavninu stada čine goveda pasmine Hereford koja imaju izvanredan materinski instinkt i dobro podnose život na otvorenom tijekom cijele godine. Posebno želimo naglasiti da pogledate stado Slavonsko-srijemskih podolaca koji su autohtona pasmina. Ovo su jedni od rijetkih primjeraka u Hrvatskoj.
Drvenim mostom pređite preko kanala i odmorite se u sjenici pokrivenoj trskom ili i koralu i uživanje u pogledu na više od pet stotina goveda koja slobodno pasu.

Ribolov

U Parku prirode Kopački rit omogućujemo vam rekreacijski ribolov na prirodnim i umjetnim kanalima te na samom Dunavu. Naime, Javna ustanova Park prirode Kopački rit izdaje dnevne ili godišnje dozvole za rekreacijski ribolov na području Parka prirode. Dozvole se izdaju ovisno o lokaciji gdje želite loviti ribu, a cijene su prikazane u cjeniku.
Dozvole možete kupiti u Kopačevu na Prijemnom centru, Kopačevska bb ili u Upravi Javne ustanove Park prirode Kopački rit u Tikvešu, Titov Dvorac 1, Lug.
Dođite, opustite se i ostvarite najulov godine!